Home » Artikelen » Dé 15 kinderboeken die zelfs de grootste leeshaters laten genieten!

Dé 15 kinderboeken die zelfs de grootste leeshaters laten genieten!

Datum: 10 oktober 2016

Wat als je (klein)kind geen liefhebber is van lezen? Wat kies je dan? Met welke kinderboeken prikkel je hun leeshonger?

Omdat lezen voor kinderen met dyslexie erg moeilijk is en veel extra inspanning vraagt, gaat dat vaak ten koste van hun leesplezier. In de behandeltrajecten is herstel van leesmotivatie een belangrijk doel. Want wie met plezier leest, leest meer. En het maken van leeskilometers is vervolgens weer helpend bij leesproblemen. Om deze positieve spiraal te realiseren, is een leesaanbod dat past bij niveau en beleving cruciaal. Onze behandelaars hebben dus altijd gespitste oren wanneer kinderen enthousiast zijn over een boek.

Welke kinderboeken(series) vinden “leeshaters” nou toch wel superleuk? De behandelaars van Marant hebben een lijstje gemaakt. Good old favorites voeren deze top 15 van-kinderen-voor-kinderen aan, en daarnaast ook volop verrassing met minder bekende titels.

Klaar voor onze countdown? Laat je inspireren!

Dé top 15 kinderboeken

15. Zoeklicht: Dit is foute boel! – Jorgen Hofmans

De serie Zoeklicht dyslexie van uitgeverij Zwijsen is speciaal ontwikkeld voor oudere kinderen die moeite hebben met lezen. De boeken zijn leestechnisch eenvoudiger, terwijl de verhalen aansluiten bij de belevingswereld van kinderen van 9 en ouder. Zoeklichtboeken zijn er op AVI-niveau E3 t/m E6. Anne van der Meer: “Vooral dit boek is populair bij kinderen in de bovenbouw. Het boek is op eind groep 3 leesniveau geschreven, maar gaat over een spannende gewapende overval op een supermarkt.”

14. Flirttips van een dyslexiediva – Kathleen Vael

De opmaak van deze boekenserie houdt rekening met de problemen waar kinderen met dyslexie tegenaan lopen. De bladspiegel is bijvoorbeeld rustig gehouden. Het zijn echte meidenverhalen, waarin zoveel mogelijk van hun thema’s in de verhalen verwerkt zijn.

13. Tom Groot – Liz Pichon

Verlies je in de hilarische wereld van de vet goede, superslimme en extra speciale Tom Groot. Tom gebruikt in zijn dagboeken veel grappige tekeningen. Een boekenserie die wordt verslonden door kinderen!

12. Mijn hamster is een meesterbrein – Dave Lowe

Wat je nooit moet doen: je zusje aan haar bed vastplakken met plakband, ook niet als ze er zelf om vraagt. Maar één zin was er nodig om Tim enthousiast te maken. Zo enthousiast dat hij na het eerste hoofdstuk al vroeg of er meerdere delen zijn!” vertelt Maaike Strating.

Gelukkig zijn inmiddels zes delen verschenen in deze serie over een jongetje dat voor straf een huisdier krijgt. Heeft hij even geluk dat het een pientere pratende hamster is! Vooral de wat sarcastische gevatte humor en vele grappige plaatjes werken goed voor het bevorderen van het leesplezier.

11. De Drie??? – Ulf Blanck

Juliet Reijnders kreeg deze tip: “Een in Nederland nog best nieuwe serie, die erg leuk en spannend is. Ik hoor van kinderen dat het qua lettertype en grootte heel erg fijn is om te lezen. En ook niet onbelangrijk: deze boeken zijn met €9,95 betaalbaar.”

10. Fantasia – Geronimo Stilton

Ook in deze reeks speelt de muis Stilton een hoofdrol. Fantasia boeken zijn extra speciaal door wat er allemaal in is verstopt, zoals kras- en ruikpagina’s, ‘glow in the dark’-pagina’s, illustraties die alleen tevoorschijn komen als je je hand erop legt en zelfs 3D-illustraties. Ze staan boordevol extra informatie en spelletjes.

Ellen Geurts weet waarom “haar” Mika Hueting hierboven en andere kinderen er zo van genieten: “Vaak wordt genoemd dat ze het fijn vinden dat er veel plaatjes bij staan en dat de woorden wat groter geschreven staan. En ook dat de boeken erg grappig of spannend zijn.”

9. Koen Kampioen – Fred Diks

Een serie boeken voor vanaf 7 jaar over voetbalheld Koen van Loon, die probeert met zijn elftal de top te bereiken. Door de herhaling in hoofdpersonen, structuur en taal geven serieverhalen een gevoel van voorspelbaarheid, dat kinderen met leesproblemen prettig vinden.

8. Toneellezen: Hier waak ik – Chris Winsemius

Dit boek hoort bij de serie Toneellezen van Uitgeverij Zwijsen. Ook andere uitgeverijen bieden deze nieuwe vorm van samenlezen. Twee of meer lezers nemen de rol van een personage op zich en lezen de dialogen hardop voor.

Anne van der Meer: “Vooral dit boek is favoriet, omdat het met veel humor is geschreven. Het gaat over een jongen die per ongeluk een hond krijgt, terwijl zijn moeder er niets van wil weten. Jonge kinderen vinden het boek Kikkers, kikkers en nog meer kikkers erg leuk. Dit is ook als toneelleesboek geschreven, met 25 grappige losse verhaaltjes, moppen en raadsels die je samen leest.”

7. De regels van Floor – Marjon Hoffman

Floor, een opgewekt en ondernemend meisje en de ik-verteller, stelt regels op naar aanleiding van haar belevenissen. Ze vatten niet alleen de vaak humoristische daden van Floor samen, maar werken ook door-lees-stimulerend. Je wilt als lezer weten waarom je nooit met je vader een cadeau voor je moeder moet kopen of waarom je nooit een tekening van een lang meisje moet maken. Het eerste deel is er ook in een dyslexievriendelijke uitgave waarbij de bladzijden wat ruimer en overzichtelijker zijn ingedeeld.

6. Strips

Lezen is lezen. Ook strips vinden we daarom een prima onderdeel van een rijk leesdieet. Kinderen met dyslexie noemen vaak Donald Duck, ook Garfield is geliefd. De tekeningen ondersteunen hun begrip van en grip op het verhaal. Ze kunnen meer genieten van de details en het zelfvertrouwen in de technische leesvaardigheid groeit. Kijk en Lees heeft strips gemaakt speciaal voor lezers uit groep 3, 4 en 5.

5. Dagboek van een muts –Rachel Renée Russell

De tegenhanger van de Loser-serie voor oudere meisjes. Makkelijk te lezen boeken door hulplijntjes en cartoonachtige illustraties. Hoofdpersoon Nicky Maxwell vertelt over haar belevenissen en blunders op haar nieuwe school.

4. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen – Andy Griffiths

Andy en Terry wonen in een enorme boomhut. In ieder deel van de nu 5-delige serie komen er 13 verdiepingen bij, verzinnen ze de gekste dingen en gaat er van alles mis. Lol gegarandeerd voor jongens en meisjes vanaf een jaar of 8. Michelle Oosterhoff: “Leuke boeken vol met plaatjes en gekke gebeurtenissen, waardoor kinderen vol spanning blijven lezen.”

3. Dolfje Weerwolfje – Paul van Loon

“De reden is spannend én met plaatjes. Vooral geen bladzijdes met teveel tekst.” In deze serie draait alles om de avonturen van Dolfje Spaan, die op zijn zevende ontdekt dat hij een weerwolf is. Een aanrader voor kinderen die van griezelen houden! Deze serie bestaat in twee leesniveaus. Er zijn boeken voor groep 4 en voor groep 6. Dus als je vooruit gaat, kun je nog steeds lezen in deze serie!

2. Geronimo Stilton

Een van de populairste kinderboekenseries van nu voor jongens en meiden in de leeftijd van 9 tot 15 jaar. Michelle Oosterhoff: “Ze vinden het vaak grappig en de tekst is leuk versierd.” De zachtaardige, wat bange muis Geronimo wordt telkens meegesleept in de wilde avonturenreizen met Theo, Klem en Benjamin. “Een van de kinderen las zelfs nog uit het boek voor terwijl we al terug liepen naar de klas.”, vertelt Michelle Oosterhoff.

1. Het leven van een loser – Jeff Kinney

Onbetwist op nummer 1 bij de oudere kinderen. Michelle: “Waarom? Veel tekeningen, en het verhaal sluit aan bij de dingen die tienerjongens meemaken.” In 6 delen struikelt supergrappige antiheld Bram Botermans door het leven heen.

Welk boek kocht jij en waarom?

Deel je inspiratie, bijvoorbeeld via Twitter: @MarantElst

Deel dit artikel
Auteurs

Judith Bosch

Judith Bosch is bedrijfsjournalist bij Marant. Ze schrijft en redigeert teksten, blogs en informatieve uitingen als flyers en folders. Daarnaast denkt ze ook op strategisch niveau na over de intern…

Meer over Judith Bosch