Home » Artikelen » 3 boeken die leidinggevenden gelezen moeten hebben

3 boeken die leidinggevenden gelezen moeten hebben

Datum: 30 mei 2017

Leiderschap is gericht op mensen, creatie en ontwikkeling, en niet uitsluitend op functies en instrumenten die efficiëntie en maximalisatie van meetbare doelstellingen nastreven. Drie ‘must reads’ van Gerda van Dijk, hoogleraar Publiek Leiderschap aan de VU. Op dinsdag 6 juni 2017 sprak zij op de inspiratiemiddag Leiderschap in beweging.

Hoe geven we bewustzijn een plaats?

Homo Deus van Yuval Noah Harari moet je als leider lezen. Niet om mee te kunnen praten, maar om kritisch te kunnen blijven denken. Harari betoogt dat de wereld zich langzaamaan onderwerpt aan het dataïsme. Dit verontrustende boek beschrijft overtuigend welke toekomst voor ons ligt als we intelligentie loskoppelen van bewustzijn en de werkelijkheid beperken tot algoritmen. In de toekomst zal een groot deel van de mensheid overbodig worden omdat algoritmes betrouwbaarder zijn in hun analyses en beslissingen. Tegelijkertijd biedt het boek perspectief: de mensheid is steeds in staat geweest de toekomst opnieuw te creëren en te ontsnappen aan wetmatigheden en doemscenario’s. Hoe geven we bewustzijn, wat niet in algoritmen is te vangen, een plaats in onze maatschappij en onze bedrijven? Deze vraag zou iedere leider zich moeten stellen.

Homo Deus. Een kleine geschiedenis van de toekomst, Yuval Noah Harari, Bezige Bij, februari 2017, € 24,99.

Met taal van stilte

Johan Verstraeten maakt in Taal en Stilte onderscheid tussen twee talen. Met ‘taal 1’ bedoelt hij de taal van feiten en data (algoritmen) waarmee managers en leidinggevenden controle uitoefenen over de werkelijkheid. ‘Taal 2’ is beeldtaal, de taal van de metafoor, het verhaal en de verbeeldingskracht. Zijn boek is een mooi pleidooi voor meer ruimte en aandacht voor ‘taal 2’. Hij herontdekt twee verwaarloosde bronnen van leiderschap: de taal van de inspiratie en de taal van de stilte. Stilte is hier ruimte waarin mensen hun innerlijke kracht kunnen (her)ontdekken, om angst voor verandering te overwinnen. Een bezinnend en inspirerend boekje dat meer tijd vraagt om te verwerken dan om te lezen.

Taal en stilte. Naar een leiderschap voorbij de angst, Johan Verstraeten, Altiora, Averbode, 2014, €16.

De verbeeldingskracht van Murakami

Een mooie illustratie van beeldtaal is het boek 1q84 van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Hij verstaat de kunst met taal nieuwe werkelijkheden te creëren. In 1q84, waarin de q staat voor ‘questionmark’, als verwijzing naar George Orwell’s roman 1984, komen twee hoofdpersonen in een parallelle wereld terecht. Hier gebeuren onverklaarbare, mysterieuze dingen. De wijze waarop Murakami het beschrijft en hoe hij speelt met diverse vormen van bewustzijn maken het geloofwaardig en onweerstaanbaar. Hij spreekt de verbeeldingskracht van de lezer direct aan en laat tegelijkertijd veel ruimte voor interpretatie en betekenisgeving. Deze tijd vraagt om leiders die verbeeldingskracht kunnen verenigen met het vermogen om kritisch te denken. Romans zoals 1q84 laten door hun gelaagdheid de lezer beter dan welk managementboek dan ook ervaren hoe belangrijk taal en bewustzijn zijn voor het ontwikkelen van leiderschap en ‘menselijker organisaties’.

1q84, Haruki Murakami, Atlas Contact, juni 2013, €25.

Meer inspiratie? Volg een masterclass

Wij nodigen je graag uit voor een van onze masterclasses die wij door het hele jaar organiseren. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Dit artikel verscheen eerder in het FD.

Deel dit artikel
Auteurs

Frans Kwakernaat

Frans Kwakernaat is de deskundige spil van Marant Interim & Selectie. Hij en zijn team leveren tijdelijke en heel ervaren interim-professionals voor posities in het primair, voorgezet en middel…

Meer over Frans Kwakernaat

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.