Home » Artikelen » 7 fouten die beginnende leidinggevenden maken

7 fouten die beginnende leidinggevenden maken

Datum: 11 juli 2019

Leiding geven, en leidinggevende zijn, is niet altijd een gemakkelijke taak. Niet voor geoefende leidinggevenden, maar ook zeker niet als beginnende leidinggevende. We vroegen zeven beginnende leidinggevenden in de Leergang Midden Management (LMM) wat volgens hen de meest gemaakte fouten zijn die nieuwbakken leidinggevenden maken. Herken je ze?

1. Meteen je eigen stempel op het team drukken

Nieuwe leidinggevenden gaan vaak vol energie aan de slag. Een valkuil is om meteen je eigen stempel op een team te willen drukken, omdat je wilt laten weten wat je visie is. Vergeet het team en de mensen daarin niet, want zonder je teamleden valt er weinig visie uit te dragen. Je moet het samen doen. En bedenk ook: je staat er niet voor jezelf, maar voor een groter doel.

2. Rollenspel

Leidinggeven kan eng en kwetsbaar zijn. Als leidinggevende kun je het gevoel hebben dat je de klappen moet opvangen omdat je boven het maaiveld uitsteekt. Sommige leidinggevenden verschuilen zich daardoor achter een masker of spelen een rol als ze aan het werk zijn. Hier prikken anderen echter snel doorheen. Durf je dus kwetsbaar op te stellen en wees bereikbaar voor je teamleden. Dit zorgt voor binding en begrip, en je creëert een veilige situatie voor iedereen.

3. Wenselijk gedrag

Een andere fout die wel een beetje op punt twee aansluit, is ‘wenselijk gedrag’. Beginnende leidinggevenden hebben soms de neiging om gedrag te tonen waarvan ze denken dat het van ze verwacht wordt, omdat andere leidinggevenden het binnen de organisatie het bijvoorbeeld ook zo doen. Ze zijn vervolgens het drukst met het in stand houden van dit plaatje. Verspilde energie; doe het gewoon op jouw manier!

4. Afhankelijk van rolmodellen

Het kan fijn zijn om als leidinggevende een rolmodel te hebben. Je kunt je dan af en toe afspiegelen naar die persoon: wat zou hij/zij in deze situatie doen? Je kunt echter ook doorslaan in het afkijken bij een ander. Het is heel belangrijk dat je leert je eigen koers te varen. Zo leer je vertrouwen op je eigen intuïtie.

5. Te snel gaan

Lange halen, snel thuis: dat is geen beproefd recept in de wereld van de leidinggevenden. Zij die te snel willen gaan en te grote stappen willen zetten, lopen het risico om de achterban niet mee te krijgen. Daarnaast zie je ook veel dingen over het hoofd en komt de onderstroom waarschijnlijk niet of niet voldoende in beeld. Het advies: durf vooral klein te denken.

6. Groot ego

Dit is een eigenschap die in alle personen voor kan komen, maar die bij leidinggevenden vaker zichtbaar is: jezelf heel belangrijk vinden. Tuurlijk, je bent ook belangrijk en je doet ertoe. Maar je bent niet belangrijker dan je teamleden. Probeer het hogere doel in de gaten te houden en daar samen naartoe te werken.

7. Niet delegeren

Nog zo’n veelgehoorde valkuil: alles in je eentje willen doen. Wanneer je niet kunt delegeren, verlam je je teamleden waardoor niemand meer in actie komt. Het kan voortkomen uit verantwoordelijkheidsgevoel, vanuit de gedachte ‘als ik het doe, dan wordt het tenminste goed gedaan’. Maar dit houd je niet lang vol. Vertrouw op de kwaliteiten van je teamleden en geef ze óók verantwoordelijkheden.

Herken je deze valkuilen? Of weet je er nog meer? Laat dan je reactie achter onder dit artikel!

Meer over de Leergang Midden Management

Ben je een ambitieuze docent die graag door wil groeien richting leiderschap? Of ben je startend middenmanager (zoals (kern)teamleider of afdelingsleider) en wil je je verder ontwikkelen in die functie? Dan is de Leergang Midden Management van Marant Interstudie een mooie stap richting verdere professionalisering. Kijk hier voor meer informatie.

Deel dit artikel
Auteurs

Judith Bosch

Judith Bosch is communicatieadviseur bij Marant. Ze schrijft en redigeert teksten, blogs en informatieve uitingen als flyers en folders. Daarnaast denkt ze ook op strategisch niveau na over de inte…

Meer over Judith Bosch

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.