Home » Artikelen » 7 irritante wijsheden gericht op schoolleiders

7 irritante wijsheden gericht op schoolleiders

Datum: 26 juni 2019

Elke leider krijgt het nodige aan weerstand, argwaan en aanvallen op zich af. Hoe ga je daar op goede wijze mee om? Waarschijnlijk ben je al bekend met het boek De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap van Stephen R. Covey. Interessant aan dit boek is de beschrijving van onze veranderende afhankelijkheid die de ontwikkeling van persoonlijkheid én leiderschap mogelijk maakt. Deze ontwikkelingslijn loopt bij mensen van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid en uiteindelijk naar wederzijdse afhankelijkheid. Ontwikkeling hierin vindt in de regel via (harde) lessen plaats. Via irritante wijsheden. In dit artikel proberen we je een paar irritante wijsheden op te dringen die we tegengekomen zijn. Zeven stuks om precies te zijn:

1. Wanneer je boos bent op een ander, maak je je vaak erg afhankelijk van de ander

Voel je m al? “Als hij of zij zo doet, dan voel ik me zus…! Zucht!”

2. Iemand die je irriteert of boos maakt is een spiegel voor je eigen leren, dus koester hem of haar

Irritaties zijn van jou. Dat is handig, want dan kun je er ook iets mee doen. Ze leren kennen bijvoorbeeld, je eigen ‘triggers’. Ken ze en je kunt ermee werken. Negeer ze en ze blijven met jou werken.

3. Je bent pas onafhankelijk als je om jezelf kunt lachen

Lachen om jezelf komt vanuit compassie en compassie is een combinatie van begrip en acceptatie van eigen gekheid. Humor relativeert en deze relativering maakt los.

4. Het zijn niet de anderen die je boos maken, het is het beeld dat je van ze hebt

De meeste mensen gaan niet op onderzoek uit zodra ze een beeld van iemand hebben gevormd. Kijk nog eens goed en controleer of je het bij het juiste eind hebt. Als je beeld dan uiteindelijk toch blijkt te kloppen, kun je hier gerust en passend op reageren.

5. Je hebt invloed, ook als je het nog niet ziet

Neem afstand, zoek het uit en laat je kennen.

6. Wat je kunt doen, is je best, en dat is het dan ook

Doe het ermee. Wordt er meer van je gevraagd? Laat het los! Zie het altijd als leren en leer!

7. Laat anderen gerust een keer over je heen fietsen, maar niet heen en terug!

Observeer wat er gebeurt en als je hier geen invloed op hebt, kun je je er beter niet te druk om maken. Dat is net als met het weer. Heb je ooit met succes een regenbui tegengehouden?

Dit zijn onze zeven irritante wijsheden, ik hoop dat je je laat raken. Je kunt ze ook zien als zeven helpers om de invloed bij jezelf te leggen en hier je voordeel mee te doen. Als het bij jou ligt, kun je er tenminste wat mee doen. Wil je met mij in gesprek over deze wijsheden of weet jij er ook één die je wilt delen? Reageer dan op dit artikel of stuur me een e-mail.

Deel dit artikel
Auteurs

Harry Jansen

Harry Jansen is senior trainer/adviseur en coach bij Marant Interstudie. Hij werkt vooral met complexe organisatie- en ontwikkelingsvragen binnen alle sectoren van het onderwijs op het gebied van…

Meer over Harry Jansen

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.