Home » Artikelen » 7 tips om weerstand te bieden aan weerstand

7 tips om weerstand te bieden aan weerstand

Datum: 6 maart 2019

De verwachtingen zijn torenhoog voor jou als leidinggevende in het onderwijs. Doelen moeten ambitieus zijn en tegelijk realistisch, de innovaties duurzaam en tegelijk op korte termijn succesvol, je moet stabiliteit en rust brengen en de boel in beweging brengen, en ondertussen de dagelijkse gang van zaken op orde hebben en toekomstgericht zijn. Wij bieden je hierbij graag een helpende hand. Onder de naam Zeven delen onze adviseurs de komende tijd op verschillende onderwerpen 7 concrete tips, voorbeelden of redenen om ermee aan de slag te gaan. Tips, voorbeelden of redenen die door zorgvuldig te zeven tot stand zijn gekomen en uitkomst kunnen bieden bij de paradoxale situaties waarin je als leidinggevende vrijwel dagelijks verkeert. 

Wanneer je er als school voor kiest de vernieuwing op te zoeken of van koers te veranderen, krijg je te maken met weerstand. Vanuit je rol als leider kan je reflex dan zijn om deze weerstand opzij te schuiven en hier niet bij stil te staan. Het is echter beter om je reflex om te zetten naar reflectie: probeer te begrijpen waar de weerstand vandaan komt.  

Hoe kun je omgaan met weerstand?

Hoe krijg je jouw mensen mee? En hoe maak je een einde aan (voortdurend) geklaag, slachtoffergedrag en andere irritante gedragingen? Jan van Leeuwen, senior adviseur bij Marant Interstudie, geeft je 7 simpele tips bij weerstand. Eenvoudig in opzet, wellicht wat lastiger in de uitvoering: 

1. Noem het geen weerstand

Houd ermee op weerstand als weerstand te benoemen. Het illustreert je eigen weerstand tegen het gedrag dat anderen vertonen. Ga op zoek naar wat je mensen eigenlijk bedoelen als ze volgens jou ‘weerstand’ vertonen. Beschouw weerstand als een uiting van een niet vervulde behoefte. Noem weerstand bijvoorbeeld vanaf nu weerbericht. Een neutralere benaming die mensen de ruimte geeft hun stem over een onderwerp of verandering te laten horen.  

2. Onderzoek jouw weerstand

Onderzoek je eigen weerstand tegen weerstand. Waarom vind je deze zo erg, waarom maakt het je zo geërgerd en geeft het je wellicht een gevoel van machteloosheid? Krijg inzicht in hoe het bij jou van binnen werkt. Welke onderliggende behoefte van jezelf is hier in het geding? 

3. Benader het als een proces

Weerstand kan lastig zijn, maar dit is een noodzakelijke fase in een veranderingsproces. Zonder weerstand is er geen verandering. Wanneer er geen weerstand is, moet je het proces nog eens kritisch onder de loepen nemen: ervaren je mensen eigenlijk wel verandering? 

4. Maak onderscheid in weerstand

Sta stil bij het verschil tussen soorten weerstand. Gaat het bijvoorbeeld om gevoelens, emoties, een gebrek aan persoonlijk contact? Gaat het om feiten, de zuiverheid van het ‘idee’, de onderliggende waarden? Of gaat het om procedures, werkwijzen, doelen, resultaten en afstemming? 

5. Prioriteer in weerstand

Pak niet direct alle weerstand aan. Bepaal met welke weerstand je aan de slag wilt gaan en om welke weerstand je voorlopig heen kunt werken. Niet álle weerstand is direct de moeite van de aandacht waard.  

6. Houd de regie 

Het is belangrijk niet direct op ieder teken van weerstand in te gaan. Maar minstens zo belangrijk is het om te bepalen welke weerstand je wel direct moet aanpakken, moet begrenzen en beperken omdat deze schadelijk is. Hanteer een zerotolerancebeleid bij grensoverschrijdend gedrag. 

7. Zoek de weerstand op

Organiseer je tegenspraak zo vroeg mogelijk in het proces van verandering of vernieuwing. Wacht niet op het onverwacht, ongepland en ongewenst verschijnen van weerstand. Weerstand helpt je zicht te krijgen op dat wat ertoe doet, waar de pijnpunten zitten en het helpt je je blinde vlekken te ontdekken. Zoek de weerstand op en maak deze functioneel in het proces. 

Vind je bovenstaande tips wat te makkelijk, wat te plat?  Ook dit kun je zien als weerstand. Neem eens de tijd om te onderzoeken waar deze vandaan komt! 

Meer informatie

Heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van deze tips om weerstand te bieden aan weerstand? Neem dan contact op met Jan van Leeuwen, de auteur van dit artikel: e-mail

Deel dit artikel
Auteurs

Jan van Leeuwen

Jan van Leeuwen is senior adviseur bij Marant Interstudie en werkt sinds 1990 als trainer, coach en adviseur aan de ontwikkeling van leiderschap in het onderwijs.  Jan is gespecialiseerd in de ont…

Meer over Jan van Leeuwen

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anneke Kamps van der List

7 april 2019

Mooie manier van omdenken.