Home » Artikelen » 7 YouTube-video’s die iedere leider gezien moet hebben

7 YouTube-video's die iedere leider gezien moet hebben

Datum: 19 juni 2019

Trainer en adviseur Jan van Leeuwen heeft 7 Youtube-video’s voor je uitgezocht. Zeven leuke, bijzondere, inspirerende video’s waarmee je eens met andere ogen naar je alledaagse leiderschap kunt kijken. Ze duren 1 tot max. 23 minuten en zijn dus uitermate geschikt om tussendoor, in de trein, tijdens de lunch, ’s avonds op de bank (of tijdens een saaie vergadering…) aan te zetten. Kijk, lach, verbaas en leer met ons mee:

1. Mom, what does virgin mean? (2,5 min. kijktijd)

Een video die prachtig illustreert hoe je fantasie aan de haal gaat met de woorden van een ander. En hoe je dan majestueus langs elkaar heen kunt praten. Het moraal van dit verhaal: pas op je woorden als leidinggevende. Vooral met begrippen als ‘gepersonaliseerd leren’, ‘ouderbetrokkenheid’, ‘functioneringsgesprek’, ‘maatwerk’, ‘werkdruk’, etcetera. Dit zijn de ‘virgins’ in onze dagelijkse taal.

2. De ‘play dead’-reflex (40 sec. kijktijd)

In de natuur kan ‘dood spelen’ een levensreddende strategie zijn. Dat gedrag kom je ook tegen in de school: als je je gedeisd houdt, gaat het vast vanzelf over. De taak van de leider is om te onderzoeken welke dreiging er wordt ervaren en door wie, om zo de betreffende collega te reanimeren.

3. Bang voor de angst (1,5 min. kijktijd)

In deze video zie je hoe een meisje haar angst voor een enorme sprong weet te overwinnen en daarna ervaart dat vooral de angst haar enorm in de weg zat. Ga als leider op zoek naar je eigen angsten en die van anderen, en help jouw mensen de sprong te maken. Zo ervaren ook zij dat de angst uiteindelijk enger was dan hetgeen waarvoor je bang was.

4. De kracht van wenkbrauwen fronsen (23 min. kijktijd)

Itay Talgam illustreert aan de hand van beroemde dirigenten hoe je jouw mensen tot grote hoogten brengt wanneer je ze volledig vertrouwt en faciliteert om het zelf te doen. Realiseer je als leidinggevende dat het belangrijkste werk, zoals gewoonlijk, hem in de voorbereiding zit.

5. De mythe van de onschuldige omstander (3,5 min. kijktijd)

Een video over het effect van groepsdruk, ook als dit leidt tot ongewenste situaties. In deze video blijkt: hoe groter de groep, hoe groter de kans dat de verantwoordelijkheid verwatert. Vertrouw er als leidinggevende niet op dat het team elkaar wel tot de orde zal roepen als dat niet de gewoonte is.

6. Het belang van ouderbetrokkenheid….. van de ouders van medewerkers (4 min. kijktijd)

In dit interview met Indra Nooyi, de CEO van PepsiCo, gaat zij in op haar leiderschapsstijl. Wat ik in dit interview vooral wil uitlichten, is het onderstaande fragment (tot 22:55) waarin ze vertelt over het belang van een goede relatie met de ouders van je medewerkers en hoe zij contact opnam met de ouders van haar belangrijkste directeuren wereldwijd. “Every person is either a product or a victim of his upbringing”. Geef als leider aandacht aan ‘de hele mens’ aan wie je leidinggeeft, inclusief het leven buiten de school en de context waaruit iemand voortkomt.

Deze video is onderdeel van een interview dat in totaal 37 minuten duurt. Wil je het gehele interview bekijken? Klik dan hier om naar YouTube te gaan.

7. De ultieme bedoeling van leiderschap (7 min. kijktijd)

Onze laatste video is bijna 10 miljoen keer bekeken op YouTube. En terecht. Dit is waar het om gaat in het onderwijs: alle kinderen het vertrouwen geven dat ze het waard zijn om hun droom te verwezenlijken. Neem ze mee, laat ze op hun eigen manier excelleren. En geloof in ze.

 

Heb je na het zien van deze video’s zelf ook een kijktip waarvan je vindt dat iedere leider deze moet zien? Reageer hieronder of stuur mij een e-mail. Dan publiceren we later dit jaar een follow up met kijktips van onze lezers.

Deel dit artikel
Auteurs

Jan van Leeuwen

Jan van Leeuwen is senior adviseur bij Marant Interstudie en werkt sinds 1990 als trainer, coach en adviseur aan de ontwikkeling van leiderschap in het onderwijs.  Jan is gespecialiseerd in de ont…

Meer over Jan van Leeuwen

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Annemarie de Leeuw

3 september 2019

Prachtige filmpjes, stuk voor stuk bruikbaar ook in mijn rol als sparringpartner voor basisschooldirecteuren. Er zitten veel mooie elementen in die leerkrachten en leiders als voorbeeld kunnen nemen en in de dagelijkse praktijk hun team mee kunnen inspireren. Wat ik zelf nog altijd een prachtig filmpje vind is die van de Japanse meester Kanamori…….het gaat over de juiste verbinding weten te maken met de groep en ieder kind in het bijzonder. Ook minder mooie dingen des levens worden gedeeld in de klas en daarmee ontstaat een zeer bijzondere onderlinge band, tussen meneer Kanamori en de leerlingen als ook tussen de leerlingen onderling. Het gaat hem eigenlijk helemaal niet om resultaten maar vooral om de relatie. Die kinderen doet groeien in het jaar dat ze bij hem zijn. Misschien kun je die ook eens plaatsen?