Home » Artikelen » 9x Thuis oefenen met lezen en spellen

9x Thuis oefenen met lezen en spellen

Datum: 17 maart 2020

Dat is een gekke situatie. In plaats van de kinderen naar school te brengen, blijven ze in verband met het coronavirus thuis! Heeft jouw kind moeite met lezen en/of spellen, of dyslexie? Dan is het belangrijk dat hij of zij genoeg blijft oefenen met lezen en spellen. Hieronder geven we je een aantal tips en ideeën.

1. Maak gebruik van Yoleo

Kinderen die een bibliotheekpas hebben, kunnen gratis online boeken lezen met Yoleo. Dit programma biedt kinderen de kans om hybride boeken (tekst gecombineerd met audio) te lezen, wat lezen leuker en makkelijker kan maken. Yoleo geeft kinderen toegang tot een selectie van boeken die ze anders misschien niet zo gauw zouden oppakken. De game motiveert kinderen daarnaast om meer leeskilometers te maken.

Met een Yoleo-account dat gekoppeld is aan een bibliotheekpas kunnen kinderen tot 10 boeken tegelijkertijd lenen, gedurende 3 weken. Veel leesplezier op www.yoleo.nl!

2. Lees een gratis boek

Op de website gratiskinderboek.nl staan boeken die gratis te downloaden zijn. De boeken zijn ingedeeld op leeftijd, maar hebben een makkelijker leesniveau. Heel fijn voor de kinderen met dyslexie!

3. Verhaal schrijven

Laat de fantasie even de vrije loop gaan en laat jouw kind een verhaal bedenken. Vervolgens mag dat verhaal op papier gezet worden. Bespreek daarna samen de spelling aan de hand van het stappenplan. Stuur het verhaal op naar familieleden, vriendjes of vriendinnetjes en misschien ontvang je dan wel een verhaal terug!

4. Leer meer over dyslexie

Het klokhuis heeft een nieuwe uitzending gemaakt over dyslexie. Een mooi moment om deze aflevering samen te bekijken en te bespreken wat er voor het kind herkenbaar is. Wist je dat er op YouTube nog meer leuke en informatieve filmpjes te vinden zijn over dyslexie?

5. Het huis als leeromgeving

Aangezien de kinderen veel thuis zullen zijn de komende tijd, kan van het huis een leeromgeving gemaakt worden! Gebruik post-its of knip kleine kaartjes uit. Laat het kind op de kaartjes schrijven wat hij/zij om zich heen ziet. Plak de kaartjes vervolgens op de goede plekken op. Zit er een lastig woord tussen waarvan het kind de regels nog niet heeft gehad? Laat dan de eerste klank opschrijven.

En nu komt de uitdaging: iedere keer als het kind langs een briefje komt, moet hij/zij met zijn hand het briefje aanraken en het woord of de klank oplezen.

6. Gebruik de Leesmeter

Om inzichtelijk te maken hoeveel het kind al gelezen heeft, werkt het om dit visueel te maken. Met de Leesmeter stimuleer je op een positieve manier de leesmotivatie van kinderen. Er zijn twee verschillende leesmeters: een voor 30 bladzijden en een voor 100. Het werkt simpel. Ieder kind krijgt een eigen leesmeter. Voor iedere bladzijde die zij lezen mogen zij een centimeter op de leesmeter inkleuren. Bedenk een leuke beloning die zij krijgen zodra ze 30 of 100 bladzijden gelezen hebben en de Leesmeter dus helemaal vol is. Handig voor thuis én in de klas. Je kunt de Leesmeter 30 bladzijden of de Leesmeter 100 bladzijden gratis downloaden via de link!

7. Lezen uit een leuk boek, zoals Een kroon voor een kanjer

Een kroon voor een kanjer gaat over Raf, een jongetje met dyslexie. Hij geeft een spreekbeurt over dyslexie en beleeft samen met zijn klasgenoten een spannend avontuur op een eiland. Spelenderwijs komt ook de behandelmethode voor dyslexie aan bod. De regel- en letterafstand is aangepast, waardoor het lezen makkelijker wordt.

Het boek draagt bij aan het zelfvertrouwen van kinderen met dyslexie. Ook voor kinderen zonder dyslexie is het boek waardevol; zij leren hoe het is wanneer lezen en spellen niet vanzelf gaat.

Wist je dat de plaatjes met een speciale app tot leven worden gebracht? Je leest er hier meer over!

8. Digitale oefenprogramma’s

Er zijn ook digitale oefenprogramma’s waarmee jouw kind effectief kan blijven oefenen. Kijk bijvoorbeeld eens op Letterster.nl. Met instructiefilmpjes en gerichte tips kan er toch nog goed geoefend worden.

9. Bewegend lezen

Hebben de kinderen nu wel lang genoeg stil gezeten en willen ze even bewegen? Op YouTube staan filmpjes van ‘robotlezen’. De bewegingen van de robot moeten nagedaan worden en tussendoor moeten de woorden gelezen worden.

Heb je zelf nog leuke ideeën of tips? Deel ze hieronder!

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.