Home » Artikelen » Aanmelden voor dyslexiezorg in tijden van Corona – Tijdelijke richtlijn

Aanmelden voor dyslexiezorg in tijden van Corona - Tijdelijke richtlijn

Datum: 4 juni 2020

Als leerkracht of intern begeleider/rt’er heb je ongetwijfeld een roerige, zware periode achter de rug. Wellicht worstelde je met de vraag hoe je extra hulp (op ondersteuningsniveau 3) voor lezen en/of spellen aan kon bieden. Met kinderen die (deels) thuis zitten is dat toch onbegonnen werk? En hoe gaat dat nu dan met het aanmelden voor de vergoede dyslexiezorg? Goed nieuws: daar is een richtlijn voor bedacht – in samenspraak met het NKD (Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie).

Voorop staat dat de leerling centraal staat: het is belangrijk dat deze kwetsbare groep kinderen op tijd de juiste zorg krijgt. Let wel: de richtlijn die nu geldt en hieronder wordt beschreven is tijdelijk van aard en wordt na afloop van de Corona-crisis opgeheven.

Welke leerlingen komen in aanmerking voor vergoede dyslexiezorg?

Er wordt gekeken naar de scores op de hoofdmetingen van mei/juni 2019 en januari/februari 2020. Zijn hier voor woordlezen V-(min)scores/E-scores (laagste 10%) te zien óf voor woordlezen V-scores of lage D-scores (laagste 20%) én voor spelling een V-(min)score/E-score (laagste 10%)? En voldeed de begeleiding op ondersteuningsniveau 2 en 3 aan de kenmerken van effectief handelen in de periode voorafgaand aan de corona-richtlijnen? Dan kan er worden aangemeld!


Bron: NKD

Wat is er anders?

Mocht bij de screening blijken dat er inderdaad sprake is van het bovenstaande, dan wordt tijdens de diagnostiek bekeken of er een derde E-score te zien is voor lezen en/of spelling. Is dit het geval, dan wordt er nog niet direct een dyslexieverklaring afgegeven. Wanneer het kind in aanmerking komt voor vergoede behandelingen, dan zal er na 12 sessies geëvalueerd worden: wat is de opbrengst van deze behandelingen? De minder optimale begeleiding op ondersteuningsniveau 3 wordt hierdoor opgevangen (dankzij het eerste deel van de behandeling). Kinderen die een verrassend sterke groei laten zien, worden alsnog terugverwezen naar school. Pas als de behandeling wordt voortgezet na 12 weken wordt een dyslexieverklaring afgegeven.

Maar… zijn er straks dan niet veel meer kinderen met dyslexie?

Naar verwachting zal er geen sprake zijn van een toename van kinderen met dyslexie. Kinderen moeten alsnog drie opeenvolgende meetmomenten ernstige lees- en/of spellingsproblemen laten zien. Daarnaast wordt het ontbrekende deel van ondersteuningsniveau 3 via een periode behandelingen van 12 weken gerealiseerd en vervolgens getoetst. Kinderen die meer vooruitgaan dan je normaal gesproken zou verwachten bij kinderen met dyslexie, worden terugverwezen naar school.

Deze tijdelijke oplossing voorkomt dat deze groep kwetsbare kinderen ernstige vertraging oploopt in de toegang tot noodzakelijke zorg. Want zeg nou zelf: we willen toch allemaal dat kinderen niet de dupe zijn van deze bijzondere tijd?

Deel dit artikel
Auteurs

Loes Knaapen

Loes Knaapen is orthopedagoog bij Marant Behandelpraktijk. Zij behandelt kinderen met dyslexie. Daarnaast onderzoekt zij kinderen met lees- en/of spellingproblemen, om erachter te komen of deze kin…

Meer over Loes Knaapen

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ellen

5 juni 2020

Beste, Weet u door wie die 12 lessen betaald worden? Is dit voor de ouders, de school, de gemeente of de verzekering? En indien er sprake is van EED, worden de 12 dan alsnog vergoed? En als er sprake is van geen EED, moet het dan terugbetaald worden door één van de bovenstaande genoemde personen/ instanties? Hartelijk dank alvast voor de moeite, Ellen Jumelet Leusden

Judith Bosch

8 juni 2020

Beste Ellen, Als het kind na screening in aanmerking komt voor de vergoede zorg (dus voor die 12 behandelingen), dan wordt dit betaald door de gemeente. Na 12 sessies wordt de opbrengst van de behandelingen geëvalueerd. Kinderen die een verrassend sterke groei laten zien, worden alsnog terugverwezen naar school. Het vergoede bedrag hoeft niet terugbetaald te worden. Groet, Judith

Marieke Jol

9 juni 2020

Beste Loes, Dank je wel voor deze duidelijke uitleg. Ik vind het fijn dat dit op deze manier wordt opgepakt. Natuurlijk kijken wij goed naar onze leerlingen. Kinderen waarvan wij ons afvragen of er door de corona lock-down te weinig is gelezen bekijken wij kritisch voordat we aanmelden. Of we wachten met aanmelden tot er meer duidelijkheid is over het lezen. Goed dat kinderen niet buiten de boot vallen als wij toch een vermoeden hebben van dyslexie maar net niet voldoende kunnen aantonen dat wij en ouders met de kinderen intensief hebben geoefend.