Home » Artikelen » Alles wat je moet weten over registratie in het Schoolleidersregister PO

Alles wat je moet weten over registratie in het Schoolleidersregister PO

Datum: 22 november 2017

Wil je direct meer informatie over de kosten en het aanmelden voor een registerassessment? Scroll dan naar beneden!

Wie moeten zich registreren?

Volgens artikel 9.12 van de cao voor het primair onderwijs zijn alle directieleden verplicht zich in te schrijven, te registreren en te herregisteren in het Schoolleidersregister PO. Dit geldt voor alle directieleden die onder de cao PO vallen: het basisonderwijs, speciaal onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs. De werkgever vergoedt de jaarlijkse bijdrage. De registratie moest voor 1 januari 2018 geregeld zijn.

Ook bovenschools directeuren en interim-directeuren dienen zich te (her)registreren. Dit kan alleen als zij een schoolleidersfunctie vervullen. Als zij tijdelijk geen schoolleidersfunctie vervullen, dan kunnen zij wel de registratieprocedure doorlopen (zie hieronder) en op het moment dat zij weer een schoolleidersfunctie vervullen de registratie aanvragen. De resultaten van een assessment zijn ongeveer één tot twee jaar ‘houdbaar’.

Als een schoolleider tijdelijk geen schoolleidersfunctie vervult, dan kan de inschrijving worden opgeschort. Dit moet worden gemeld bij het register (zie onder veel gestelde vragen op het Schoolleidersregister).

Voor schoolleiders bestaat de mogelijkheid om uitstel van registratie te vragen. Dat kan via een mailtje aan het register. Dit geldt alleen voor schoolleiders die zich al bij ons hebben aangemeld voor de registratieprocedure. Het is dus belangrijk die aanmelding tijdig te doen. De schoolleider zit dan formeel in de ‘procedure naar registratie’.

Registratieprocedure

Registratie kan op verschillende manieren:

  • Een afgeronde gecertificeerde schoolleidersopleiding
  • Een positief doorlopen gecertificeerd assessment
  • Een positief doorlopen EVC-procedure
  • Een individuele diplomawaardering
  • Aspirant-registratie voor beginnende directeuren

Als een schoolleider niet over een diploma van een gecertificeerde opleiding beschikt, dan zijn het assessment en de EVC-procedure de meest geschikte wegen om tot registratie te komen. Met een beperkte tijdsinvestering kan snel resultaat worden behaald.

Het verschil tussen een assessment en een EVC-procedure

Marant biedt het assessment en (via een samenwerkingspartner) een EVC-procedure aan.

Assessment voor basisregistratie

Het assessment kan alleen beoordelend zijn, of ook ontwikkelingsgericht. Deze tweede variant is vooral geschikt voor directeuren die actief met de eigen ontwikkeling bezig zijn: vanuit reflectie, feedback en instrumenten wordt een beeld opgebouwd van het persoonlijke (management)profiel, sterke kwaliteiten en ontwikkelpunten. Daarmee is dit assessment tevens een nulmeting/positiebepaling voor de herregistratie, zodat na vier jaar substantiële ontwikkeling kan worden aangetoond. Dit kan bijvoorbeeld via het unieke Development@Work waarin informeel leren (het leren in en vanuit de praktijk) wordt gevalideerd.

Varianten en kosten

Marant biedt twee varianten van het registerassessment:

  • Basisregisterassessment (alleen beoordelend): €1.695
  • Basisregisterasssessment development (focus op ontwikkelpunten richting toekomst en tevens start van de herregistratie): €1.995

Bij een positief resultaat ontvangt de directeur een certificaat waarmee hij/zij zich kan registreren.

Regel het direct!

Schrijf je nu in voor een assessment bij Marant, dan zorgen wij dat alles alsnog geregeld wordt.

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Deel dit artikel
Auteurs

William van den Dries

William van den Dries is senior adviseur bij Marant Interstudie en Marant Assessment. Hij ondersteunt organisaties bij HR-vragen, organisatieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Ook ontwikkel…

Meer over William van den Dries

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.