Om op school efficiënt en zelfstandig te kunnen functioneren moet een leerling zijn gedrag kunnen sturen. Hij moet bijvoorbeeld zijn impuls beheersen om zomaar door de klas te roepen, onthouden …
Datum: 13 december 2018
Voor een leerling met een stoornis binnen het autistisch spectrum is het vaak moeilijk om zich staande te houden in het voortgezet onderwijs. In de hal, in de kantine en op het plein kan het onoverzichtelijk en druk zijn. De klassen zijn groot en bij ieder lesuur heb je een andere docent. Er heersen andere regels en sociale codes dan op de kleine veilige basisschool. Voor een leerling met een autismespectrumstoornis (hierna: ASS) betekent naar school gaan: het verwerken van een overdosis aan prikkels. Op school kunnen docenten niet alle prikkels wegnemen. Maar met kennis van autisme in het VO en begrip voor de leerling kunnen docenten wel een hele belangrijke bijdrage leveren aan de kans van slagen van de leerling.
Onze sociale codes zijn voor leerlingen met ASS vaak moeilijk te begrijpen. Deze codes zien we terug in gebaren, maar vooral in gezichtsuitdrukkingen: de non-verbale communicatie. En juist deze non-verbale communicatie geeft diepte en betekenis in de interactie met elkaar. Bij leerlingen met ASS blijkt dit proces minder ontwikkeld. Woorden, zinnen en uitdrukkingen worden soms zeer letterlijk opgepikt. Mimiek en gebaren worden niet begrepen of onjuist geïnterpreteerd. Deze leerlingen kunnen voor ons vreemd of onbekend gedrag vertonen. Als je de leerling beter kent, herken je het gedrag en kun je beter begrijpen wat hij wil aangeven.
Wil je meer weten over autisme in het VO en kinderen geholpen kunnen worden met de problemen die zij ervaren? Neem dan contact op met de Servicedesk van de Behandelpraktijk via e-mail of (0481) 43 93 27.