Home » Artikelen » Beroemde mensen met dyslexie

Beroemde mensen met dyslexie

Datum: 29 februari 2016

Kinderen met dyslexie kunnen soms het gevoel hebben dat ze ‘anders’ zijn, maar dat is helemaal niet nodig. Heeft je kind dyslexie? Kijk dan eens samen naar dit lijstje van beroemde mensen met dyslexie en ontdek welke jullie samen allemaal kennen.

Welke beroemde mensen met dyslexie ken jij?

Met dyslexie ben je net zoals iedereen, want iedereen heeft wel iets waar ze minder goed in zijn en in andere dingen juist weer beter. Heb je moeite met lezen en spellen? Dan zijn er vast een heleboel andere dingen die je juist heel goed kan.

Kijk maar eens naar deze bijzondere mensen:

Leonardo DaVinci (1452 – 1519)

Wie kent de Mona Lisa niet? De wereldberoemde schilder en kunstenaar DaVinci was linkshandig en schreef alles in spiegelschrift. Dat komt vaker voor bij dyslectici. Grote kans dat zijn dyslexie zijn creativiteit alleen maar stimuleerde. Zeg nou zelf, in spiegelschrift schrijven: dat is best moeilijk én creatief!

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Mozart was een wonderkind, wat hij op jonge leeftijd componeerde op de piano was ongekend. Hij had naast dyslexie ook ADD, autisme en epilepsie. Ondanks dat krijgen kinderen van nu nog steeds zijn stukken tijdens pianoles. Mooi toch?

Albert Einstein (1879 – 1955)

Zijn haar mag dan wat rommelig zijn, dat was zijn hoofd zeker niet! E = m c²… Het zijn maar drie letters en één cijfer, maar onder andere deze bekende formule is van de geniale uitvinder Einstein. De meeste mensen snappen niks van die formules, veel te ingewikkeld. In het nieuws was dat Einsteins theorie is bewezen, honderd jaar nadat hij het al riep: zwaartekrachtgolven bestaan! Knappe kop dus die Einstein.

Pablo Picasso (1881 – 1973)

Kunstenaar Pablo Picasso was zo creatief dat hij kunst maakte die zó nieuw was en zó anders, dat mensen in zijn tijd nog helemaal niet wisten wat ze daar mee moesten. Ze vonden het maar raar. Hij heeft uiteindelijk een lang en succesvol leven geleid en nu nog is hij een van de bekendste kunstenaars ter wereld.

John Lennon (1940 – 1980)

Muzikant en zanger John Lennon van The Beatles heeft heel lang niet eens geweten dat hij dyslectisch was. Pas toen er meer over dyslexie bekend werd, snapte John waar zijn moeite met lezen en spellen vandaan kwam. Het heeft hem overigens nooit geremd in het maken van wereldhits en in zijn strijd voor wereldvrede. Een inspirerend en zeer populair persoon!

Muhammed Ali (1942)

Dyslexie kan soms knap lastig zijn, maar de wereldberoemde bokser Muhammed Ali liet zich er niet door uit de ring slaan. Hij werd maar liefst driemaal wereldkampioen in zwaargewicht bij boksen en er is zelfs een film over hem gemaakt.

Steven Spielberg (1946)

E.T., Jaws en Indiana Jones… Allemaal kaskrakers geregisseerd door Steven Spielberg. Hij heeft een ongelooflijk talent, alle films die hij aanraakt veranderen in goud. Zijn creativiteit en humor worden extra geprikkeld door zijn dyslexie. Spielberg is het voorbeeld van hoe je dyslexie positief kan benutten.

Wubbo Ockels (1946 – 2014)

“Later… als ik groot ben, dan word ik…” Precies, een astronaut! Veel kinderen hebben deze droom. Ook kinderen met dyslexie. En dan kan goed. Nederlandse astronaut Wubbo Ockels studeerde cum laude af. Zeer knap want de astronautenopleiding is erg zwaar en moeilijk. In 1985 vloog hij voor het eerst naar de ruimte en zijn dyslexie had hem met geen mogelijkheid kunnen stoppen.

Tom Cruise (1962)

Tom Cruise… charmant? Een filmster? Dan kan hij vast zijn teksten goed opzeggen. Én of dat hij dat kan! Zijn dyslexie erfde hij van zijn moeder. Wat zal zij trots zijn op haar beroemde zoon.

Robbie Williams (1974)

“Boeken zijn niet mijn ding”, zei Robbie Williams ooit. Lezen en spellen mogen dan niet zijn ding zijn, zingen wel! Zijn lied ‘Angels’ kan iedereen meezingen. Of wat dacht je van zijn nummer ‘Rock DJ’, een wereldwijde hit. Ken je de clip ook? Kijken is de moeite waard!

Jamie Oliver (1975)

Topkok Jamie Oliver vindt het jammer dat hij nooit beter zijn best deed op school. “Mensen dachten dan dat ik dom was. Nooit begreep iemand wat mijn dyslexie inhield zodat ze juist op mijn sterke punten konden focussen.” Ooit maakte hij spelfouten op Twitter en toen kreeg hij terug dat hij een slecht voorbeeld zou zijn voor de jeugd. Jamie Oliver haalde fel uit en groot gelijk had hij, want hij is natuurlijk een voorbeeld voor iedereen!

Joss Stone (1987)

“Het is niet zo dat ik nooit ambities had, maar ik ben gewoon een beetje dyslectisch.” Zangeres Joss Stone zegt ook dat ze naast dyslexie een geheugen als een vergiet heeft. Ze doet er langer over om de liedjes uit haar hoofd te leren, maar ze is juist des te muzikaler. De melodie zit in no-time in haar hoofd en zo gaat het onthouden ook een stuk makkelijker. Wellicht helpt zingen jou ook als je lezen lastig vindt. Heb je al weleens op Yoleo gekeken? Daar kan je karaoke-lezen.

En nu jij!

Heb je dyslexie? Dan mag jij jezelf ook bij dit mooie lijstje aansluiten. Iedereen is bijzonder en uniek, en eigenlijk ben je met dyslexie gewoon een beetje extra uniek.

Deel dit artikel
Auteurs

Michelle Oosterhoff

Michelle Oosterhoff is orthopedagoog bij Marant Behandelpraktijk. Ze begeleidt kinderen met dyslexie. Daarnaast voert ze onderzoeken uit om dyslexie vast te stellen.

Voor Michelle als orthopedag…

Meer over Michelle Oosterhoff

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

indy

13 januari 2018

hoi ik vind het heel leuk bij Alisa Driehuis.. ik vind het heel leuk met haar als juf ik leer beter lezen.. en het gaat al iets beter.. ik vind lezen wel leuker worden met Alisa.. en mijn klas genoten helpen me heel goed.. ik ben heel blij en ik ben blij dat ik niet word gepest...

Nicky canter visscher

11 mei 2018

Nicky zat op de Pius X in groep 6 toen hij er achter kwam dat hij ook dyslexie heeft. Hij wil graag archeoloog of dierentiunverzorger.

korneel, 8 jaar

26 november 2018

ik vont het inspirerend

Syb Meekma

20 januari 2019

blij dat ik niet de enige ben!

Noa,10 jaar

11 maart 2019

ik wou vroeger (nu ook nog) uitvinder worden toen ik wist dat ik dyslexie heb en dacht ik nee daar ben ik te dom voor maar toen beseften ik dat dat daar niks te maken mee heeft vooral toen ik zag dat Einstein ook dyslexie had . Dus iedereen die dit leest als je dyslexie hebt moet je geholpen worden ja maar dat bewijst niet dat je dom bent misschien ben je wel hoogbegaafd dus DOE HET . Word uitvinder,dokter,Leeraar,lerares,... maar sta niet stil bij dat je dyslexie hebt

Mart

12 maart 2019

Ik heb dyslectie. Vroeger vond ik het niet leuk maar nu ik er achter ben gekomen dat weinig mensen het hebben daardoor voel ik me uniek. Want het geeft eigenlijk helemaal niks want zelf kan je er niks aan doen. Ik ben ook niet meer op mezelf dat ik het heb. Dus denk maar altijd dat je een beetje uniek bent.

soukayna

13 mei 2019

reactie van Soukayna, 10 jaar: ik ben niet de enigste met dyslexie, maar er zijn nog veel kinderen en mensen met dyslexie. Zelfs beroemde mensen op aarde hebben dyslexie. Soukayna

timo

14 juni 2019

ik heb dyslexie

Bram

24 juni 2019

Ik heb dyslexie

Bram

24 juni 2019

Ik heb dyslexie Bram 8 jaar

Kurt

20 juli 2019

Ik vind dyslexie moeilijk omdat ik het niet goed kan en heb moeite met de tafels maar ik doe mijn best.

Niels

6 september 2019

Ik vind het echt super duper stom dat ik dyslextie hebt. Ik moest ervan huilen zelfs een keer.

Dies

15 september 2019

Ieder reen is uniek

anna Bouwmeester

16 september 2019

Ik ben blij dat ik niet de enige ben

Dam de Rooij

22 september 2019

Hi ik ben Dam en ik vind het leuk om met Enzo in het lijstje te staan van mensen met dyslexie. Ik oefen heel goed sinds een week met Pelle Helpt. doei.

dys

8 oktober 2019

ik ook

Floris en Akke (wij zijn voor de helft dyslectisch)

11 oktober 2019

Hoi!! Super leuke post! Maar een vraagje, waar is de leist met bekende mensen zonder dyslexie?? Greotjes, Fliros

yago

21 november 2019

leuk

Anneroos Biemans

1 april 2020

ik heb ook dyslexie en ik zit in groep 7 en ik doe mijn werkstuk er over.

Judith Bosch

1 april 2020

Leuk Anneroos! Veel succes alvast!

lynn

7 april 2020

dit gaf mij nog wat meer moet. nu weet ik dat ik ook mischien beroemd kan worden en dat hel veel beroemde mensen er niks om gaven

Emma

17 mei 2020

Je kunt alles worden zelfs astronaut ‍ kickbokser acteur echt alles

Lola van dijk

21 mei 2020

ik ken best veel mensen met dyslexie

Rens-Jan

10 augustus 2020

Ik heb bewezen dat ik andere dingen beter kan dan andere mensen. Ja ik heb dyslexie! Ik heb de wedstrijd gedaan voor de beste metselaar van Nederland en ben 2e geworden. Dus ik heb bewezen dat wij die dyslexie hebben andere dingen beter kunnen ook omdat we de moeilijke dingen zo als lezen en schrijven er niet om heen kunnen en dus niet opgeven. Maar ik sla ook wel eens een lap tekst over. Dus als je dyslexie heb wil zeker niks zeggen dat je niks zou kunnen. Zeker niet!

Stijntje, 11 jaar

14 oktober 2020

Ik dacht altijd al dat ik dom was maar in groep 6 kwamen we erachter dat ik dyslexie had Ik bleef aan dyslexie denken, maar toen besefte ik dat je dan niet meteen dom bent dus vertrouw in jezelf dyslexie. maakt je uniek en je hebt heel veel fantasie.

Kick

3 november 2020

Ik heb ok dyslexie

isis

21 januari 2021

hoi alemaal ik hebb dyslexie ik houw me spreek beert over dyslexie doei

Merel

14 februari 2021

ik ben Merel en ik ben blij dat ik niet de enige ben met Dyslexie maar mijn vriendinnen steunen mij Freek Vonk, Einstein, Picasso, Enzo Knol en nog veel meer bekende mensen met Dyslexie Groetjes Merel

Brecht

30 maart 2021

Ik heb zelf dyslexie ik vind het niet zo fijn. Sommige mensen snappen niet dat het moeilijk voor mij is en snappen niet dat ik zomaar iets kan lezen maar ik word wel geholpen en daar ben ik blij mee

Tom

14 januari 2022

Ik heb al een tijdje last van dysleksi, maar na een tijd geraak je er wel aan gewend.

Ruud

27 januari 2022

Ben 77 jaar oud en weet sinds 3 jaar dat ik dyslectisch ben. Ben het volkomen eens met Rens-Jan zijn review. Mijn leven is compleet helder geworden en nu ben ik trots met wat ik allemaal gedaan heb. Ik heb dat gevoel ook altijd heel sterk gehad waarom kan ik dit en een ander niet. Ook de ook negatieve kanten van mijn leven zijn verklaard. Daardoor is mijn oude dag een stuk plezieriger geworden.

Feline

25 februari 2022

Ik heb ook dyslexie en ik doe mijn werkstukken over dat is best wel ingewikkeld

Ferry Groothedde (King Fred II)

14 maart 2022

Met woorden heb ik weinig moeite, maar muziekschrift... Theoretisch kan ik noten lezen, maar... één... voor... één. Ik kan dus onmogelijk noten lezen en spelen tegelijk. En toch kan ik heel veel instrumenten bespelen... en componeren! Als ik speel, doe ik dat op het gehoor. Als ik componeert, hoor ik de muziek in mijn hoofd en speel die dan. Als ik in m'n eentje een koorwerk wil inzingen (multitrack) dan moet ik de partijen wel opschrijven. Daarvoor heb ik zelf een notatie bedacht, waarvan ik later heb ontdekt dat die vrijwel gelijk is aan clavarscribo.

Pepijn

18 mei 2022

Hoi, ik ben Pepijn en ik wil ook uitvinder worden. En ik heb ook dyslexie. Groetjes Pepijn

Dex 8 jaar

17 juni 2022

Ik vind het fijn dat ik niet gepest wordt. Ondanks mijn dyslexie haal ik hoge cijfers. Ik wil later YouTube- er worden net als enzo knol.

Fleur

27 juni 2022

Ik heb ook dylesxie en ik vind het soms best wel leuk maar soms ook vervelend Als mensen mij heel de tijd gaan verbeteren en zit nu in groep 8

levi

28 juni 2022

ik hed dylexsie en ik den ven van ijnstijn jo