Voor een langdurig zieke leerling die ziek thuis zit of in een ziekenhuis verblijft, is het belangrijk dat het gewone leven zoveel mogelijk doorgaat. Ook onderwijs hoort daarbij. Onderwijs kan deze…
Datum: 29 augustus 2019
Chronische en langdurige ziektes komen onder jongeren regelmatig voor. Grote kans dat er een leerling met een chronische of langdurige ziekte op jouw school zit en dit schooljaar examen doet. Misschien heeft deze leerling het tot nu toe ‘gewoon’ gered. Toch is het zinvol om nu al te bespreken wat er rond het examen nodig en mogelijk is aan aanpassingen voor deze leerling. Beter goed voorbereid zijn, dan achteraf concluderen dat de leerling door gebrek aan aanpassingen is gezakt.
Volgens consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen (OZL) Dorry Sleutels komt het voor dat scholen of leerlingen de mogelijkheden rondom aanpassingen niet volledig kennen. Het uitgangspunt is dat een ziekte of beperking de toegankelijkheid tot een examen niet mag verhinderen. De wijze van afname kan op verschillende manieren aangepast worden aan de mogelijkheden van de kandidaat. De examens moeten wel de voorgeschreven stof dekken, dus minder toetsen mag bijvoorbeeld wel, maar delen van de verplichte stof weglaten mag niet.
Deze aanpassingen zou je als school wel mogen bieden:
Raadpleeg voor de zekerheid wel even de Ziezon-brochure ‘Op weg naar het diploma’. Hierin staat de regeling precies beschreven.
School kan daarbij vragen om een deskundigenverklaring van een behandelaar (bijvoorbeeld een arts of psycholoog), waaruit blijkt dat de gevraagde aanpassing noodzakelijk is. De meeste aanpassingen moet de school melden bij de Inspectie van het Onderwijs. Over verdergaande aanpassingen kan de school overleggen met het College voor Toetsen en Examens.
Heb je vragen over jouw (chronisch) zieke leerling in het examenjaar? Raadpleeg de Ziezon-brochure of neem contact op met Onderwijs ondersteuning zieke leerlingen van Marant.