Home » Artikelen » Compen-wattes? Compenserende hulpmiddelen bij dyslexie

Compen-wattes? Compenserende hulpmiddelen bij dyslexie

Datum: 4 september 2020

Als je kind op school problemen ervaart, bijvoorbeeld met lezen of spellen, dan kan het zijn dat het balletje gaat rollen en je in de malle-molen van onderzoek en behandeling terecht komt. Moeilijke termen vliegen je om de oren, te beginnen met de term dyslexie. Dat het met leesproblemen te maken heeft zal geen nieuws voor je zijn, maar hoe je het schrijft.. tsja, daar heb je het eerste obstakel te pakken. Vervolgens word je overspoeld met afkortingen zoals RT’er, IB’er, CITO-lovs, DMT, AVI, EMT, SS, dle, en ga zo nog maar even door. Als ouder heb je behoefte aan duidelijkheid. Afkortingen wil je graag toegelicht krijgen en vaktermen wil je graag uitgelegd hebben. Zo gezegd, zo gedaan: laten we daar dan maar direct mee gaan beginnen. Voor velen nog onbekende termen met duistere betekenissen zijn ‘compenserende en dispenserende middelen’. Wat zijn het precies en wat moet je ermee?

Wat zijn compenserende middelen bij dyslexie?

Bij compenserende hulpmiddelen worden er maatregelen getroffen om de belemmeringen, die het zwakke lezen en/of spellen met zich meebrengen, te verminderen. Dit kan in de vorm van niet-technische compenserende hulpmiddelen, zoals tijdverlenging bij toetsen of toetsen op een A3 formaat, maar het kan ook in de vorm van technische compenserende hulpmiddelen, zoals de inzet van een programma als Sprint Plus.

Wat is het verschil met dispenserende middelen?

Bij dispenseren hoeft de leerling een bepaalde opdracht of een deel ervan niet meer uit te voeren. Het kind krijgt dus vrijstelling. Een leerling hoeft bijvoorbeeld bij spelling de helft aan het aantal woorden te schrijven bij een oefening.

Wie zorgt ervoor dat mijn kind deze hulpmiddelen krijgt?

In gesprekken met ouders en scholen geven we altijd aan dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan over hulpmiddelen. De hulp van de dyslexiebehandelaar kan daarbij ingeschakeld worden. Als er besloten wordt om over te gaan op een technisch hulpmiddel, kan deze besteld worden via de betreffende uitgever. In overleg met elkaar zal er gekeken worden wie het hulpmiddel gaat bekostigen en bestellen. De digitale boeken die door het hulpmiddel worden afgespeeld kunnen besteld worden via de site van Dedicon.

Bijeenkomst Compenserende middelen bij dyslexie

Een paar keer per jaar vindt er een informatiebijeenkomst plaats over compenserende (ICT) hulpmiddelen voor kinderen met lees- en/of spellingproblemen. Aanmelden voor een bijeenkomst? Dat kan hier.

Deel dit artikel
Auteurs

Ellen Aerts-Crommentuijn

Ellen is orthopedagoog bij Marant. Als dyslexiebehandelaar helpt ze kinderen het geheim van het lezen en spellen te ontdekken.

Binnen een dyslexiebehandeling heeft Ellen niet alleen tijd voor de…

Meer over Ellen Aerts-Crommentuijn

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mirjam

5 maart 2019

Hallo, Mijn zoontje van 9 zit in groep 6 en heeft ernstig dyslexie. Hij heeft altijd extra begeleiding gehad via taalpaleis en leestalente Gorinchem maar nu zijn de behandelingen klaar en ligt de actie bij school. Ik weet niet goed wat ik nog meer kan doen om hem te helpen. Heeft u in de omgeving Gorinchem goede referenties? Bijvoorbaat dank, Mirjam Heskes

Camille Cunningham

6 maart 2019

Hoi Mirjam, onze orthopedagogen en psychologen denken graag met je mee over de mogelijkheden! We kunnen jouw vraag bespreken tijdens ons telefonisch spreekuur. Je kunt via behandelpraktijk@marant.nl of 0481-439327 (bereikbaar van ma-vrij 8.00-17.00) een afspraak maken.