Home » Artikelen » Corona uitleggen aan kinderen: een hele klus, maar wel belangrijk!

Corona uitleggen aan kinderen: een hele klus, maar wel belangrijk!

Datum: 1 april 2020

Al een aantal weken staat ons leven helemaal op de kop als gevolg van het coronavirus. Voor volwassenen is het al een hele opgave om alle maatregelen te volgen, maar voor kinderen kan het helemaal lastig zijn om te begrijpen en te accepteren waarom ze niet meer naar school mogen, naar de sportclub of naar hun vriendjes. Alle vaste structuren zijn weggevallen en kinderen kunnen daardoor behoorlijk uit hun doen raken. Daarnaast pikken kinderen bewust of onbewust nieuws op over het coronavirus en voelen ze mogelijk de spanning die daarmee gepaard gaat. Het is belangrijk om met je kind te praten over het coronavirus, maar hoe doe je dat?

Orthopedagoog Anne van der Meer noemde in haar blog over angst voor het coronavirus al dat het helpt om samen vragen te bespreken zoals: Hoe gaat de verspreiding van een virus? En wat wordt er gedaan om een virus tegen te gaan? Het is bij het bespreken belangrijk dat je eerlijk bent tegen je kind, maar ook woorden en uitleg gebruikt die passen bij de leeftijd. In de afgelopen periode zijn er veel mooie initiatieven ontstaan om corona voor kinderen begrijpelijker te maken. Hieronder volgen een aantal handvatten die je kunnen helpen om het coronavirus uit te leggen.

1. Filmpje over corona voor de jongere kinderen (3-5 jaar)

Nora van der Steeg maakte Pandemie op aarde, een animatie voor jonge kinderen met een fictief verhaal over ‘Pandemie’ van de planeet Covid. Er wordt uitgelegd wat corona is, waarom ouders thuiswerken en hoe kinderen kunnen helpen. Het filmpje eindigt positief: als we ons aan alle afspraken houden, gaat Pandemie naar huis.

2. Prentenboek corona (4-10 jaar)

Eline Claeys heeft De Corona’s op gezinsvakantie gemaakt, een kinderboek over het coronavirus. Het boek gaat over de familie Corona uit China die op vakantie wil, maar een broertje en zusje kwijtraken. De hele familie gaat naar ze op zoek, door van hand op hand te springen en hoestdruppels te gebruiken. Op het einde wordt uitgelegd hoe kinderen kunnen helpen om het coronavirus tegen te gaan.

3. Werkboek corona (6-12 jaar)

Praktijk inKleur heeft een Werkboek over corona gemaakt, zodat kinderen leren omgaan met het coronavirus. Het bestaat uit verschillende onderdelen zoals: samen in gesprek over corona, corona en emoties, verspreiding van corona. Er zitten een aantal leuke opdrachten in! Natuurlijk hoeft niet alles gedaan te worden, maar de verschillende opdrachten geven richting aan het gesprek.

4. Praten over corona (6-12 jaar)

Dankzij Angela Geurts beschikken we over het boekje Praten over corona. In het boekje vin je uitleg over het virus, niet meer naar school gaan, hamsteren, veiligheid, emoties en zorgen voor elkaar. Eerst staat er een stukje informatie en daarna wordt een voorbeeld gegeven van een kind, Madelief. Elk hoofdstukje eindigt met vragen zoals: ‘Welke vragen heb jij?’, ‘Hoe gaat thuiswerken bij jou?’, ‘Wie mis jij?’, Wat is het fijnste moment van de dag?’ Het boekje is bedoeld om als ouder of professional samen met het kind te bekijken. Neem hiervoor de tijd en doe steeds een klein stukje.

5. Informatieve websites

Er zijn heel veel websites met informatie en nieuws over het coronavirus. Omdat tegenwoordig ook veel nepnieuws wordt verspreid is het goed om samen met je kind te kijken naar de informatiebron. Het Jeugdjournaal heeft bijvoorbeeld een goed filmpje gemaakt: ‘Zo ging het corona-virus de wereld over’.

6. Videocollege van meester Freek Vonk (vanaf 6 jaar)

‘Meester’ Freek Vonk heeft een goede video gemaakt over het coronavirus. In 20 minuten legt hij uit wat een virus is, hoe het werkt, wat dieren er mee te maken hebben en wat een kind zelf kan doen om er voor te zorgen dat wij deze mini-piraatjes snel de baas zijn!

Tot slot

Als je samen het filmpje hebt gekeken of de informatie hebt gelezen, is het goed om aan je kind te vragen of ze het snappen en of ze nog vragen hebben. Soms hebben kinderen niet direct vragen en hebben ze de tijd nodig om alle informatie te verwerken. Vertel je kind dat ze altijd met vragen of zorgen bij je mogen komen.

 

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.