Home » Artikelen » De middenmeting, lezen en spellen: wat kun je doen als je kind extra moet oefenen?

De middenmeting, lezen en spellen: wat kun je doen als je kind extra moet oefenen?

Datum: 20 februari 2020

Het is februari, en dat betekent dat op veel scholen toetsen worden afgenomen.  Tijdens deze zogeheten middenmeting wordt de voortgang in lezen en spelling gemeten bij leerlingen. Daarna volgt vaak een oudergesprek, waarin de leerkracht met de ouders bespreekt hoe het is gegaan. Het zou kunnen dat de leerkracht daarin vertelt dat jouw kind moeite heeft met lezen en spellen, en dat extra oefening nodig is. Dat zal zowel op school moeten gebeuren als thuis. Maar hoe kun je thuis het beste met lezen en spellen oefenen? 

Regelmatig krijgen we van ouders, maar ook van kinderen, de vraag op welke manieren kinderen kunnen oefenen met lezen en spelling. Het gaat dan vaak over kinderen die qua niveau achterblijven of niet in aanmerking komen voor een vergoede dyslexiebehandeling. Voor deze kinderen en ouders is Letterster ontwikkeld: een online programma om thuis te kunnen oefenen met lezen én spelling.

Op de planeet Letterster leren kinderen uit groep 4 tot en met 8 makkelijker lezen en spellen. Het programma is gebaseerd op de kennis uit de dyslexiebehandeling. Maar, nog veel belangrijker: het zorgt ervoor dat kinderen op een leuke manier met lezen en spellen kunnen oefenen.

Uit de praktijk: de ervaringen van Kathy en Joël

Kathy, moeder van Joël (10), vertelt: “Wij zijn met Letterster gestart omdat de resultaten van mijn zoon qua spelling en lezen wat achterliepen. We hoopten dan het vanzelf beter zou worden, maar dat was niet het geval. Zijn scores waren niet laag genoeg voor vergoede dyslexiezorg, maar Letterster leek ons een mooi programma om mee te gaan oefenen.” Ze vervolgt: “Joël vindt het erg leuk om het programma te gebruiken. Soms ziet hij het ook wel als huiswerk, maar het feit dat het spelenderwijs leren is, zorgt ervoor dat hij toch iedere keer wel wil oefenen. Hij vindt de leeromgeving leuk; het zit vol spelletjes en na het afronden van ieder onderdeel krijgt hij een sticker, wat een echte motivatie is om door te gaan.”

Joël: Letterster is oefenen, maar ook spelen!

Zijn moeder kan wel zeggen dat hij het leuk vindt om Letterster te gebruiken, maar dat willen we ook graag van Joël zelf horen! In onderstaand filmpje vertelt hij waarom hij oefent met Letterster, hoe het programma eruitziet, en of het helpt om te oefenen.

Betere resultaten

Kathy: “Ik merk absoluut vooruitgang bij Joël. Hij heeft dankzij Letterster de spellingregels veel beter onder controle, en ook de CITO’s en de rapporten laten een stijgende lijn zien. Letterster heeft ervoor gezorgd dat mijn zoon betere resultaten behaalt als het op lezen en spellen aankomt.”

Zoekend naar de beste hulp? Probeer het gewoon!

Kathy: “Als jouw kind moeite heeft met lezen en spellen, of misschien niet in aanmerking komt voor vergoede dyslexiezorg, dan kan de zoektocht naar de beste hulp voor je kind best lastig zijn. Letterster is een hele leuke en speelse manier om te oefenen met lezen en spellen. Je kunt altijd uitproberen of dat de oplossing is voor jouw kind!”

Een Letterster-abonnement aanschaffen

Om aan de slag te gaan met de oefeningen in Letterster bestel je een abonnement voor €90 per jaar; dat kan hier.

Wil je eerst meer lezen over Letterster? Ga dan naar Letterster.nl.

Deel dit artikel
Auteurs

Judith Bosch

Judith Bosch is communicatieadviseur bij Marant. Ze schrijft en redigeert teksten, blogs en informatieve uitingen als flyers en folders. Daarnaast denkt ze ook op strategisch niveau na over de inte…

Meer over Judith Bosch

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.