Home » Artikelen » De overgang naar het voortgezet onderwijs: best even wennen!

De overgang naar het voortgezet onderwijs: best even wennen!

Datum: 27 juni 2018

De laatste schoolweken zijn aangebroken. Op de basisschool wordt de laatste hand gelegd aan de eindmusical of de slotavond. Op veel scholen maken de kinderen binnenkort kennis met hun nieuwe juf of meester. Vaak gaat dit samen met een ochtend in de nieuwe groep met opdrachten die daarbij aansluiten. Gelukkig schuif je vaak met de complete klas door en is vaak alleen de leerkracht nieuw. Dat is natuurlijk wel heel anders wanneer je kind in groep 8 zit en naar het voortgezet onderwijs gaat. Ik sprak hierover met Fleur van Pijkeren, docent Nederlands en coördinator po-vo op het Rietveld Lyceum in Doetinchem.

Voorheen was Fleur leerkracht in het basisonderwijs. “De overstap naar de brugklas is zeker anders. Voor kinderen, maar ook voor ouders is het spannend, omdat het onbekend is. Nieuwe klasgenoten, nieuwe vakken, nieuwe docenten, een nieuw gebouw, een stuk fietsen: het is ook niet niks! Maar het is ook zeker weten leuk; ik zie dat kinderen na een paar weken al gewend zijn.”

Veel scholen laten de nieuwe brugklassers al voor de zomervakantie een dag meedraaien met hun nieuwe klas. Vooral fijn om alvast wat nieuwe kinderen te leren kenen en een aantal docenten te ontmoeten. Ook om alvast te wennen dat je geen juf of meester meer hebt, maar dat er vanaf nu meneren en mevrouwen voor de klas staan. “Onze nieuwe brugklassers krijgen voor de vakantie een klassenboek, waarin alle kinderen een stukje over zichzelf schrijven. Dit boek krijgt een kind thuis gestuurd om alvast zijn of haar klasgenoten een beetje te leren kennen.” Super leuk bedacht!

Werkhouding

“Kinderen in het basisonderwijs hebben heel zelfstandig leren werken. Vaak hebben ze al eens in een combinatieklas gezeten en ze werken vaak met weektaken waarin je je eigen werk moet plannen. Dat lijken de meeste kinderen te zijn ‘vergeten’ wanneer ze in de eerste klas komen. De kinderen stellen zich heel afhankelijk op van de docent en nemen een meer consumerende houding aan. Ook is het plannen en organiseren heel anders dan ze gewend zijn; dat is voor veel leerlingen moeilijk. Terwijl ze dat op kleine schaal op de basisschool vaak best goed konden,” vertelt Fleur. “Het is de taak van docenten en mentoren om de kinderen een veilige plek te bieden zodat ze kunnen laten zien wat ze kunnen.”

Voorzieningen

Als coördinator PO-VO krijgt Fleur ook veel te maken met alle voorzieningen die er voor kinderen zijn in het basisonderwijs en die niet altijd één op één over gaan naar het voortgezet onderwijs. Dit kan bijvoorbeeld over het werken met time-timers, koptelefoons, aparte weektaken, voorinstructie en na-instructie gaan. Dat valt bijna altijd weg in het VO. “Voor leerkrachten is het belangrijk dat zij dit bespreekbaar maken met ouders. Daarbij zou het vooral helpen wanneer kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs vooral zelfredzaam gemaakt worden in plaats van afhankelijk van middelen en de leerkracht. Dat maakt de stap uiteindelijk wat kleiner.”

Tips!

Voor kinderen:

  • Maak je niet te druk!
  • Je maakt snel nieuwe vrienden. Met jou zijn er zeker 200 andere nieuwe kinderen op school die allemaal hun plek moeten vinden.
  • Geniet van al die verschillende docenten. Als je de een niet zo heel leuk vindt, dan heb je na 50 minuten weer een ander.

Voor ouders:

  • Kijk mee met je kind met hoe ze het huiswerk aanpakken, maar neem het niet over.
  • Ga mee naar alle ouderavonden
  • Docenten ontmoet je vaak bij schoolactiviteiten waarbij je als ouders wordt uitgenodigd, kom vooral!
  • Bel gerust de mentor als je vragen of zorgen hebt, of om iets leuks te delen.

 

We wensen iedereen een fijne start in het nieuwe schooljaar!

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Maria ten Hoeve

7 december 2020

Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Mijn dochter maakte afgelopen jaar de overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Door deze gekke tijd waarin we nu leven was deze overgang nog lastiger dan normaal, maar gelukkig doet ze het goed. Vooral de tip om te bedenken dat er nog honderden kinderen hetzelfde doormaken en vrienden zoeken, hielp hierbij. ttps://www.sco-t.nl/websites/bestuur/