Home » Artikelen » Dyslexie en autisme: lezen met een bomvol hoofd

Dyslexie en autisme: lezen met een bomvol hoofd

Datum: 3 april 2017

Voordat ik Robbie uit de klas haal voor zijn eerste dyslexiebehandeling, bekijk ik alvast de ruimte waar we gaan zitten: het BSO-lokaal. Er is van alles te zien: een grote televisie, knutselwerken aan de muur, racekleden op de vloer en grote kasten met spelletjes. Genoeg afleidingen dus! Ik bedenk alvast wat de beste plek is om te gaan werken zodat er zo min mogelijk afleiding is. Ik zet mijn spullen neer en haal Robbie op uit de klas. Bij binnenkomst bekijkt Robbie de ruimte vlug en schiet dan onder de tafel. Vijf seconden ben ik hem kwijt, waarna hij weer naar boven komt met een knikker in zijn hand en zegt: ‘deze hoort hier niet’. Robbie geeft de knikker aan mij en is klaar om te beginnen met de behandeling. Hoe kan het dat Robbie in zo’n grote ruimte met vele voorwerpen net die éne knikker ziet?

Robbie heeft, naast dyslexie, autisme.

Wat is autisme eigenlijk?

Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een informatieverwerkingsstoornis. Dat wil zeggen dat alle informatie die binnenkomt, dus wat je hoort, ruikt, maar ook proeft en voelt, niet goed verwerkt wordt. Alle informatie komt even hard binnen en wordt niet gefilterd. Kinderen met autisme geven vaak aan dat ze een ‘vol hoofd’ hebben en dat is dus helemaal niet zo gek verwoord!
Autisme is, net zoals dyslexie, een aangeboren stoornis die je niet ‘aan de buitenkant’ ziet. Je kunt het wel merken aan het gedrag dat kinderen laten zien, maar ook dit verschilt weer per kind. Zo valt bij Robbie op dat hij een goed oog voor detail heeft en dat hij zich goed kan focussen (ondanks de vele spullen om zich heen, superknap dus!).

Dyslexie en autisme

Wanneer er twee stoornissen samengaan, spreek je over comorbiditeit. Robbie heeft dyslexie én autisme. Hij krijgt dezelfde behandelingen als alle andere kinderen, maar de manier waarop het gegeven wordt is soms net even anders.

De behandelingen zijn gestructureerd opgebouwd, wat betekent dat de opbouw van de behandeling hetzelfde is. Hierdoor wordt het verloop van de behandeling voorspelbaar. Niet alleen kinderen met autisme profiteren hiervan; alle kinderen vinden dit fijn! Instructies worden kort mondeling uitgelegd en wordt er nagevraagd of de kinderen het begrijpen. Herhaling in dezelfde woorden is hierbij belangrijk, omdat het anders opgevat wordt als een nieuwe uitleg. Tot slot wordt er één vraag per keer gesteld, omdat kinderen met autisme schakeltijd nodig hebben. Ze hebben de tijd nodig om nieuwe informatie of een nieuwe situatie te verwerken. Zo krijgen kinderen geen ‘volle hoofdjes’!

Wat biedt Marant?

Tijdens de dyslexiebegeleiding houden we goed rekening met het hebben van autisme. Daarnaast biedt Marant ook specifieke trainingen voor kinderen met autisme. Voor vragen over deze trainingen kun je contact opnemen met de Servicedesk.

Leuk om te weten

  • Op 2 april is het Wereld Autisme dag! Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen en op die dag staat autisme in de schijnwerpers. Eigenlijk staat deze hele week in Nederland autisme centraal. Zo draaien er bijvoorbeeld speciale filmvoorstellingen met zachter geluid. De nieuwe film van Belle en het Beest bijvoorbeeld!
  • Julia is de nieuwe bewoner van Sesamstraat in Amerika. Zij heeft autisme. In de Nederlandse Sesamstraat komt er nog geen nieuwe bewoonster bij.
Deel dit artikel
Auteurs

Michelle Oosterhoff

Michelle Oosterhoff is orthopedagoog bij Marant Behandelpraktijk. Ze begeleidt kinderen met dyslexie. Daarnaast voert ze onderzoeken uit om dyslexie vast te stellen.

Voor Michelle als orthopedag…

Meer over Michelle Oosterhoff

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.