Home » Artikelen » Dyslexietips voor in de klas

Dyslexietips voor in de klas

Datum: 9 juni 2016

Kinderen met dyslexie zijn niet minder slim of minder goed op school. Ze hebben alleen meer moeite met lezen en spellen. Het is dus belangrijk hen een steuntje in de rug te geven. Download de Leesmeter en lees hieronder de zes dyslexie tips voor in de klas.

De Leesmeter

Soms is het niet zo eenvoudig om kinderen meer te laten lezen. Om beter te leren lezen moeten er leesmeters gemaakt worden. Met de Leesmeter stimuleer je op een positieve manier de leesmotivatie van kinderen. Er zijn twee verschillende leesmeters: een voor 30 bladzijden en een voor 100. Het werkt simpel. Ieder kind krijgt een eigen leesmeter. Voor iedere bladzijde die zij lezen mogen zij een centimeter op de leesmeter inkleuren. Bedenk een leuke beloning die zij krijgen zodra ze 30 of 100 bladzijden gelezen hebben en de Leesmeter dus helemaal vol is. Handig voor thuis én in de klas. Je kunt de Leesmeter 30 bladzijden of de Leesmeter 100 bladzijden gratis downloaden via de link!

 

6 dyslexie tips voor in de klas

1. Mondeling is makkelijker

Wanneer je dyslexie hebt, kan je je vaak beter mondeling uitdrukken. Probeer daarom de focus minder te leggen op schriftelijke taken en meer op verbale opdrachten.

2. Grote tip

Grote letters en een overzichtelijke lay-out zijn goud waard bij het lezen van teksten. Het verhoogt de concentratie. Handgeschreven opdrachten daarentegen zijn een no-go!

3. “Mijn juf snapt me”

Als leerkracht is het goed om je te verdiepen in een kind met dyslexie. Wat houdt het precies in en wat betekent dat voor leren?

  • Vergelijk lees- en spellingresultaten van dyslectische kinderen niet met andere kinderen
  • Gebruik geen rode pen tijdens het corrigeren
  • Geef geen onverwachte leesbeurten
  • Veeg tekst op het bord niet te snel weg
  • Geef als het nodig is meer voorbereidingstijd of een extra instructie
  • Bespreek met het kind wat de dyslexie voor hem/haar betekent en wat hij of zij fijn zou vinden in de klas

4. Bijzondere boeken

Besteed meer aandacht aan boeken kiezen voor dyslectische leerlingen. Kies een boek dat hen aanspreekt, dat maakt het al een stuk leuker (en makkelijker) om te lezen.

5. Kunst van compenseren

Geef een leerling met dyslexie meer tijd bij toetsen. Met name wanneer een kind al uitbehandeld is, heeft hij of zij baat bij compensatie op gebied van lezen en spellen. Het kost nu eenmaal meer moeite. Ook spellinghulp of andere compenserende middelen maken het gemakkelijker.

6. Spellingfout is niet verkeerd

Ga wat flexibeler om met spellingfouten. Als eenzelfde fout meerdere keren wordt gemaakt, reken deze dan 1 keer fout. Of, wees minder afrekenend op spellingfouten bij vakken waar het minder relevant is.

Vergeet de Leesmeter met Lizzy en Bobby niet te downloaden: Klik hier en download de Leesmeter
De instructie vind je op de poster.

Wat vond je van deze dyslexie tips?

Laat het ons weten wat je van deze dyslexie tips en de Leesmeter vond via Twitter @marantelst of via Facebook

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Stevens Catharina

13 november 2019

Heel leuk om ook te gebruiken bij anderstalige kinderen! Zo zullen ze misschien ook meer boeken lezen. SC.

Marianne Meyer

25 juli 2021

Erg leuke site waar ik wat aan hebt. Heb nl. 2 slechthorenden kleinkinderen ,waarvan 1 ook met ernstige dyslectie . Hebben jullie ook leuke jomgendskleurplaten etc. voor jongen van 8 jaar ?

Judith Bosch

9 augustus 2021

Hoi Marianne, dank voor je bericht! Kleurplaten hebben wij niet, maar kun je wellicht hier vinden: https://www.topkleurplaat.nl/jongens/