Home » Artikelen » Dyslexie tips voor thuis

Dyslexie tips voor thuis

Datum: 1 februari 2016

Jij als ouder kent je kind het best. Jij merkt het als eerst wanneer je kind moeite heeft met lezen of spellen. En jij bent ook de eerste die structurele goede hulp kan bieden. Onze dyslexie tips helpen je een handje.

Heb je het gevoel dat jouw kind moeite heeft met lezen of spellen?

Hoe eerder je problemen signaleert, hoe eerder je hulp kan bieden. Stap naar de school en trek tijdig aan de bel, ook bij twijfel. Goede, tijdige hulp is goud waard in hulp bij dyslexie.

6 dyslexie tips voor thuis

Kan je kind hulp gebruiken bij lezen of spelling? Houd dan deze zes tips in gedachten. Want, “oefening baart kunst”, dat weten we allemaal. Juist bij lees- of spellingproblemen.

 1. Lees elke dag minimaal 15 minuten voor

  Voorlezen vindt bijna ieder kind leuk. Laat je kind een boek uitkiezen, dat wekt de eigen nieuwsgierigheid. Wijs met je vinger aan waar je bent met lezen.

 2. Samen lezen

  Lees vier keer in de week aandachtig samen met je kind. Je kan gerust een AVI-niveau hoger zitten dan je kind technisch aan kan.

 3. Maak lezen thuis gezellig

  Oefenen met lezen gaat het best als het aantrekkelijk is voor je kind. Maak samen een lekker lezen plekje waar je kind heerlijk kan lezen.

 4. Je kind fan van lezen

  Kijk eens bij kindertijdschriften of series van kinderboeken. Zit er iets tussen wat je kind leuk vindt? Dan zal hij of zij ook met plezier het volgende tijdschrift of boek uit de serie lezen.

 5. Uitje naar de bieb

  Een uitje is altijd leuk, maak een uitje van naar de bieb gaan! Bezoek daar eens het Makkelijk Lezen Plein (dat kan ook online: makkelijklezenplein.nl).

 1. Afwisseling

  Gouden regel bij oefenen met lezen en spellen: houd het afwisselend. Kies eens voor een informatief boek, een stripboek, een gedichtenbundel of een tekst van een liedje.

Motivatie tips

De motivatie van je kind is belangrijk om het oefenen met lezen en spellen leuk te houden. Daarin zal je de juiste balans moeten vinden tussen oefenen en niet bezig zijn met lezen. Probeer bovendien je kind zoveel mogelijk te betrekken. Laat je kind zelf leesafspraken maken of leesdoelen, bijvoorbeeld: “Volgende maand wil ik dát boek gelezen hebben”, dat vergroot de motivatie enorm.

Complimentjes & corrigeren

Een goede balans tussen complimentjes en corrigeren kan lastig zijn.  Te veel complimentjes kunnen nooit kwaad, maar te veel corrigeren wel. Dat werkt ontmoedigend. Houd bij het oefenen deze tips in gedachten:

 • Wacht een paar tellen voordat je je kind verbetert. De kans is groot dat je kind zelf al ziet dat er iets fout ging.
 • Je hoeft niet alle leesfouten te corrigeren.
 • In plaats van direct te verbeteren kan je ook zeggen: “kijk eens nog een keer naar dat woord”.
 • Lees een moeilijk woord samen hardop voor

Veel complimenten zijn dus goed, maar let wel op dat je complimentjes van het juiste soort zijn. Feedback op inzet en doorzettingsvermogen zijn dan het best. Dus zeg liever “wat heb je goed je best gedaan” in plaats van “wat las je dat stukje goed”.

Heb je nog vragen?

Of ben je benieuwd naar hoe wij kinderen met dyslexie helpen? Neem gerust contact op met onze Servicedesk (behandelpraktijk@marant.nl).

Veel leesplezier thuis!

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Annet van Grunsven

24 augustus 2018

Hoi, Wij hebben en zoon van bijna 14 met dyslexie. We stoeien met lezen, Stijn vindt lezen niet leuk en begint aan een boek op onze vraag maar leest 1-2 keer en stopt dan. Wij willen hem wel motiveren en stimuleren maar zijn een beetje door onze opties heen... hebben jullie nog tips? Groetjes René en Annet.

Judith Bosch

5 september 2018

Beste Annet, Wat goed dat jullie zo je best doen om Stijn te motiveren met lezen. Als je als oudere leerling leesproblemen hebt, kan het inderdaad lastig zijn om je tot het lezen te zetten. De volgende tips helpen mogelijk: - Bij de bibliotheek en in kinderboekenwinkels zijn tegenwoordig veel boeken te vinden voor jongeren. Informeer eens samen met uw zoon welke van deze boeken goed te lezen zijn voor dyslectici. Welke daarvan spreken hem aan? (Samen) de achterkant en de eerste bladzijde lezen kan helpen bij het kiezen van een leuk boek, net als het lezen van een recensie, bijvoorbeeld op: www.leesplein.nl; www.whyilovethisbook.nl - Meelezen met de ondertiteling van een leuke buitenlandse serie of film kan een goede manier zijn om de leessnelheid op peil te houden. - Ook met luisterboeken kan je meelezen; goed voor de leessnelheid, maar ook voor de woordenschat. - Om het technisch lezen te oefenen, kunnen boeken of teksten worden gebruikt die Stijn voor school moet lezen. Bijvoorbeeld voor het leren van een toets. Op deze manier is het lezen meteen functioneel. Succes! Hartelijke groet, Imie Turkesteen – de Ruyter de Wildt, orthopedagoog

Nanda

22 augustus 2019

Hoi Annet, Bij ons werkte het om een boek te kiezen wat bij de belevingswereld van onze kinderen paste. Zij zijn beide gek op het spel Mine-craft. Nu zijn er 4 boeken geschreven waarbij het verhaal zich in de mine-craft wereld afspelen. De jongens konden zich helemaal voorstellen hoe het verhaal zich afspeelde. Wellicht is er een boek met een verhaal wat aansluit bij de hobby/interesse van jullie zoon.