Home » Artikelen » De dyslexiebril, Feit of Fabel?

De dyslexiebril, Feit of Fabel?

Datum: 5 november 2015

Het is heel eenvoudig: je pakt een wit A4-tje, tekent er een verticale lijn op en plaatst vervolgens vier stippen op gelijke afstand. Je zet de lijn tegen het puntje van je neus en je kijkt naar de laatste stip. Dan is de vraag: wat zie je? Nou, wat zie jij? In de tijd dat ik deze test moest doen, was het verre van hip om een bril te hebben. Ik baalde dan ook enorm dat ik er een aangemeten kreeg. Tegenwoordig is het ‘in’ om een bril te hebben. Alhoewel, lang niet alle brillen zijn ‘in’. Beter gezegd, het is ‘in’ om een zogenaamde dyslexiebril te hebben. De vraag wordt mij als orthopedagoog vaak gesteld: “denkt u dat mijn kind een dyslexiebril nodig heeft?”. De dyslexiebril, denk ik dan.. een feit of fabel?

Dansende letters

Je zou het misschien bij mij als dyslexiespecialist niet zo snel verwachten. Maar op school viel ik jaar in jaar uit net niet uit op de BRUS-test. Je kent die test waarschijnlijk wel, de rijen met woorden die je zo snel mogelijk van boven naar beneden moest voorlezen, zoveel mogelijk woorden in één minuut. Traag, nee dat was ik niet, maar ik was alles behalve snel. Lezen, ik mag het eigenlijk niet zeggen in mijn rol als orthopedagoog, ik haatte het. Ik haatte het omdat het mij zoveel energie kostte. Vermoeid, hoofdpijn en continu zag ik ‘dansende’ letters. De oorzaak werd bij mij gezocht in problemen met mijn ogen. En heb je oogproblemen, dan moet je naar een opticien. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging samen met mijn moeder naar de opticien. Testen gedaan en nee, geen sterkte. Ik zag goed. Dat klopt ook, ik zag ook goed. Alleen hoe vrolijk het ook klinkt, zo ellendig voelde ik me, de letters bleven dansen.

De Test

Heb je de bovengenoemde test met de verticale lijn al gedaan? Op een gegeven moment kwam zo bij mij de aap uit de mouw. Wat ik daar namelijk zag, hoorde ik helemaal niet te zien! Als alles goed gaat zie je, wanneer je deze test doet, twee lijnen die snijden door de stip waarnaar je kijkt. Check? Zie jij dat ook? Bij mij was dat echter niet het geval. De lijnen liepen bij mij als een rails naast elkaar. En hoe langer ik keek, hoe verder ze uit elkaar gingen. Eindelijk! De diagnose was daar: prisma, Lies heeft een prismabril nodig!

Tijd voor een bril, of dyslexie?

Een prismabril werd aangemeten en eindelijk maakten mijn ogen bij die test een kruis en stonden ook de letters in mijn boek stil. Wat een rust, letterlijke rust in mijn hoofd. Het feit dat ik heb ervaren hoe het is wanneer lezen een grote inspanning is, heeft er toe geleid dat ik beter begrijp wat kinderen met dyslexie ervaren. Wanneer letters niet direct een woord vormen, maar een chaos. Een wiebelende chaos die geen eenheid vormt. Gefrustreerd en ziek, dat word je er van. Bij mij werd er een bril aangemeten. Maar als je dyslexie hebt, moet je dan ook een bril? Een veel besproken onderwerp de laatste jaren is de dyslexiebril.

Een bril tegen dyslexie?

Het zou fijn zijn als kinderen met dyslexie net als ik een opluchting voelen bij het stellen van de diagnose. Dyslexie, met als logische gevolgtrekking ‘hij of zij heeft een dyslexiebril nodig’. Helaas gaat dit niet zomaar op. Toch is er een heuse dyslexiebril op de markt. Het feit dat we niet en masse deze bril zijn gaan aanschaffen voor onze dyslecten, zegt denk ik heel veel. Sinds de invoering van de vergoede zorg zijn er mensen die beweren dat het aantal dyslecten in Nederland enorm is toegenomen. Als we al deze kinderen een zogenaamde dyslexiebril hadden aangemeten, hadden we dan de zorgkosten beter in toom kunnen houden? Nee, we hebben er niet toe besloten. Geen dyslexiebril voor alle dyslecten. Toch is het nog alle dagen een veel besproken topic. Wat maakt die dyslexiebril dan zo interessant? Wat doet die bril nou exact en gaan kinderen daadwerkelijk beter lezen? Het is mij nog onbekend.

Bewezen effectieve behandelmethode

Op zich is het logisch dat we met elkaar op zoek gaan naar behandelingen die lijken te werken. De dyslexiebril als ‘genezer’ van dyslexie is dan ook naar mijn idee een hele originele. En hoe fantastisch zou het zijn! Maar zoals het een echte onderzoeker betaamt, zal ik het niemand adviseren totdat de effectiviteit is aangetoond. En omdat tot nu toe veelal alle behandelmethoden practise based zijn, richt ik me als onderzoeker weer verder op het analyseren van effectieve behandelmethoden en rest ook mij de vraag: de dyslexiebril, een feit of fabel? Maar dat een bril je kan helpen, geef ik als geen ander toe.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Ben jij bekend met dyslexie of heb jij misschien een dyslexiebril aangemeten gekregen? Deel dan nu jouw ervaring en laat een bericht hieronder achter.

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Inge

20 januari 2018

Mijn nichtje van 15 woont in Australië en is dyslectisch. Zij heeft een dyslexybril. Een bril voorzien van glazen met een paarse gloed. Dat werkt heel goed. Het is daar heel normaal om een speciale bril te gebruiken bij dyslexie. Hetzelfde geldt voor doorzichtige vellen die je over een tekst kan leggen.

Lieve

30 november 2018

Ik liet mijn dyslectische zoon dit even doen. Hij ziet maar één lijn. Best eens naar de oogarts gaan?

Judith Bosch

3 december 2018

Beste Lieve, dat kan vast geen kwaad! Wellicht kan een opticien of oogarts dit verklaren.

Marieke Hollander

28 juni 2019

Een bril kan helpen, maar doet het vaak niet verdwijnen

janique Kremer

25 juli 2019

Mijn zoon heeft Dyslexy, hij kon nooit meekomen in de klas als er iets gelezen moest worden en ging op die momenten dus maar "clowntje" spelen. Van zijn klasgenootjes kreeg hij dan een positieve reactie, de juffen vonden het minder grappig maar dat nam hij op de koop toe. Hij was in elk geval ergens goed in. In groep 8 is er bij hem een dyslexybril aangemeten voor hem las het lekker als hij een blauw en een rood glas had. De bril moest hij gedurende een jaar elke dag een x-aantal uren op zetten. Hij is er écht stukken beter door gaan lezen! Gelukkig hoefde hij de bril niet meer op toen hij naar het voortgezet onderwijs ging. Inmiddels is hij 21 jaar en uiteraard heeft hij ook nu nog wel eens moeite met een woord maar hebben we dat niet allemaal wel eens?

Joke de Bruijn

27 juli 2021

Jaren geleden (ik denk dat het in de jaren 90 was) kregen wij op school een waarschuwing (ik meen van het oogziekenhuis) m.b.t. de dyslexiebrillen die er toen in de omloop waren. Ze zouden heel veel kwaad aan de ogen toebrengen. Daarnaast kostten ze toen ook nog een aardige duit, dus veel ouders waren opgelucht dat ze dat niet meer hoefden 'op te hoesten'.

Carla

10 oktober 2021

Even een vraagje: ik wil dit tekstje graag bij mijn dochter doen. Bij haar is dyslexie vastgesteld. Ook draagt ze al een bril met gewone sterkte. (Het is heel eenvoudig: je pakt een wit A4-tje, tekent er een verticale lijn op en plaatst vervolgens vier stippen op gelijke afstand). De 4 stippen op gelijke afstand…lopen die ook verticaal langs de lijn? Dat is mij niet geheel duidelijk.

Judith Bosch

13 oktober 2021

Hoi Carla, je kunt de stippen op gelijke afstand naast de verticale lijn zetten, bijvoorbeeld om de 4 centimeter. Succes!

Janneke

13 mei 2022

Twee van mijn kinderen hadden leerproblemen. De jongste van de twee kreeg later de diagnose dyslexie, bij de oudste hebben we dat nooit laten onderzoeken. Ik werd remedial teacher, gemotiveerd door de leerproblemen van mijn kinderen. Op een gegeven moment met beide kinderen naar dokter Biewenga voor een test. En ja hoor, ze kregen allebei een prismabril voorgeschreven. Ze hadden er aanvankelijk een gruwelijke hekel aan, want ze wilden geen bril. Maar toen ze hem eenmaal hadden zag je het volgende: Mijn dochter zei dat ze veel langer kon lezen en dat ze dan het gevoel had dat ze een oogbadje had genomen. Heerlijk vond ze het. Mijn zoon vertoonde voor de bril - periode altijd heel onrustig gedrag achter zijn bureau. Om de haverklap liep hij er van weg. En ineens bleef hij tijden lang achter zijn bureau zitten werken. Ik vroeg hem ernaar en hij vertelde dat het gelezene nu veel beter binnenkwam. Zelf heb ik me toen ook laten testen, want ik kon lezen ook nooit lang volhouden, kreeg er rusteloze benen van. Ook een prismabril gekregen. Maar ik had er geen schik mee. Voor mijn gevoel kreeg ik nog meer rusteloze benen. Zojuist het testje gedaan met de lijn en de stippen. Ik kan twee lijnen zien die als de benen van een driehoek samenkomen in de laatste punt. Maar het beeld blijft niet rustig en de kruising schuift steeds naar achteren. Tot ik me ontspan. Dan zie ik 2 lijnen als een spoorrails die steeds verder uit elkaar gaan. En als ik dat eenmaal zie, dan lukt het absoluut niet meer om de lijnen te laten kruisen in de laatste punt. Vervolgens heb ik mijn oude prismabril gepakt. En daarmee de test gedaan. Het kost me nu grote moeite om 2 lijnen te zien. Slechts met hele grote inspanning lukt dat. En dan kan ik heel snel weer terug naar de driehoek waarvan de twee lijnen kruisen in de laatste punt.