Home » Artikelen » Dyslexieverklaring te koop in een paar minuten

Dyslexieverklaring te koop in een paar minuten

Datum: 11 februari 2016

De kranten stonden er vol van

De laatste weken heeft dyslexie in de kranten veel aandacht. Eerst ging het over de spellingcontrole gebruiken bij het eindexamen door leerlingen die dyslexie hebben, nu gaat het over valse dyslexieverklaringen, die gemakkelijk te verkrijgen zijn. Hebben beide berichten juist met elkaar te maken en hoe kunnen we het voor iedereen anders maken?

Alle kranten en zelf het journaal maakten melding van het feit dat spellingcontrole door leerlingen met dyslexie niet meer gebruikt mocht worden op het eindexamen. De andere leerlingen mochten dit toch al niet. Zullen we massaal in opstand komen en aangeven dat dit niet past in het tijdperk van nieuwe technologieën? Na een weekje van nieuws en protesten is de regeling weer teruggedraaid en mag de spellingcontrole weer gewoon door leerlingen met dyslexie worden gebruikt. Geen wonder dat iedereen nu wel een dyslexieverklaring zou willen hebben, ook leerlingen die gewoon niet zo goed zijn in spelling.

Wat is nu de officiële regel?

Volgens het College voor toetsing en examens moeten de afnamecondities voor de centrale eindexamens gelijk zijn voor iedereen. Dit houdt in dat alle leerlingen gelijk moeten worden behandeld, zodat de waarde van elk diploma hetzelfde is. Omdat niet op alle scholen de spellingscontrole kan worden gebruikt, mag dit bij geen van de scholen. Daarnaast telt de spelling maar beperkt mee Voor minder dan 10% in het cijfer voor Nederlands havo en vwo, en voor minder dan 5% in het cijfer voor Nederlands vmbo. Daarnaast maakt een zwakke speller ook met spellingscontrole nog veel fouten. Deze fouten zouden in veel gevallen ook zorgen voor maximale aftrek op het onderdeel spelling.
Op het totale punt voor het eindexamen en dus alleen bij Nederlands gaat het dus respectievelijk om maximaal 1 punt bij havo/Vwo en 0,5 punt bij de lagere onderwijsvormen.

Kansen voor iedereen

Dyslexie wordt gezien als een echte handicap, zo staat het in alle rapportages en de richtlijnen van de gezondheidsraad. In Nederland mag een handicap niet als discriminerend middel gebruiken, wat in dit geval dus wel gebeurt. Of begrijp ik “gelijke kansen voor iedereen” nu helemaal verkeerd.
Conclusie: leerlingen met dyslexie moeten gewoon die spellingcontrole kunnen gebruiken.

Maar ik ga nog verder:

Laat gewoon alle leerlingen die spellingcontrole gebruiken. Al het werk wordt er beter van en dat willen we toch?

Bovendien zijn we dan ook meteen van het klakkeloos afgeven van dyslexieverklaringen af omdat de voordelen ervan in ieder geval niet meer bij het eindexamen gelden.
Laten we gewoon in deze 21e eeuw met nieuwe media (waaronder dus die spellingcontrole ook valt) alle leerlingen datgene laten benutten om hun schoolloopbaan succesvol te laten verlopen. Behalve afkijken dan.

Reageren kan via Twitter @JoostvBerkel

Deel dit artikel
Auteurs

Joost van Berkel

Joost van Berkel is senior adviseur en GZ-psycholoog. Hij werkt samen met besturen, directeuren, begeleiders en leerkrachten/leraren aan het nog beter maken van het onderwijs aan kinderen en jongvo…

Meer over Joost van Berkel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

peter

22 september 2020

helemaal mooi