Home » Artikelen » Dyslexieverklaring

Dyslexieverklaring

Datum: 30 november 2018

Kinderen en volwassenen die dyslexie hebben, kunnen een dyslexieverklaring krijgen. In dit artikel lees je wat er in een dyslexieverklaring staat, wanneer je een dyslexieverklaring krijgt én hoe lang een dyslexieverklaring geldig is.

Wat is een dyslexieverklaring?

Een dyslexieverklaring is een document waarin staat dat een bepaald persoon dyslexie heeft en tegen welke problemen hij of zij daarbij aanloopt, zoals moeite met lezen of spellen (of met lezen én spellen). Daarnaast staat in een dyslexieverklaring welke aanpassingen en hulpmiddelen nodig zijn, bijvoorbeeld extra begeleiding, extra tijd of het gebruik van digitale hulpmiddelen die bijvoorbeeld de tekst voorlezen.

De meeste scholen en onderwijsinstellingen houden rekening met een leerling die een dyslexieverklaring heeft. Het kost leerlingen met dyslexie meestal meer tijd en moeite om toetsen te maken. Dankzij een dyslexieverklaring komt een leerling in aanmerking voor bijvoorbeeld een proefwerk in grotere letters of extra tijd om een toets te maken.

Een voorbeeld van een dyslexieverklaring kun je hier bekijken.

Wanneer krijgt een kind een dyslexieverklaring?

Als je vermoedt dat jouw kind dyslexie heeft, kun je contact opnemen met de school van jouw kind. Zij kunnen de ontwikkeling van jouw kind in de gaten houden en zo nodig extra ondersteuning bieden. Als de school de vermoedens van dyslexie deelt, kan zij jouw kind doorsturen naar een psycholoog of orthopedagoog voor een dyslexie-onderzoek. Je kunt ook zelf contact opnemen met een organisatie die dyslexie-onderzoek en -behandeling uitvoert (zoals Marant). Een dyslexieverklaring mag alleen worden afgegeven door psychologen en orthopedagogen die gespecialiseerd zijn op het gebied van leerstoornissen.

In het dyslexie-onderzoek wordt het kind getest op het woordniveau, waarbij zowel nauwkeurigheid als snelheid bij het lezen en schrijven wordt nagegaan. Daarnaast worden mogelijke verklaringen voor de lees- en/of spellingachterstand onderzocht. Als uit dit onderzoek blijkt dat jouw kind inderdaad dyslexie heeft, wordt er een dyslexieverklaring afgegeven. Hierna kan het kind eventueel met dyslexiebehandelingen beginnen.

Wil je als volwassene een dyslexieverklaring aanvragen, neem dan contact op met een geregistreerde gezondheidspsycholoog.

Hoe lang is een dyslexieverklaring geldig?

Een dyslexieverklaring is levenslang geldig, want dyslexie gaat helaas nooit over. Door veel te lezen en te oefenen kun je wél beter worden in lezen in spellen!

Meer informatie

Heb je vragen over (onderzoek naar) dyslexie of over het aanvragen van een dyslexieverklaring? Onze gekwalificeerde orthopedagogen en psychologen denken graag met je mee. We kunnen jouw vraag beantwoorden tijdens ons telefonisch spreekuur. Je kunt ook een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek van een uur (kosten hiervoor bedragen €90,-) via behandelpraktijk@marant.nl of 0481-439327 (bereikbaar van ma-vrij 8.00-17.00).

Wil je jouw kind direct aanmelden voor een onderzoek naar dyslexie? Klik dan hier.

Deel dit artikel
Auteurs

Judith Bosch

Judith Bosch is communicatieadviseur bij Marant. Ze schrijft en redigeert teksten, blogs en informatieve uitingen als flyers en folders. Daarnaast denkt ze ook op strategisch niveau na over de inte…

Meer over Judith Bosch

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Liny Hoebink

10 oktober 2019

Beste medewerker van Marant, Als een leerling van het voortgezet onderwijs bij jullie aangemeld wordt voor een dyslexieonderzoek en er is nog géén specifieke individuele hulp aangeboden voor het lezen en spelling, hoe lang moet de leerling dan in het voortgezet onderwijs hulp krijgen om in aanmerking te komen voor een dyslexieonderzoek bij Marant? met vriendelijke groeten, Liny Hoebink, Remedial Teacher OBC

Judith Bosch

15 oktober 2019

Dag Liny, dank je wel voor je vraag! Het is het handigst om even een afspraak te maken voor het telefonisch spreekuur via behandelpraktijk@marant.nl of 0481-439327 (bereikbaar van ma-vrij 8.00-17.00). Hartelijke groet, Judith Bosch