Home » Artikelen » Een online assessment: zo gaat dat in zijn werk

Een online assessment: zo gaat dat in zijn werk

Datum: 23 april 2020

Ga jij binnenkort een online assessment doen, of denk je hierover na? Nu direct persoonlijk contact zoveel mogelijk gemeden moet worden, worden assessments bij Marant niet langer face to face afgenomen. Uiteraard is dat niet nieuw: al jarenlang werken we met online assessmentvormen. De tijd waarin deelnemers een hele dag op kantoor aan de slag moesten, ligt al lang achter ons. Maar hoe verloopt een online assessment eigenlijk? En wat zijn belangrijke randvoorwaarden voor een geslaagd online assessment?

Een online assessment kan even betrouwbaar zijn als een assessment met persoonlijke ontmoeting. De instrumenten zijn hetzelfde, alles is online te regelen en competenties kunnen goed onderzocht worden. Wij kunnen dus ook in deze tijden ondersteunen bij selectie, beoordeling en ontwikkeling met betrouwbare assessmentvormen. Hieronder lees je hoe een online assessment in zijn werk gaat.

Voorbereiding

1. Korte intake

Na jouw aanmelding voor het assessment voeren we een intake uit met de opdrachtgever, bijvoorbeeld jouw werkgever. Hierin bespreken we wat het doel van het assessment is en nemen we inhoudelijke informatie door.

2. Is het assessment online af te nemen?

Daarna beoordelen wij of het assessment online (via videobellen) af te nemen is. Als er bijzonderheden zijn en het assessment bijvoorbeeld vereist dat je een lijfelijke presentatie uitvoert voor een groep bestuurders, wordt het lastig om het assessment online af te nemen. Ook bij complexe vragen waarbij psychologische factoren een rol spelen, wachten we liever even tot we het assessment weer persoonlijk en zonder beeldscherm af kunnen nemen. Soms besluiten we ook om het assessment met twee adviseurs af te nemen.

3. Praktische zaken

We bepalen de invulling van het assessment (met of zonder gesprekssimulatie met acteur), maken een intakeformulier en mailen je met de praktische informatie, zoals de datum en het tijdstip van het assessment. Daarnaast mag je voorafgaand aan het assessment een aantal online testen maken. Dit staat allemaal beschreven in de uitnodigingsmail.

Het online assessment

4. Zorg voor een rustige plek

Het is heel belangrijk dat je in alle rust kunt nadenken tijdens het online assessment. Zorg dus dat je in een afgesloten ruimte bent waar je niet gestoord wordt. Sommige kandidaten gaan speciaal voor het assessment naar school, om daar in een ruimte of lokaal ongestoord te kunnen praten met de assessor. Zorg daarnaast ook voor een stabiele internetverbinding.

5. Met of zonder online gesprekssimulatie?

Sommige assessments zijn met een online gesprekssimulatie met een acteur. Indien je zo’n assessment met gesprekssimulatie ondergaat, ontvang je voorafgaand aan het gesprek een e-mail met instructies. Je hebt dan 20 minuten om je voor te bereiden op het gesprek. Tijdens het gesprek met de acteur (dat via videobellen plaatsvindt), word je geobserveerd door de assessor (die zijn camera en microfoon uit heeft staan). Na afloop van de simulatie krijg je feedback van de assessor. Na een korte pauze vindt het assessment zelf, een competentiegericht interview, plaats. Als je een assessment zonder gesprekssimulatie hebt, dan bestaat het assessment alleen uit het competentiegerichte interview.

Na afloop

6. Rapportage

Na de eventuele gesprekssimulatie en het competentiegerichte interview gaan wij aan de slag. We rapporteren wat we hebben gezien en gehoord. We formuleren een advies, gelet op het doel van het assessment en de onderzoeksvraag. Deze rapportage delen we na ongeveer vijf werkdagen met jou en de opdrachtgever.

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.