Home » Artikelen » Lesmateriaal voor vluchtelingen op de Kameleon

Lesmateriaal voor vluchtelingen op de Kameleon

Datum: 1 maart 2016

Taalgroep de Kameleon leert vluchtelingkinderen spelend leren

Er zijn veel vluchtelingen in Nederland en dus ook veel vluchtelingkinderen. Deze kinderen willen en moeten naar school. In april 2015 is op basisschool De Kameleon in Velp een taalgroep geopend. Katalin Szabo is een van de leerkrachten van de onderbouw op De Kameleon.

“Goed lesmateriaal vinden voor vluchtelingkinderen is lastig omdat zij een andere onderwijsbehoefte hebben dan de kinderen die hier zijn opgegroeid. Vaak hebben vluchtelingkinderen hulp nodig voordat ze zelfstandig aan de slag kunnen. Materiaal met plaatjes of zelfcorrigerend lesmateriaal biedt dan uitkomst,” zegt Katalin Szabo. Katalin vertelt dat de kinderen moeizaam spelen omdat zij in hun eigen land nooit geleerd hebben hoe dat moet. “Spellen die ons met de paplepel zijn ingegoten, kennen zij niet,” zegt Katalin, “daarom proberen we zoveel mogelijk samen te spelen.” Er zijn op de Kameleon veel vrijwilligers om met de kinderen samen de spellen te leren spelen.

Spannend, leuk en leerzaam

Het juiste lesmateriaal met de juiste aanpak maakt dat een kind optimaal kan leren. Voor vluchtelingkinderen betekent dat in de eerste plaats dat zij rustig het materiaal moeten kunnen
ontdekken. Wat doe je ermee? Hoe werkt het? Hoe speel je samen? Om daar achter te komen spelen de kinderen van de Taalgroep ook met bovenbouwkinderen van hun buurschool. Dat is voor alle kinderen spannend, leuk en leerzaam.

“We hebben veel materiaal geleend van EduService om mee te werken: van rekenpuzzels tot cd’s waarin oefeningen staan om kinderen zich veilig te laten voelen,” vertelt Katalin. “Het niveau verschilt bovendien enorm. Iedereen werkt op een eigen niveau en daar kiezen we onze methodes ook op uit. Zonder passende materialen, en de veelheid aan materialen, kan ik gewoon geen lesgeven. Het is onmisbaar.”

Ook nieuwsgierig naar lesmateriaal voor vluchtelingen?

Mail dan naar e-mail

Deel dit artikel
Auteurs

Bea Keeler

Bea Keeler is adviseur bij Marant EduService. Ze adviseert instellingen en scholen in (speel)leermaterialen en methoden. Daarnaast ontwikkelt ze vanuit nieuwe onderwijsconcepten en visies nieuwe ha…

Meer over Bea Keeler

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.