Om op school efficiënt en zelfstandig te kunnen functioneren moet een leerling zijn gedrag kunnen sturen. Hij moet bijvoorbeeld zijn impuls beheersen om zomaar door de klas te roepen, onthouden …
Datum: 3 november 2021
Ieder kind wil weleens niet naar school. Sommige kinderen gaan echter iedere dag met tegenzin naar school. De redenen daarvoor lopen uiteen. Soms wordt een kind gepest, soms kampt een kind met faalangst, en soms speelt de omgang met andere kinderen een belangrijke rol. Als ouder wil je natuurlijk het liefst dat jouw kind zich goed voelt en met plezier naar school gaat. Dit komt uiteindelijk ook het leren van het kind ten goede. Wat kun je doen als je merkt dat jouw kind niet lekker in zijn vel zit?
Samen met de leerkracht en de intern begeleider kun je bespreken hoe het met het kind op school en thuis gaat. Wellicht komen jullie samen tot een plan van aanpak. Is dit niet genoeg of zijn de effecten beperkt? Dan is het misschien zinvol om een gedragsonderzoek en/of gedragsbehandeling te starten.
Tijdens een gedragsonderzoek inventariseren we eerst op welk gebied de problemen mogelijk liggen. Hierbij kun je denken aan aandacht- en/of concentratieproblemen, angsten, sociale problemen, leerproblemen maar ook bijvoorbeeld dat de verwachte intelligentie niet past bij de behaalde resultaten.
De leerkracht en ouders vullen een vragenlijst in. Daarnaast voeren we ook gesprekken met de leerkracht en ouders. Op basis van deze informatie besluiten we welke testen we gaan afnemen. Bij een gedragsonderzoek vindt er altijd een observatie en een intelligentieonderzoek plaats. De overige testen hangen af van de onderzoeksvraag. Na het onderzoek gaan we met jullie als ouders en school in gesprek om de resultaten en adviezen te bespreken. Na het gesprek kun je samen met school bepalen welke adviezen jullie gaan toepassen.
Soms komt uit het onderzoek naar voren dat het een goed idee is om een behandeling op te starten. Hoe ziet dat eruit?
Voorafgaand aan een gedragsbehandeling wordt er altijd een behandelplan gemaakt. Hiervoor gaan we in gesprek met de ouders, bekijken we de ingevulde vragenlijsten en lezen we de resultaten van het onderzoek door. Natuurlijk wordt ook het kind niet vergeten: hij of zij mag zelf ook vertellen wat hij of zij wil leren.
In het behandelplan staan concrete doelen. Je kunt hierbij denken aan:
We gebruiken verschillende werkvormen om de doelen te kunnen behalen, zoals rollenspellen, het ‘Coole Kikker Kwartet’ of 5 G-schema’s (Gebeurtenis, Gedachte, Gevoelens, Gedrag, Gevolg).
De behandeling wordt op school gegeven en duurt 45 minuten. Na de behandeling kunnen ouders en school in het logboek zien wat er tijdens de behandeling is besproken. Daarnaast staan er ook tips en het huiswerk in. Om de doelen te behalen, moet er natuurlijk ook geoefend worden!
Aan het einde van de behandelingen vindt er een evaluatie en een gesprek plaats. Hoe zijn de behandelingen ervaren en wat is het resultaat? Ook wordt er besproken hoe ouders, het kind en school verder kunnen.
Heb je vragen? Neem gerust contact op met onze Servicedesk!
We hebben met verschillende gemeenten contracten voor Basis-ggz. Samen kan er gekeken worden naar de mogelijkheden voor gedragsonderzoek en -behandeling.