Home » Artikelen » Heb je dyslexie? Dan zijn deze beroepen wat voor jou!

Heb je dyslexie? Dan zijn deze beroepen wat voor jou!

Datum: 22 april 2020

Heb je dyslexie? Dan heb je waarschijnlijk extra veel moeite met lezen, schrijven of spellen. Je kunt het gevoel ervaren dat je anders bent, maar dat is niet nodig. Op sommige gebieden levert de dyslexie juist een grote voorsprong op. Mensen met dyslexie kunnen bijvoorbeeld erg creatief zijn. Wist je dat er succesvolle architecten, advocaten en zelfs auteurs zijn die dyslexie hebben? Welk beroep zou jij later willen beoefenen? Het kan allemaal!

Zanger (Tino Martin)

Tino Martin is een van de bekendste volkszangers van Nederland. Hij is bekend van hits als ‘Loop niet weg’ en ‘Zij weet het’ en deed ook mee aan het programma Beste Zangers. Tino Martin schrijft niet zijn eigen liedjes, zegt hij zelf. “Ik heb dyslexie, dat heeft ervoor gezorgd dat ik van kinds af aan pen en papier zo veel mogelijk weglegde. Ik heb zelf altijd het idee, verhaal of thema voor een liedje, maar er zijn andere mensen die mijn teksten schrijven. Als ik een lied hoor, dan pas ik de tekst soms wel nog wat aan. Dus de tekst die ik zing, komt wel uit mijn eigen pen.” Op deze manier kan Tino Martin toch zijn grootste passie beoefenen, zonder dat de dyslexie hem in de weg staat!

Acteur, cabaretier en regisseur (Jeroen van Koningsbrugge)

Jeroen van Koningsbrugge heeft dyslexie. Hij zegt: “Ik hoor vaak: ‘Jeroen, lees nou gewoon voor wat er staat’, maar dat kan ik gewoon niet. Dus leer ik maar alle teksten uit mijn hoofd.” Als regisseur of cabaretier vertelt Jeroen de tekst die hij in zijn hoofd heeft aan iemand anders, die het vervolgens opschrijft. Jeroen heeft gezocht naar zijn kwaliteit en het acteren is dan ook zijn kracht.

Boerin (Annemiek van Boer zoekt Vrouw)

© Boer zoekt vrouw – KRO-NCRV

Annemiek is boerin in de akkerbouw en de veehouderij, en op dit moment is ze te zien in het programma Boer zoekt vrouw (seizoen 2019-2020). Ze is op zoek naar de ideale man en kreeg hierbij maar liefst 633 brieven toegestuurd van mannen uit heel Nederland. De boerin is daarmee de populairste deelnemer van dit seizoen. Ze had moeite met het lezen van al die brieven, maar daar vond ze een oplossing voor: ze schakelde vriendinnen in die haar moesten helpen bij het maken van een voorselectie. Een erg slimme oplossing, toch?

Youtuber (Kwebbelkop)

© Kwebbelkop

Jordi van den Bussche (24) is bij velen bekend als Kwebbelkop, de YouTuber die zowel gamet als entertaint en elke dag een video post. Hij bedacht die naam toen hij terugdacht aan een sprookje dat hij op zesjarige leeftijd ‘Kwebelkop’ noemde. Hij zegt: “Ik ben zo dyslectisch als wat. Ik had geen idee dat vijftien jaar later deze naam met een extra B mij zo beroemd zou maken. Ik ben een jongen die zich niet laat tegenhouden door ‘kan ik niet’ en op alles een oplossing verzint.” Zo leest Jordi een boek met behulp van luisterboeken en dan gaat het veel gemakkelijker. Op Yoleo kun jij ook boeken vinden die voorgelezen worden en waarbij je zelf kan meelezen!

Schooldirecteur en kinderboekenschrijver (Jacques Vriens)

© Jacques Vriens

Jacques Vriens is negentien jaar directeur geweest van een basisschool. Ook heeft hij veel kinderboeken geschreven. Jacques Vriens zegt daarover: “Ik liet me niet tegenhouden door mijn dyslexie en de taalfouten die ik maakte; ik wilde nou eenmaal graag verhalen schrijven. Later kreeg ik een aardige juf die mij geholpen heeft en mij allerlei trucjes leerde om minder fouten te maken.” Jacques Vriens zegt vaak: “Geef de moed niet op. Als je graag wilt schrijven, doe het dan gewoon! Niet te veel denken aan de fouten die je maakt. Laat iemand anders het achteraf even nakijken. Dyslexie is best lastig, maar maak het probleem niet groter dan het is.”

Timmerman & mediamagnaat (Joop van den Ende)

Op de basisschool vonden de leerkrachten van Joop van den Ende dat hij een vak moest leren waarin hij iets met zijn handen kon doen. Hij ging een timmermansopleiding volgen. Joop zegt daarover: “De leerkrachten zagen niet dat ik dyslexie had.” Later is hij gestart met het bedrijf ‘Joop van den Ende Theaterproducties’ en produceerde hij onder meer de musicals The Lion King, Tarzan, Ciske de Rat, High School Musical en Wicked. Hij is erg beroemd geworden op het gebied van musicals en televisie.

En wat wil jij worden?

Zie je wel, je kunt alles worden als je dyslexie hebt. Net zoals kinderen zonder dyslexie. Welk beroep zou jij later willen uitoefenen? Misschien staat er wel een mooi beroep voor jou in het lijstje hierboven! Laat het hieronder via een reactie weten!

Deel dit artikel
Auteurs

Lieke Jacobs

Lieke Jacobs is orthopedagoog en dyslexiebehandelaar bij de Behandelpraktijk van Marant. Zij ondersteunt kinderen met lees- en spellingproblemen door middel van individuele behandelingen.

Lieke …

Meer over Lieke Jacobs

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Glenn Rampelberg

2 oktober 2021

Beste Mvr, mijn naam is Glenn en ik ben een volwassen man van 32 jaar. Een half jaar geleden heb ik me laten testen voor ADHD. Ik heb namelijk al heel mijn leven een slecht en laag zelfbeeld gemaakt over me zelf dat ik niet veel kan en dat ik dom ben. De reden dat ik dit mailtje naar je stuur. Kent u Belgische collega's van u dat ook met mensen werkt (volwassenen) die ADHD en dyslexie hebben? Ik zoek nu al een tijdje via internet voor een ADHD-coach in Belgje! Dank u. Groeten, Glenn.

Judith Bosch

4 oktober 2021

Beste Glenn, Wellicht kun je eens informeren bij Tol.be; zij onderzoeken en behandelen volwassenen met onder andere ADHD en dyslexie. Zie: https://www.tol.be/nl/volwassenen. Mochten zij niet bij je in de buurt zitten, dan kunnen ze wellicht een andere praktijk aanraden. Succes!