Home » Artikelen » Hoe ga jij lezend het jaar uit?

Hoe ga jij lezend het jaar uit?

Datum: 19 december 2016

De kerstvakantie komt er bijna aan. Een tijd van kaarsjes, gezelligheid en even tijd voor elkaar. Lekker samen je buik rond eten; samen knutselen; elkaar gedichten voorlezen; liedjes zingen of spelletjes spelen. Lezen? Daar wil jouw kind dan niet altijd aan denken! Toch is het super belangrijk om te blijven lezen. Zo onthoudt je kind wat is geleerd, ook nog na de vakantie. Maar hoe doe je dat nou? Hoe zorg je er als ouder voor dat lezen in de laatste weken van het jaar een feest is? Nou, zo!

Tip 1: Lekkers

Houden jullie ook zo van kerstkransjes, oliebollen of warme chocolademelk met slagroom? En zijn jullie ook zo dol op het kerstdiner? Het einde van het jaar is een tijd van allerlei lekkers. Om te zorgen dat jij alles in huis hebt, is het handig om boodschappenlijstjes te maken. Neem je kind mee als je boodschappen gaat doen en laat voorlezen wat je allemaal nodig hebt. Ook het voorbereiden van het kerstdiner vraagt soms veel leeswerk. Misschien kunnen jullie samen dat ene lievelingsrecept lezen, maken en natuurlijk proeven?

Tip 2: De boel versieren

Buik vol? Tijd om de boel te versieren. De tijd van lichtjes, kaarsjes en versieringen is aangebroken. Ook al denk jij als ouder van niet: je huis kan altijd nog meer in de kerstsfeer worden gebracht! Je kerstboom is bijvoorbeeld nooit vol genoeg, er is altijd nog een takje vrij om iets moois aan te hangen. Maar de inspiratie voor leuke versiersels raakt weleens op. Speur het internet af en bekijk knutselboeken. Misschien zien jullie daar dat ene gave, originele knutselidee. Voor een goed resultaat is lezen heel belangrijk. Lees dus samen het stappenplan aandachtig door en voilà!

Tip 3: Kerstwens voor jou, kerstwens voor mij

Kan er geen versiering meer bij? Dan kunnen jullie aan de slag met de kerstwensen. Rent jouw kind ook vol verwachting naar de brievenbus? Heeft je kind ook steeds een tas vol met kaartjes? Erg leuk om deze kaarten samen te lezen en om kerstwensen voor elkaar te bedenken. Of laat je kind wensen opschrijven voor die ene lieve opa en oma. Net zo leuk als je kind de wensen tijdens het kerstdiner voorleest!

Tip 4: Uit volle borst

Alle kerstwensen geschreven en gelezen? Zing dan uit volle borst mee! Er zijn tal van Nederlandse kerstliedjes die samen meegezongen kunnen worden. Weten jullie de tekst even niet meer? Geen probleem! Pak de songtekst erbij en lees samen hoe het lied ook al weer gezongen moet worden. Veel liedjes zijn op rijm, maar er zijn ook heel wat kerstgedichten. Het is ook erg leuk om je kind steeds het laatste woord van de regel te laten raden. Je oefent met rijmen en je kind kan daarna al lezend controleren of het klopt.

Tip 5: Jij bent aan de beurt!

Helemaal schor van het zingen? Tijd voor een spelletje. Kerst en oudjaarsavond, voor veel mensen een tijd van samen spelletjes doen. Maar hoe moet dat ene leuke spel? Weet jij de regels? Lees samen hoe het spel gespeeld moet worden om de sfeer goed te houden. Daarnaast zijn er veel spellen waarbij je op een speelse manier met taal bezig bent. Het geheugenspel Dizzy is hier een voorbeeld van. Dit spel is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en zorgt ervoor dat je op een speelse manier oefent met lezen en spellen. Maar ook het lezen van de opdrachtkaartjes bij Triviant of Party & Co en het bedenken van woorden bij de spellen TikTakBoem en Pim Pam Pet zorgt dat je samen met je kind op een speelse manier met taal bezig bent. Gaan jullie de uitdaging aan?

Tip 6: Gillende keukenmeiden en -jongens

Genoeg binnen gezeten! Tijd om naar buiten te gaan. Vuurwerk afsteken kan heel gevaarlijk zijn. Toch vinden sommige kinderen het erg leuk om knal- en siervuurwerk de lucht in te schieten. Om gillende keukenmeiden en -jongens te voorkomen, is het belangrijk dat je kind zich goed aan de regels kan houden voor het afsteken van een rotje of een peil. Maar hoe doe je dat? Lees samen bijvoorbeeld de vragen en antwoorden geschreven door de Rijksoverheid. Sommige woorden zijn nog lastig, maar door de tekst als RALFI-tekst te gebruiken, lukt het opeens wel! Bij het RALFI-lezen lees je de tekst eerst zelf aan je kind voor. Dan lezen jullie de tekst samen. Let er dan wel op dat je net iets langzamer leest dan jouw kind. Laat tot slot je kind de tekst lezen en help bij het lezen van lastige woorden. Bespreek samen de tekst en je bent meteen aan het begrijpend lezen!

Genoeg ideeën, maar er zijn ook nog veel ideeën te bedenken: wie weet kan je kind een kerstboodschap in de sneeuw schrijven? Zit er lettervermicelli in je soep? Of ligt er een mooi boek onder de kerstboom?

Ik hoor graag hoe jij lezend het jaar uit gaat. Reageer via Twitter: e-mail

Deel dit artikel
Auteurs

Julièt Reijnders

Julièt Reijnders is unitmanager, orthopedagoog en consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen bij Marant Behandelpraktijk. Zij zorgt voor een optimale ontwikkeling van professionals binnen M…

Meer over Julièt Reijnders

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.