Home » Artikelen » Hoe muziek de woordenschat van je kind kan vergroten

Hoe muziek de woordenschat van je kind kan vergroten

Datum: 9 november 2020

Het is bekend dat voorlezen goed is voor de woordenschat van je kind. Kinderen die worden voorgelezen hebben een voorsprong in de klas op kinderen die niet worden voorgelezen. Maar naast voorlezen zijn er nog andere manieren om de woordenschat van je kind te vergroten. Nieuw onderzoek wijst uit dat muziek daarbij een grote rol kan spelen. Maar hoe werkt dit precies en waarom is het goed om liedjes in te zetten?

Ritme, rijm en herhaling

Kinderliedjes bevatten over het algemeen vaak rijm. Rijm zorgt ervoor dat kinderen de tekst beter onthouden. Daarnaast is het ritme van liedjes vaak erg duidelijk. Het tempo van zang in kinderliedjes is vaak langzamer dan in spontane spraak en de belangrijkste woorden uit een zin vallen vaak op ‘sterke beats’ in een liedje. Dat betekent dat wanneer een deel van een woord meer nadruk heeft, dit vaak ook in de instrumenten te horen is. Zo leren kinderen de prosodie (hoe de taal klinkt, de intonatie) van hun moedertaal. Daarnaast bevatten liedjes vaak veel herhaling; woorden komen vaker voor en refreinen worden herhaald. Daarbij komt nog dat liedjes in je hoofd blijven hangen, zodat de woorden ook op latere momenten op de dag nog weer in je hoofd voorbijkomen (het zogenaamde ‘song stuck in my head-effect’).

Gebaren en bewegen

Liedjes roepen vaak meteen beweging op bij kinderen. Wil je je kind stimuleren in zijn/haar woordenschat? Zing dan samen met een liedje mee en bedenk er gebaren bij. Door de gebaren inhoud te geven (door bijvoorbeeld bij het woord ‘eten’ ook met je handen te gebaren dat je eet) wordt de woordbetekenis voor het kind meteen duidelijk. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen meer woorden leren wanneer ze liedjes horen en daar gebaren bij leren dan wanneer ze alleen gesproken spraak horen en daar gebaren bij leren.

Daarnaast stimuleert beweging je hersenen. Door te bewegen gaan bepaalde stofjes werken die het leerproces stimuleren. Win-win dus!

Interactie

Ten slotte zorgen liedjes vaak voor interactie. Het samen zingen van liedjes in de klas zorgt ervoor dat kinderen met meer zelfvertrouwen en een hogere motivatie en ontspannenheid de les in stappen dan wanneer ze in een typisch schoolse setting woordjes leren. Daarnaast kunnen kinderen van elkaar leren. Het delen van dit soort activiteiten bevordert de interactie tussen kinderen en zorgt ervoor dat ze elkaar op een natuurlijke manier kunnen helpen.

Zing jij al veel samen met je kind? Of heb je andere tips? Deel het hieronder in de opmerkingen!

Deel dit artikel
Auteurs

Maaike ten Buuren

Maaike is orthopedagoog bij Marant Behandelpraktijk. Ze ondersteunt kinderen met leerproblemen door middel van behandelingen op het gebied van lezen en spellen.

Naast haar opleiding tot orthoped…

Meer over Maaike ten Buuren

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elja

11 november 2020

Ik ben heel benieuwd naar het onderzoek waarnaar verwezen wordt. Is dat beschikbaar om te lezen?

Judith Bosch

16 november 2020

Beste Elja, De geraadpleegde onderzoeken zijn: Engh, D. (2013). Why Use Music in English Language Learning? A Survey of the Literature. English Language Teaching, 6, 113-127. Coyle, Y., & Gómez Gracia, R. (2014). Using songs to enhance L2 vocabulary acquisition in preschool children. Elt Journal, 68, 276-285. Kulharia, V. (2016). Literature Review: Using music to learn a second language. Kanpur: IIT.