Joost van Berkel, hoofdbehandelaar dyslexie in gesprek met een van onze orthopedagogen over de dyslexiebehandeling. De dyslexiebehandelingen gaan over lezen en spelling. Onderdelen die voor kinde…
Datum: 24 januari 2019
De ouders van Mirthe komen langs voor het eindgesprek van het dyslexieonderzoek. De diagnost vertelt dat er sprake is van ernstige, enkelvoudige dyslexie en dat Mirthe in aanmerking komt voor een vergoed behandeltraject. Maar wat houdt dat precies in, een behandeltraject bij dyslexie?
Vergoede dyslexiezorg is bedoeld voor kinderen met ernstige, enkelvoudige dyslexie. Dit betekent dat er bij deze kinderen, naast dyslexie, geen sprake is van andere belemmerende (leer)stoornissen. Om hier inzicht in te verkrijgen, vindt er voorafgaand aan een vergoed behandeltraject een dyslexieonderzoek plaats. Wil je weten of jouw kind of leerling in aanmerking komt voor een vergoed dyslexietraject? Kijk dan even bij de voorwaarden voor dyslexiezorg.
De ouders van Mirthe hebben tijdens het adviesgesprek te horen gekregen dat ze in aanmerking komt voor een vergoed behandeltraject. Er is direct een behandelplan opgesteld. Dit plan wordt door de behandelaar met ouders en school besproken. Waar wordt de aankomende periode aan gewerkt? Hoe gaan we proberen de gestelde doelen te bereiken? Wat wordt er verwacht van ouders en school? Dit zijn aspecten die in het gesprek aan bod komen. Daarnaast worden er verschillende materialen getoond, zodat Mirthes ouders en school een beeld hebben van de werkwijze tijdens het traject.
Na het bespreken van het behandelplan kan het dyslexietraject van start gaan. De behandeling vindt op school plaats, zodat Mirthe begeleiding krijgt in een vertrouwde omgeving. Ook mist ze op deze manier zo min mogelijk van de les en kunnen we de lijntjes met de school kort houden. De begeleiding vindt wekelijks op een vast moment plaats en duurt 45 minuten per behandeling. Na iedere behandeling zet de behandelaar in het online programma Letterlicht een logboek klaar voor de ouders en school. Zo is iedereen op de hoogte van wat er is aangeboden, hoe dat is gegaan en heeft iedereen toegang tot handige tips om te oefenen!
Tijdens de dyslexiebehandeling wordt aandacht besteed aan lezen en/of spellen. Bij Mirthe zal aandacht worden besteed aan beide aspecten. Bij een ander kind ligt de nadruk bijvoorbeeld meer op het lezen. De behandeling is afgestemd op de leerbehoeften van het kind. Samen met de behandelaar werkt het kind systematisch aan:
Naast de wekelijkse begeleiding vanuit Marant is het ook belangrijk dat er thuis geoefend wordt. Zo zal Mirthe spellingopdrachten mee krijgen en dient ze te oefenen met lezen (op klank-, woord- en tekstniveau). De oefeningen zijn beschikbaar op papier en in Letterlicht, het online behandelprogramma van Marant. Om het oefenen te stimuleren, wordt er gewerkt met doelen. Heeft Mirthe na oefening thuis een doel behaald, dan krijgt ze een sticker op haar doelenkaart!
Een behandeltraject kan 12 tot 18 maanden duren. Tijdens dit traject vinden meerdere evaluatiemomenten plaats, waarop beoordeeld wordt of het nuttig is om de behandeling voort te zetten. Factoren die hierbij een rol spelen zijn: de motivatie, de aanwezigheid, het huiswerk en de vorderingen binnen het traject. Na iedere evaluatie houdt de behandelaar een gesprek met de ouders en school om de resultaten en het vervolg te bespreken. Aan het einde van het gehele behandeltraject zal de behandelaar tevens adviezen geven over ‘hoe nu verder’.
Kinderen geven aan veel te leren van de behandeling. Ook vinden veel kinderen de een-op-een hulp prettig. Zo zegt Sanne, een meisje dat ik zelf begeleid, het volgende: ‘Ik kan alles wat ik lastig vind aangeven en dan word ik geholpen’. Rens, een jongen in behandeling, vertelt vol trots dat hij nu de ondertiteling van de film mee kan lezen. Hartstikke gaaf om zulke mijlpalen te behalen met kinderen! Dit laat zien dat het niet alleen het lezen beter gaat, maar het ook een boost is voor het zelfvertrouwen! En over zelfvertrouwen gesproken, het stukje psycho-educatie in de behandeling geeft kinderen vaak een stukje rust. Een opmerking als ‘ik kan er dus helemaal niets aan doen dat ik dyslexie heb’ wordt vaak gemaakt. Dat klopt! Je bent er mee geboren en we gaan samen oefenen om je te helpen!
Heb je vragen over dit artikel of twijfel je over welk aanbod bij jouw kind of leerling past, neem dan contact op met Marant. Wij denken graag met je mee!