Home » Artikelen » Hoe zorg je thuis voor meer leesmotivatie bij je kind?

Hoe zorg je thuis voor meer leesmotivatie bij je kind?

Datum: 13 oktober 2020

De leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen is de laatste tijd veel in het nieuws. Het leesniveau van 15-jarigen is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen. Hetzelfde geldt voor de motivatie om te lezen. Bijna de helft van de 15-jarigen noemt lezen tijdverspilling. Leesmotivatie van kinderen is van groot belang voor het ontwikkelen van een goede leesvaardigheid. Wanneer we de motivatie om te lezen zouden kunnen vergroten, zou dat dus ook een positief effect moeten hebben op de leesvaardigheid van kinderen. Prof. Dr. Roel van Steensel gaf tijdens de Nationale Dyslexie Conferentie een lezing over het onderwerp ‘bevordering van leesmotivatie in de thuissituatie’. Ik zet de belangrijkste punten uit deze lezing voor je op een rij.

Help je kind op weg

Hoewel het met de leesmotivatie van Nederlandse kinderen dus niet zo goed gesteld lijkt, blijkt de thuisomgeving van kinderen een positieve invloed te kunnen hebben op de leesmotivatie. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is het belangrijk dat ze gerichte ondersteuning krijgen. Bij gerichte ondersteuning kun je denken aan voorlezen, samen naar de bibliotheek gaan en helpen bij het uitkiezen van een boek. Weet je niet goed hoe je dit aan kunt pakken? Lees dan eens onze blog met voorleestips of onze blog met 9 tips om thuis te oefenen met lezen en spellen.

Geef het goede voorbeeld

Bij kinderen die al op de middelbare school zitten kun je als ouder op een andere manier de leesmotivatie positief beïnvloeden. Het is belangrijk om te zorgen voor een stimulerende omgeving. Dat betekent in de eerste plaats dat je als ouder het goede voorbeeld geeft. Kies eens een keer voor een leesboek in plaats van een nieuwe serie op Netflix. Als kinderen zien dat hun ouders boeken lezen, zullen ze zelf ook eerder een boek gaan lezen. Daarnaast kun je met je kind het gesprek aangaan over een boek dat hij of zij aan het lezen is. Hoe hoopt je kind dat het boek afloopt? Zou hij of zij in het echte leven bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?

Jouw hulp werkt echt!

In het onderzoek van Prof. Dr. Roel van Steensel kregen ouders van kinderen uit groep 6 tot en met 8 eenmalig informatie over het belang van ondersteuning bij lezen. Vervolgens kregen ouders twee keer per week een kleine reminder via een appje. Na drie maanden bleken de kinderen van deze ouders een grotere leesmotivatie te hebben dan de kinderen van wie de ouders zich niet bezig hadden gehouden met gerichte ondersteuning. Hoewel het momenteel dus niet zo goed lijkt te gaan met de leesmotivatie van Nederlandse kinderen, is er dus nog hoop. Door thuis een stimulerende omgeving te creëren en het goede voorbeeld te geven, kun je de leesmotivatie van je kind vergroten!

Verder lezen?

Heeft deze blog je interesse gewekt? Je leest meer over dit onderwerp via onderstaande links.

Deel dit artikel
Auteurs

Nadine Mijnsbergen

Nadine Mijnsbergen is dyslexiebehandelaar bij Marant. Ze ondersteunt kinderen met lees- en spellingproblemen en verzorgt individuele begeleiding op school.

Nadine is rustig en toegankelijk, waar…

Meer over Nadine Mijnsbergen

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.