Home » Artikelen » Huiswerk maken doe je zo! Vijf tips voor jouw kind

Huiswerk maken doe je zo! Vijf tips voor jouw kind

Datum: 5 september 2016

De scholen beginnen weer. De kinderen staan te trappelen om weer naar school te gaan. Een nieuwe meester of juf, nieuwe dingen leren en weer huiswerk maken van Marant, yes! Maar zo af en toe is jouw kind te druk met buitenspelen of met televisie kijken om huiswerk te maken. Wat doe je dan?

Huiswerk maken?! Huiswerktips voor jouw kind!

Met boze gezichten aan tafel zitten is voor niemand leuk. Maar het huiswerk moet toch echt gemaakt worden, want anders mopperen de behandelaars! Lees hieronder vijf tips voor huiswerk maken:

Tip 1: Ritme

Kies vaste dagen en tijden, zodat er in het huiswerk maken een ritme komt. Net zoals ontbijten, tandenpoetsen etc. Betrek je kind bij het maken van deze afspraken.
Wanneer je kind zelf meedenkt, is hij meer gemotiveerd!

Tip 2: Maak een huiswerkschema

Maak zelf met je kind een huiswerkschema. Hierop staat overzichtelijk wat hij gedaan heeft en nog moet doen. Wanneer hij klaar is, streept hij het af of plakt hij een sticker. Aan het einde van de week verdient hij een kleine beloning voor het harde werken, bijvoorbeeld een toetje uitkiezen of samen een spelletje spelen.

Tip 3: Laat de vooruitgang zien

Niets is leuker dan te zien waarvoor je zo hard werkt en dat je vooruitgaat! (En daarvoor dikke complimenten krijgt!) Niet alleen het kind gaat stralen, maar jij ook! Hoe kun je dit doen? Neem het voorlezen op en laat het verschil horen. Maar je kunt ook de tijden van het woorden lezen bijhouden belangrijk is wel; eerst goed en dan pas snel!

Tip 4: Huiswerk leuker maken

Maak het huiswerk zo leuk mogelijk. Gebruik Letterlicht of houd leeswedstrijdjes. Daarnaast kan je kind de meester of juf spelen door jou te helpen met lezen. Want het is toch leuk als je zoon of dochter het beter weet dan papa of mama?

Tip 5: Eet en drink genoeg

Maak huiswerk nooit op een lege maag! Knorrende magen leiden af en geven geen energie om hard aan het werk te gaan. Maak er een gezellig momentje van met een kopje thee en een koekje en ga dan aan de slag.

Tot slot is het zeer belangrijk om ook begrip te tonen voor je kind en je in te leven in de situatie. Buitenspelen is immers leuker dan leren dat mag ook best gezegd worden, maar als we het samen doen dan komen we zeker verder. Werken deze tips niet? Forceer dan niet en probeer het op een ander moment.

Meer huiswerktips

Heb jij nog huiswerktips die hier niet bij staan? Dan hoor ik ze graag via e-mail

Deel dit artikel
Auteurs

Michelle Oosterhoff

Michelle Oosterhoff is orthopedagoog bij Marant Behandelpraktijk. Ze begeleidt kinderen met dyslexie. Daarnaast voert ze onderzoeken uit om dyslexie vast te stellen.

Voor Michelle als orthopedag…

Meer over Michelle Oosterhoff

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.