Home » Artikelen » Hulpmiddelen dyslexie, welke zijn er?

Hulpmiddelen dyslexie, welke zijn er?

Datum: 19 september 2016

Steeds vaker en steeds sneller wordt van jonge kinderen verwacht dat zij zelf op zoek gaan naar antwoorden. Bijvoorbeeld: “Wat zijn hunebedden?” In plaats van dat de juf het uitlegt, moeten kinderen eerst zelf onderzoek doen. Het goed kunnen verwerken van lange teksten is daarbij cruciaal. Kinderen met dyslexie lopen daardoor sneller een achterstand op omdat ze moeite hebben met de vele teksten en niet zozeer omdat ze het qua intelligentie niet aankunnen. Wat zijn hulpmiddelen bij dyslexie en welke hulpmiddelen dyslexie zijn er?

Wat zijn hulpmiddelen dyslexie?

Er zijn twee soorten hulpmiddelen bij dyslexie:

  • Compenserende hulpmiddelen
    Aanpassingen die de problemen bij lezen en spellen verminderen
  • Dispenserende hulpmiddelen
    Het laten wegvallen van bepaalde taken of opdrachten

Ieder kind is weer gebaat bij andere hulpmiddelen.  Vaak hangt dit ook af van de ernst van de dyslexie. Kijk eerst waar de problemen precies vandaan komen (dyslexieonderzoek) voordat je oplossingen gaat onderzoeken (bijvoorbeeld hulpmiddelen).

Reglement van de school

Scholen beslissen zelf over het reglement rondom hulpmiddelen dyslexie als het gaat om rechten van kinderen met dyslexie, voorzieningen en vrijstellingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vrijstelling van voorlezen in de klas
  • Aanpassingen bij dictees en spellingtoetsen (of aanpassing van de norm)
  • Toestaan van (ict) hulpmiddelen (bijvoorbeeld tijdens de Cito-toetsen)

Zo’n reglement verandert nog weleens. Denk bijvoorbeeld aan de wijzigende regels rondom het toestaan van spellingcontrole tijdens examens.  Vraag daarom altijd de dyslexiespecialist op school naar de laatste regels.

Download het protocol om te zien welke begeleiding je kan verwachten.

Protocol Dyslexie Basisschool

Overstap middelbare school

Een kind met dyslexie die naar de middelbare school gaat is gebaat bij heel andere dingen dan een kind zonder dyslexie. Onderzoek op welke scholen de beste steun is voor leerlingen met dyslexie. Scholen bepalen namelijk zelf hoe ze leerlingen met dyslexie begeleiden.

Download het protocol om te zien welke begeleiding je kan verwachten.

Protocol Dyslexie Voortgezet Onderwijs (downloaden online, link naar PDF)

Welke hulpmiddelen dyslexie zijn er?

Er zijn talloze voorbeelden van hulpmiddelen bij dyslexie.  Van toetsen op groter papier tot apps en software om lezen, spellen en tekstverwerken gemakkelijker te maken. Welk hulpmiddel tot het beste resultaat leiden, verschilt per kind. Raadpleeg daarom altijd een specialist.

Op onze informatieavond over compenserende hulpmiddelen bij dyslexie krijg je meer informatie. Kom ook!

Vragen over compenserende middelen bij dyslexie?

Stel ze gerust aan Joost van Berkel (e-mail)

Deel dit artikel
Auteurs

Joost van Berkel

Joost van Berkel is senior adviseur en GZ-psycholoog. Hij werkt samen met besturen, directeuren, begeleiders en leerkrachten/leraren aan het nog beter maken van het onderwijs aan kinderen en jongvo…

Meer over Joost van Berkel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Anja Ligthart

18 september 2020

Mijn zoon kan niet of nauwelijks lezen of schrijven (zeer ernstige enkelvoudige dyslexie). Hij zit nu in groep 7 (bijna 11 jaar) en heeft nog 2 jaar om zicht voor te bereiden op het vo. Ik heb op zoek naar een begeleider die hem wegwijs kan maken hoe hij de computer en programma's kan inzetten op school. Is er zo'n iemand? Ik hoor graag hoe jullie mij verder kunnen helpen. Met vriendelijke groet Anja