Home » Artikelen » Interview met Jan van Leeuwen over antropologisch kijken

Interview met Jan van Leeuwen over antropologisch kijken

Datum: 26 februari 2019

Jan van Leeuwen is senior adviseur bij Marant, waar hij zich onder andere bezighoudt met leiderschapsontwikkeling. Zijn visie in elk traject is: ‘Het maakt me niet uit hoe mensen naar hun vraagstuk kijken. Ik ga altijd op zoek naar het andere perspectief’. Afgelopen augustus volgde hij de bootcamp Antropologisch Kijken  

Had je al wat met antropologie voordat je de bootcamp deed?

“Ja ik heb als afsluiting van mijn studie Nederlands een schooletnografisch onderzoek gedaan naar vernieuwing van leesonderwijs op een basisschool. We waren met vier studenten. Het was tamelijk uniek in die tijd. Ik werd gegrepen door de antropologische manier van kijken naar en analyseren van vernieuwingen. Je ziet dat er ontzettend veel aandacht en energie is voor vernieuwing in het onderwijs. Maar er lijkt vaak teleurstellend weinig van terecht te komen. Om dat te snappen moet je ook kijken vanuit het perspectief van de mensen die met onderwijsvernieuwing bezig zijn: de docenten, het midden-en hoger management. En ondersteunend personeel.”

Hoe ga je dat snappen dan?

“Van de week was ik bij een hogeschool waar ik een verandering in de stafafdelingen begeleid. Dan zorg je vanaf het begin dat mensen de ruimte krijgen om te vertellen. Wat is er aan de hand? Ik realiseer me altijd dat je te maken hebt met het beeld wat ze hebben, op dat moment. Daarom kan het helpen om anderen te interviewen. Mijn doel is altijd om de verschillende perspectieven naast elkaar te zetten: multiperspectief.”.

Waar staat antropologie bij jou voor?

“Een bouwsteen voor het multiperspectief kijken. Ik leid onder andere ook interim-managers op. Les één is ‘word je bewust van je manier van kijken’. Een bekende uitspraak van Jitske [Kramer, red.] is “Niets heeft betekenis van zichzelf”. Het gaat erom dat je je bewust wordt van hoe je betekenis geeft aan je werkelijkheid. Er zijn te veel meningen: er iets van vinden lost niks op. Wat wel iets oplost is het samenbrengen van perspectieven. Bijvoorbeeld wanneer een school besluit voor een bepaalde koers en er ontstaat weerstand in het docentenkorps. De reflex van de schoolleiding is vaak om dan te gaan duwen. Maar de ideale stap is van reflex naar reflectie: je verdiepen in hoe de docent naar vernieuwing kijkt. Snappen waar de weerstand vandaan komt. Juist op zoek gaan naar de afwijkende standpunten. Dat doet antropologie en antropologisch kijken.”.

Hoe kwam je er bij om de bootcamp mee te doen?

“Nou, antropologie is een oude liefde. Ik heb het boek ‘De Corporate Tribe’. En ik werk veel samen met mensen die Deep Democracy levels hebben gevolgd bij Jitske. Eigenlijk wilde ik me daarvoor opgeven maar toen zag ik de Bootcamp. Ja, en dat kon ik niet laten gaan”.

Als je terugdenkt aan de bootcamp wat springt er dan voor jou uit?

“Ik heb een aantal jaar geleden besloten dat ik alleen met mensen wil werken die meester in hun vak zijn. Dat is Jitske. Werken met haar springt eruit. Voor een ander deel was het een opfrisser van antropologische kennis. Ja, én een prettige mix van theorie en praktijk: het theoretisch frame; de opdrachten. Er was ruimte voor het particuliere. Ik zou het willen samenvatten als een good practise.”

Hoe zet je Antropologisch Kijken in bij je werk voor Marant?

“Ik krijg veel opdrachten voor procesbegeleiding. Het is mijn manier van kijken altijd al geweest. Ik kan het niet uitzetten. Door de bootcamp durf ik het nu ook wel antropologisch kijken te noemen. Wat dat dan is? Neutraal, oordeelloos, onbevooroordeeld. Je bewust worden van je eigen oordelen. Ik hou me ook graag bezig met de psychologische aspecten van mijn werk. Bijvoorbeeld: je ziet niet wat je ziet maar je ziet wat je brein al eerder heeft gezien. Alles interpreteer je in het kader van wat je al weet. Dus ga op zoek naar wat je nog niet weet. Dat is een mooie levenshouding.”.

Bron: Human Dimensions – Op zoek naar afwijkende standpunten – tekst- Chulah Berkowitz

Meer informatie

Wil je meer weten over de werkwijze van Jan Leeuwen? Klik hier voor meer informatie of neem contact met hem op via j.vanleeuwen@marant.nl

 

Deel dit artikel
Auteurs

Jan van Leeuwen

Jan van Leeuwen is senior adviseur bij Marant Interstudie en werkt sinds 1990 als trainer, coach en adviseur aan de ontwikkeling van leiderschap in het onderwijs.  Jan is gespecialiseerd in de ont…

Meer over Jan van Leeuwen

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.