Home » Artikelen » Kenmerken van dyslexie – Heeft mijn kind dyslexie?

Kenmerken van dyslexie - Heeft mijn kind dyslexie?

Datum: 26 september 2016

Merk je dat je kind moeite heeft met lezen en / of spellen? Gaat het lezen of spellen minder goed af dan bij leeftijdsgenoten? Of lijkt je kind soms haast allergisch voor boeken? Misschien is er sprake van dyslexie.

Wat is dyslexie?

Dyslexie is een stoornis waarbij je moeite hebt met lezen en/of spellen. Een kind kan dyslexie hebben wanneer extra hulp op het gebied van lezen en/of spellen én hard oefenen niet tot betere resultaten leidt. Het kan schoolprestaties ernstig belemmeren, waardoor kinderen met lees- en/of spellingproblemen vaak onder hun niveau presteren.

Bij kinderen met dyslexie kosten het lezen en/of spellen veel moeite, terwijl het kind meestal wel een gemiddelde intelligentie heeft. Leeftijds- en klasgenoten lijken het lezen en/of spellen veel sneller op te pakken, ondanks dat het kind wel oefent en hard werkt.

Wat zijn nu de kenmerken van dyslexie?

Een kind met dyslexie kan aan de volgende kenmerken voldoen:

  • Moeite met snel lezen (in verhouding tot klasgenoten)
  • Moeite met nauwkeurig lezen (in verhouding tot klasgenoten)
  • Moeite met het herkennen van letters en klanken en het opschrijven ervan
  • Moeite met woordvinding (meer tijd nodig om op woorden te komen)
  • Probeert vaak lezen zoveel mogelijk te vermijden omdat het zoveel inspanning kost
  • Moeite met het spellen van woorden en veel herhaling nodig bij het aanleren van spellingregels.

Let op! – Onderzoek naar dyslexie

Als je vermoedt dat een kind dyslexie heeft, worden de toetsresultaten van school als uitgangspunt genomen. Als daaruit blijkt dat een kind driemaal een E-score heeft behaald op lezen en/of spellen (halverwege groep 3, eind groep 3 en halverwege groep 4), dan kan het kind worden aangemeld voor een onderzoek naar dyslexie. Wel moet de school dan hebben laten zien dat er genoeg specifieke begeleiding is gegeven.

Lees hier hoe een dyslexie-onderzoek verloopt

Van leeshaat naar leeshonger

Soms zijn kinderen niet in beweging te brengen voor het lezen. Lees maar eens deze blog “in 5 stappen van leeshaat naar leeshonger”.  Daarin vind je vijf stappen waarin je samen kan werken aan leesmotivatie.

Download de Leesmeter gratis!

Of er nu sprake is van dyslexie of niet, voor ieder kind is lees(kilo)meters maken heel belangrijk. Hoe meer je oefent met lezen, hoe beter en leuker het wordt. Voor sport moet je ook trainen, en dat is met lezen niet anders!

Download de Leesmeter, een super leuke poster om de motivatie te vergroten.

Weten of jouw kind dyslexie heeft?

Marant is hét toonaangevende instituut op het gebied van dyslexie. Kom gerust op spreekuur of maak een afspraak met één van onze orthopedagogen. Dat kan bij onze Servicedesk Behandelpraktijk: e-mail of (0481) 43 93 27.

Deel dit artikel
Auteurs

Liesan Koopman-Vriezekolk

Liesan is orthopedagoog bij Marant Behandelpraktijk. Zij houdt zich bezig met de diagnostiek van dyslexie. Daarnaast ondersteunt zij kinderen met leer- en gedragsproblemen.

Liesan is altijd gemo…

Meer over Liesan Koopman-Vriezekolk

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Noella Cuyt

19 februari 2020

Beste, Ik ben nu 55 en weet sinds 10 jaar ongeveer (toen mijn jongste kind 18 was en zij bijles volgde omdat ze taal achterstand had ) en we samen de uitleg kregen wat er aan de hand was met haar..... zware vorm van Dyslectie , dacht ik even dat ze over mij bezig waren... dysortografie was al eerder bij haar vast gesteld. Wij hebben van die instelling in Berchem veel hulp gekregen, maar ze konden pas Dyslectie bij volwassenen, (ze was al 18 en toen ze in het 3de leerjaar zat geloofde de leerkracht mij niet.) vaststellen toen de VUB daar een boek over had uitgebracht. Nu ik schrijf dit omdat ik al heel veel onbegrip in mijn leven heb gekend, want ja ik herken de kenmerken elke dag bij mezelf en ik heb toch de moed om terug naar school te gaan en een opleiding zorgkundige te volgen toch zou ik u om raad willen vragen waar ik als volwassen mij kan laten testen ?

Judith Bosch

27 februari 2020

Beste Noella, Bij ons kan het niet, maar er zijn instanties in Nederland waar je je als volwassene kunt laten testen. Zie bijvoorbeeld: https://www.adelante-zorggroep.nl/nl/gehoor-taal-en-spraak/dyslexie-bij-volwassenen-18-plus/ Google kan je vast verder helpen!

Jorg Vervaet

7 oktober 2020

Ik heb gewoon 1 vraag die mij al lang bezighoud? Hebben mensen met dyslexie ook problemen met leestekens? Dit omdat ik steeds meer en meer mensen tegenkom op internet die totaal geen leestekens gebruiken. Zelfs geen punten en dit maakt het enorm lastig om de tekst te ontcijferen.

Judith Bosch

14 oktober 2020

Hoi Jorg, dank voor je vraag. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Voor zover wij weten heeft het niet of weinig gebruiken van leestekens niet met dyslexie te maken. Het ontbreken van interpunctie (leestekens) kan meerdere oorzaken hebben: het kan een erfenis zijn uit de sms-tijd, waar minder tekens ervoor zorgde dat je je boodschap in één bericht kon versturen. Een andere mogelijke verklaring is de vluchtigheid van het internet. Mensen willen snel hun gedachtegang online zetten en nemen niet de tijd om op leestekens te letten of de tekst nog een keer te contoleren op leesbaarheid. Sociale media hebben ook een minder formele status dan bijvoorbeeld een officiële brief: die kijk je nog een keer na, maar een Facebook- of Instagram-comment is toch zo weer vervlogen (en op gebrek aan leestekens wordt je daar niet aangesproken).

henk

16 maart 2021

ik heb disleqsij