Home » Artikelen » Griezelt jouw kind ook van boeken?

Griezelt jouw kind ook van boeken?

Datum: 4 oktober 2017

De Kinderboekenweek begint vandaag: van 4 tot en met 15 oktober staat lezen in het teken van ‘Gruwelijk eng’! Harstikke leuk, maar voor kinderen met dyslexie is het lezen soms ook écht om van te griezelen.

Lezen is niet leuk

Tijdens dyslexieonderzoeken wordt vaak aan kinderen gevraagd wat ze van lezen vinden en of ze weleens voor hun plezier lezen.. In negen van de tien gevallen krijg je te horen dat lezen ‘stom’, ‘saai’ of ‘niet leuk’ is. Wanneer doorgevraagd wordt, geven veel kinderen aan dat ze lezen lastig vinden. Ze komen immers niet voor niets voor een dyslexieonderzoek. Dat deze kinderen lezen vaak niet leuk vinden is goed te begrijpen: als je iets echt moeilijk of lastig vindt, dan vind je datgene vaak niet leuk, toch?

Maar hoe gaat dat lezen dan?

Hoe komt het dat lezen voor kinderen met dyslexie lastig is? Dat kan verschillende redenen hebben. De één geeft aan dat de letters zweven of dansen op het papier; de ander heeft moeite om de letters te herkennen. Wat duidelijk is, is dat lezen voor kinderen met dyslexie geen eitje is. Probeer het zelf maar eens uit! Zwijsen heeft hiervoor een mooi ‘spelletje’ ontwikkeld, kijk maar eens op deze website. Geef toe, dat is best pittig toch?

Leeskilometers maken!

Had je plezier tijdens het lezen van de tekstjes van Zwijsen? Wanneer het lezen moeizaam gaat, is het plezier er vanzelfsprekend ook minder. Lezen is echter wél van belang. Kinderen die veel lezen hebben een grotere woordenschat en worden ook betere lezers. Het lezen heeft niet alleen invloed op schoolse vaardigheden, maar ook op de sociale ontwikkeling. Lezen zorgt namelijk voor meer inlevingsvermogen en begrip voor anderen (Nielen, T.M.J & Bus, A. G., 2016). Leeskilometers maken is dus belangrijk!

Maar hoe maak je een begin aan die leeskilometers? Kies om te beginnen een boek dat het kind leuk vindt. Als het kind enthousiast is over een boek, pakt hij het boek er eerder bij. Sluit dus niet zozeer aan bij het niveau, maar kijk naar de leef- en belevingswereld van een kind. De boeken van de Zoeklichtserie van Zwijsen zijn bijvoorbeeld aanraders. Deze boeken zijn eenvoudig qua leesniveau, maar niet kinderachtig.

Lezen motiveren

Het is mooi dat er jaarlijks een Kinderboekenweek wordt georganiseerd om kinderboeken onder de aandacht te brengen. Bibliotheken springen daar vaak goed op in door verschillende activiteiten te organiseren, zoals een Meet & Greet met een kinderboekenschrijver! Durft jouw kind het aan om tijdens de Kinderboekenweek naar de bibliotheek te gaan? Kijk eens samen met hem of haar op de site van de bibliotheek in jouw buurt en ‘griezel’ weg bij de boeken! En.. een aantrekkelijke collectie boeken stimuleert de leesmotivatie, dus neem een boekje mee naar huis om te oefenen. Wat kinderen met dyslexie leuk vinden om te lezen? Kijk eens in de top 15 van kinderboeken die zelfs de grootste leeshaters laten genieten!

Referentie

Nielen, T.M.J. & Bus, A.G. (2016). Onwillige lezers: onderzoek naar redenen en oplossingen. Stichting Lezen Reeks, deel 26.

Deel dit artikel
Auteurs

Liesan Koopman-Vriezekolk

Liesan is orthopedagoog bij Marant Behandelpraktijk. Zij houdt zich bezig met de diagnostiek van dyslexie. Daarnaast ondersteunt zij kinderen met leer- en gedragsproblemen.

Liesan is altijd gemo…

Meer over Liesan Koopman-Vriezekolk

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.