Home » Artikelen » Leerstrategieën: 5 tips om je nóg beter voor te bereiden op een toets

Leerstrategieën: 5 tips om je nóg beter voor te bereiden op een toets

Datum: 14 oktober 2021

De overstap naar de middelbare school is voor veel kinderen lastig. Je krijgt ineens meer huiswerk en er wordt meer zelfstandigheid van je gevraagd. Welke leerstrategieën zouden je hierin kunnen helpen? Hieronder volgen een aantal strategieën die je zou kunnen toepassen.

Verdiepen

Ten eerste zou je op een actieve manier iets met de leerstof kunnen doen. Dit heet verdiepen. Probeer de stof bijvoorbeeld eens aan beelden te koppelen, bijvoorbeeld met filmpjes uit de les of door zelf filmpjes bij het onderwerp te zoeken. Of verzin voorbeelden of ezelsbruggetjes bij de stof. Daarnaast helpt het vragen voor jezelf te bedenken. Maak bijvoorbeeld eens een oefentoets voor jezelf. Ook zou je een samenvatting kunnen maken waarin je de belangrijke stof nog eens opschrijft.

Structureren

Ook helpt het om de stof te structureren voordat je het gaat leren. Bekijk bijvoorbeeld eerst eens wat je allemaal moet lezen en orden het naar wat verplichte stof is en wat niet. Zo voorkom je dat je belangrijke dingen over het hoofd ziet of de meeste energie in de informatie met de minste prioriteit steekt.

Moet je een opstel schrijven? Dan is het voordat je een opstel schrijft handig om eerst ideeën in kaart te brengen. Zet bijvoorbeeld vast een opzetje op papier van wat je onder welk kopje wilt schrijven. Leerlingen hebben vaak de neiging snel te beginnen, waardoor de structuur in een tekst soms ver te zoeken is. Ideeën zou je bijvoorbeeld ook op een meer beeldende manier kunnen opschrijven, zoals in een mindmap.

Heb je een presentatie? Structureer hem dan via PowerPoint. Verder kun je bijvoorbeeld ook een Prezi gebruiken. Doordat je Prezi meebeweegt kun je makkelijk verbanden laten zien. Gebruik echt alleen kernwoorden en plaatjes in je slideshow, geen zinnen. Zo houd je het overzichtelijk voor luisteraars en voorkom je dat het een leesbeurt wordt.

Herhalen

Misschien een open deur, maar het blijft belangrijk de stof veel te herhalen. Plan meerdere oefenmomenten in verspreid over de week en zorg dat je elke keer kort en effectief aan het werk gaat. Alles in één avond volledig erin stampen zorgt er vaak voor dat stof snel weer vergeten wordt na de toets.

Zorg er ook voor dat je de stof eens op een andere manier herhaalt dan hoe je het geleerd hebt. Maak bijvoorbeeld eens een tabel van belangrijke begrippen. Of bedenk een liedje waarin je de belangrijkste begrippen herhaalt. Voor de vreemde talen zou je liedjes kunnen bedenken om de vervoegingen van werkwoorden te onthouden.

Ook zou je de loci-methode kunnen toepassen: Loop in je gedachten door je kamer. Je komt eerst langs je bed, dan langs je bureau, via je kast naar de spiegel, etc. Koppel aan elk meubel dat je tegenkomt een begrip. Als de toets dan is begonnen, haal je het plaatje van je kamer voor je in gedachten en kun je de begrippen terughalen. Kies ook eens een interessantere route, dan wordt het nog leuker!

Jezelf motiveren

Heb je een toets? Stel dan een doel voor jezelf. Wat zou je willen bereiken met de toets? Het is belangrijk een positief doel te stellen, bijvoorbeeld: ‘Ik wil een hoger cijfer halen dan de vorige keer voor dit vak’. Kijk niet teveel naar anderen en stel geen negatieve doelen op. Veel kinderen stellen als doel dat ze niet slechter willen presteren dan de andere kinderen in de klas. Uit onderzoek is gebleken dat dit juist leidt tot lagere cijfers. Dit kan er ook toe leiden dat je banger wordt om fouten te maken. Als je het positief formuleert, bijvoorbeeld ‘Ik wil een hoger cijfer halen dan andere kinderen in de klas’, leidt dit alweer tot betere cijfers.

Planschema

Ten slotte zou je een schema kunnen maken om je huiswerk te plannen. Onderscheid je huiswerk op hoe dringend het is en hoe belangrijk het is. Maak bijvoorbeeld een prioriteitenlijstje waarop bovenaan het belangrijkste staat en onderaan het minst belangrijke. Je kunt steeds afstrepen wat je gedaan hebt, zodat je overzicht behoudt en steeds ziet hoeveel je nog moet doen. Het motiveert ook als het lijstje steeds korter wordt.

Belangrijk is om in je agenda niet alleen je deadlines te schrijven, maar ook je oefenmomenten in te plannen. Heb je bijvoorbeeld op de vrijdag een toets, schrijf dan niet alleen bij vrijdag ‘toets’, maar schrijf bij maandag tot donderdag elke dag even een leermomentje in de planning. Denk vooraf na hoeveel tijd je denkt nodig te hebben en schrijf het in een planschema of agenda.

Commando pinkelen

Een laatste – en leuke – tip die kan helpen voor extra concentratie op een toets, is het spel ‘Commando pinkelen’. Als je dit iedere week speelt, verhoogt je concentratie en zelfbeheersing. Je zult je dan beter kunnen concentreren bij het leren. Goed excuus om tussen het leren door even een spelletje te doen! 😉

Deel dit artikel
Auteurs

Maaike ten Buuren

Maaike is orthopedagoog bij Marant Behandelpraktijk. Ze ondersteunt kinderen met leerproblemen door middel van behandelingen op het gebied van lezen en spellen.

Naast haar opleiding tot orthoped…

Meer over Maaike ten Buuren

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.