Home » Artikelen » 10 tips om je kind te laten lezen in de vakantie

10 tips om je kind te laten lezen in de vakantie

Datum: 5 juli 2018

De zon schijnt en het is lekker lang licht. Dat kan maar één ding betekenen: de zomervakantie staat voor de deur! Een tijd van zwemmen, barbecueën, lekker lang opblijven en tijd voor elkaar. Je kind motiveren om te gaan lezen; daar heb je als ouder even helemaal geen zin in. Toch is het super belangrijk dat jullie blijven lezen in de vakantie. Deze tips kunnen ervoor zorgen dat het lezen in de vakantie geen strijd hoeft te worden!

Tip 1: hakken en plakken

Ook tijdens de vakantie zitten jullie aan tafel te genieten van een heerlijke maaltijd. Je kent het vast, tijdens het ontbijt staat de kaas aan de andere kant van de tafel. Je kunt dan aan je kind vragen of de /k/-/aa/-/s/ aangegeven kan worden. Natuurlijk kan dit ook met de /w/-/o/-/r/-/s/-/t/. Spreek de klanken uit zoals ze in een woord klinken, zo kan je kind het woord goed aan elkaar plakken. Op deze manier worden de klanken tijdens de vakantie spelenderwijs geoefend.

Tip 2: een routebeschrijving

Ga je na een heerlijke maaltijd op pad? Bereid deze reis dan samen voor! Zoek een routebeschrijving op en bekijk samen waar jullie heen moeten. Moet je linksaf? Of rechtsaf? En wat zijn de namen van de straten waar jullie doorheen komen?

Tip 3: flitsen

Is de route uitgestippeld en zijn jullie onderweg? Ook dan zie je veel klanken om je heen en daar kun jij goed met je kind mee oefenen. Noem om en om de eerste klank die je ziet. Dit kunnen klanken zijn op straatnaamborden, kentekenplaten, uithangborden of op bordjes in de dierentuin. Let op: blijf de klanken uitspreken zoals ze in een woord klinken (fonetisch). Lukt het om de klank even aan te wijzen? Dan kun je samen kijken of het klopt.

Tip 4: woordslang maken

Heb je genoeg van het oefenen met de klanken? Stap dan over op woorden. Samen kunnen jullie een superlange woordslang maken. Start met een woord. De laatste letter van het eerste woord, is de beginletter van het tweede woord. Zo kun je eindeloos doorgaan. Bijvoorbeeld: zwemmeerroos. Leuk om onderweg te doen. Ben je thuis? Dan kun je de woorden ook opschrijven. Wie noemt de meeste woorden?

Tip 5: vakantiebieb

Waren jullie onderweg naar de bibliotheek? Super leuk om in de bibliotheek een boek te zoeken dat aanspreekt. Vindt jouw kind het lastig om zelf een boek uit te zoeken? Laat dan een vriend of vriendin meegaan. Even geen zin om naar de bibliotheek te gaan? Of gewoon toe aan iets anders? Kijk dan eens naar het zomercadeautje van de bibliotheek: de vakantiebieb. Zo leest jouw kind het favoriete boek gewoon via een app. En: er staan ook leuke boeken op voor jou als ouder. Dan geef je meteen het goede voorbeeld!

Tip 6: lekker barbecueën

Na een lange dag heb jij misschien wel zin in een barbecue! Fijn als jullie samen een heerlijk recept kunnen maken. Het is belangrijk dat alles nauwkeurig wordt voorgelezen door jouw kind, zodat jullie de lekkerste dingen op tafel kunnen zetten. Het lezen wordt toegepast in de praktijk en dat wordt beloond!

Tip 7: De Nederlandse taal op de televisie? Zet de ondertiteling aan!

Na een heerlijke barbecue of een stuk rijden in de auto, is het soms fijn om een film te kijken. Veel Nederlandstalige kinderfilms hebben ook Nederlandstalige ondertiteling. Zet deze aan en wie weet leest jouw kind mee.

Tip 8: Dobbelen maar

Heb je zin om zelf een dobbelsteen te maken? Knip en plak dan deze dobbelsteen. Geen zin in? Pak dan een gewone dobbelsteen. Kies een leuke tekst om samen te lezen. Spreek met elkaar af of je per zin, alinea of bladzijde dobbelt. Gooi vervolgens de dobbelsteen. Hoeveel ogen heb je gegooid? Voer de opdracht uit. Daarna is de ander aan de beurt. Wie heeft de meeste zinnen, alinea’s of bladzijdes gelezen?

NIEUW: Download de dobbelsteen van Zoef! Klik op de afbeelding om te downloaden.

Tip 9: Een volle leesmeter met het dobbelspel

Wil jij jouw kind nog eens extra motiveren om het dobbelspel te spelen? Gebruik dan de leesmeter voor 30 pagina’s of de leesmeter voor 100 pagina’s! Iedere keer als jouw kind heeft gelezen met behulp van het dobbelspel, kan in de leesmeter worden ingevuld hoeveel bladzijden er zijn gelezen. Even geen tijd voor een dobbelspel? Natuurlijk kan jouw kind dan ook zelf lezen. Zo is de leesmeter snel vol!

Tip 10: Bingo met het dobbelspel

Het dobbelspel aan tafel een beetje saai? Gebruik dan de leesbingo! Lees op verschillende plekken en krijg zo samen de bingokaart vol. Wil jouw kind de leesbingo sneller vol krijgen? Stimuleer dan om ook zelfstandig een kwartier te lezen op verschillende plekken. Daarnaast kan het hele gezin met een eigen bingokaart aan de slag. Wie heeft het snelste bingo?

Nog veel meer ideeën!

Naast deze tips zijn er nog veel meer ideeën te bedenken: welk tijdschrift of vakantie doe-boek lezen jullie graag samen? Welke plaatsnamen kom je tegen op weg naar jullie vakantiebestemming? Wat leest jouw buurman of buurvrouw op het strand? Hoe heet het dier dat jullie bekijken in de dierentuin? Of speel een potje Dizzy.

Heb je nog meer leuke ideeën om te lezen in de vakantie? Laat een reactie achter hieronder! Of reageer via Twitter.

Deel dit artikel
Auteurs

Julièt Reijnders

Julièt Reijnders is unitmanager, orthopedagoog en consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen bij Marant Behandelpraktijk. Zij zorgt voor een optimale ontwikkeling van professionals binnen M…

Meer over Julièt Reijnders

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Regine

17 juli 2018

Ik zoek tips om ook grote(13) te late lezen in de vakantie. Mijn dochter is zwaar dyslectisch en kan sinds 1 jaar lezen. Maar kost nog altijd moeite om haar te laten lezen. Ze heeft pas haar eerste boek uit(Harry Potter). Ik heb gemerkt dat WhatsApp een goede stimulans is. Wij appen haar veel en dat leest ze eb ze schrijft zelfs berichten terug

Lidy

18 juli 2018

Ha Juliet, wat mijn kinderen heel goed heeft geholpen om informatie die ze leuk vonden middels lezen te krijgen. Dus bv boeken over het heelal, auto’s ed. Tevens de ondertitels bij digitale spellen en films gebruiken. Lezen voor de lol gaat niet lukken maar als je informatie vergaart vinden ze het interessant worden.

G

4 augustus 2018

Zorg dan wel dat de dobbelsteen klopt met het aantal ogen tegenover elkaar.......

Conny

4 augustus 2018

Hoi allemaal, Wij hebben deze vakantie de Storytel App gedownload, boeken worden voorgelezen en een ruime keus ook aan kinderboeken. Luisteren kost hier minder energie dan zelf lezen. En om te oefenen met lezen zou je ook beiden kunnen combineren...

Judith Bosch

6 augustus 2018

Hallo Regine, Fijn dat het jouw dochter is gelukt om een boek uit te lezen, en dan Harry Potter nog wel! Hopelijk heeft ze de smaak te pakken en wil ze meer gaan lezen. Het zoeken van een aansprekende serie boeken of een schrijver/schrijfster met een aansprekende schrijfstijl is altijd fijn. Of misschien is het lezen van een tijdschrift een leuk idee? Daar staan vaak korte stukjes tekst in die ook voor een 13-jarige interessant kunnen zijn. Wat een ontzettend leuk idee om met WhatsApp berichten te verzenden en te ontvangen. Wellicht is het ook leuk om interessante kleine stukjes tekst met elkaar te delen? Bijvoorbeeld recepten? Of knutselideeën? Daarnaast heeft het jeugdjournaal ook een leuke site waarop korte artikelen te lezen zijn. Veel leesplezier! Groet, Julièt

Judith Bosch

6 augustus 2018

Hallo Lidy, Wat een leuke ideeën, bedankt dat je dit met mij en anderen deelt! Soms is het inderdaad lastig om leesmotivatie te krijgen. Toch is het maken van leeskilometers belangrijk. Doordat je leest over diverse onderwerpen is het doel informatie verkrijgen, het middel is dan lezen. Ik kan me voorstellen dat dit ervoor zorgt dat er toch wordt gelezen. Kennen jullie de serie Zoeklicht van Zwijsen? Dit zijn lagere AVI-niveaus, maar niet kinderachtig speciaal geschreven voor kinderen met dyslexie. Sinds dit jaar hebben zij ook informatieboeken (Zoeklicht dyslexie info). Wellicht dat dit de honger naar kennis nog wat kan stillen en zorgt het tegelijkertijd voor het maken van leeskilometers. Groet, Julièt

Judith Bosch

6 augustus 2018

Dag G, scherp, dat klopt inderdaad niet! Hopelijk is het speelplezier er niet minder om. Hartelijke groet, Judith