Home » Artikelen » Leren op Lichtenbeek: EduService in het speciaal onderwijs

Leren op Lichtenbeek: EduService in het speciaal onderwijs

Datum: 13 maart 2018

Stel je voor: je bent een kleuter met een meervoudige beperking. Je bent vier en je gaat voor het eerst naar school. Waar moet zo’n school dan aan voldoen? Als mobiele volwassene met een normale intelligentie zal het erg lastig zijn om je hier een voorstelling van te maken. Wil je toch eens zien hoe een fijne school voor zo’n kleuter eruitziet, breng dan een bezoekje aan Lichtenbeek in Arnhem.

Lichtenbeek biedt speciaal onderwijs aan kinderen die extra ondersteuning nodig hebben vanwege een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking, of omdat ze chronisch ziek zijn. Het onvermoeibare team ziet van alle kinderen de mogelijkheden en gaat onvoorwaardelijk voor hun ontwikkeling. De kleuterleerkrachten van Lichtenbeek lenen leermaterialen bij Marant EduService om de kinderen uit te dagen en afwisselend materiaal aan te kunnen bieden. We brengen een bezoekje aan de school om in de praktijk te zien hoe dit werkt.

Een kleuter houdt even pauze

Een kijkje bij de kleuters

We hebben een afspraak met Marije Prins, intern begeleider van de kleuters en de structuurgroep. Ze is gespecialiseerd in zeer moeilijk lerende leerlingen (zml) en leerlingen met autisme. Marije werkt met zeven kleutergroepen, waarin in totaal zo’n zeventig kleuters zitten. De groepen zijn ingedeeld op verschillende niveaus. Sommige kinderen zijn ernstig verstandelijk beperkt; andere kinderen hebben een normale intelligentie, maar zijn lichamelijk beperkt. Hoe meer zorg en aandacht de kinderen nodig hebben, hoe kleiner de groepen zijn. Er is ook een speciale groep voor leerlingen die naast hun verstandelijke beperking een stoornis in het autistisch spectrum (ASS) hebben. Dit is de structuurgroep.

Het dagprogramma van de kleuters in een van de groepen

Alles op één locatie

Lichtenbeek staat in een prachtige, bosrijke omgeving. Het gebouw zelf is ruim opgezet en bevat naast speel- en leslokalen ook revalidatieruimtes, snoezelruimtes en een actieve snoezelzaal. Marije: “We vinden het belangrijk dat kinderen onder schooltijd worden behandeld als dat nodig is. Ze maken al lange dagen; het zou niet prettig voor ze zijn als ze na school ook nog eens naar de fysiotherapie zouden moeten. Ze zijn dan al behoorlijk uitgeput. Met behulp van (vak)specialisten en medewerkers van revalidatie en zorg werken we aan de totale ontwikkeling en kunnen we de juiste ondersteuning bieden die de leerling nodig heeft om met plezier te leren.”

Een van de snoezelruimtes

Extra leermaterialen

Het team van Lichtenbeek leent sinds enige tijd leermaterialen voor haar leerlingen bij Marant EduService. Het is juist voor kinderen met een beperking erg belangrijk dat ze afwisselend en leuk leermateriaal aangeboden krijgen, vertelt Marije. “We leenden elders weleens materialen, maar daarbij stond vooral het spelen centraal. Met de leermaterialen van EduService oefenen kinderen bijvoorbeeld hun fijne motoriek.” Gelske Vegter, leerkracht van een kleutergroep, beaamt dit. “We hebben zelf wel redelijk wat materialen in huis, maar we werken vaak lang aan één onderwerp en dan is het fijn dat je niet steeds op dezelfde materialen terug hoeft te grijpen.”

Een leerling leert programmeren met de Bee-Bot

Groepsoverstijgend werken

Een ander voordeel van EduService is dat het de leerkrachten aanmoedigt om samen na te denken over passende leermaterialen. Marije: “We zijn met de leerkrachten van de kleuters naar Marant in Elst geweest om de collectie van EduService te bekijken. Na een uitleg van Bea Keeler kregen we de mogelijkheid om zelf materialen uit te kiezen. De materialen die door EduService geleverd worden staan op een centrale plek in de school. De leerkrachten pakken wat ze nodig hebben en lenen ook van elkaar. Zo werken we meer groepsoverstijgend dan voorheen.”

Lichtenbeek heeft een abonnement afgesloten bij EduService. Dat betekent dat ze steeds opnieuw leermaterialen die aansluiten bij hun leerlingen kunnen lenen. Marije: “We vinden het heel fijn dat het materiaal gebracht wordt en dat het online besteld kan worden. Daarnaast is Bea deskundig en denkt ze mee over wat we nodig hebben. Het is fijn dat de leerlingen zo steeds opnieuw uitgedaagd worden om te spelen en te leren!”

Meer weten over EduService?

Wil je meer weten over de dienstverlening van EduService? Of wil je eens komen kijken bij EduService? Neem dan contact met ons op!

Deel dit artikel
Auteurs

Bea Keeler

Bea Keeler is adviseur bij Marant EduService. Ze adviseert instellingen en scholen in (speel)leermaterialen en methoden. Daarnaast ontwikkelt ze vanuit nieuwe onderwijsconcepten en visies nieuwe ha…

Meer over Bea Keeler

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.