Home » Artikelen » Leren van kinderen met dyslexie

Leren van kinderen met dyslexie

Datum: 30 november 2016

Kinderen met dyslexie willen wij goed leren lezen. Daar besteden we veel aandacht aan, want dyslexie is iets waarmee ze hun hele leven mee leren omgaan. Wij leren niet alleen hen, maar ook ván hen.

Wil jij ook weten wat we kunnen leren
van kinderen met dyslexie?

De betekenis van saai

“Lezen is saai”, vaak zeggen kinderen die aan de behandeling van dyslexie beginnen dat. Wat zit er achter die opmerking? Heb jij je als volwassen lezer wel eens afgevraagd waarom je een zelf gekozen boek of tijdschrift weglegt en aan niemand anders zult aanbevelen? Omdat je het saai vindt?
Achter het woord “saai” schuilen hele verhalen van kinderen. “Ik houd niet van het gelezen verhaal in de klas, ik wil liever een computertijdschrift lezen.” Of, “ik wil alles lezen over mijn hobby maar die verhalen krijgen we nooit op school”. Dus, één ding is zeker; ook kinderen lezen graag, maar ze moeten er wel wat aan hebben.
De gezichten van kinderen zie je veranderen als ze in een eigen gekozen boek mogen duiken, maar het ook mogen wegleggen. Daarom moeten we voortdurend nagaan wat kinderen zelf leuk vinden om te lezen.

Motivatie voor moeilijk

Dat is niet leuk: kinderen met dyslexie die tijdens de schoolloopbaan en in de behandelingen dyslexie aangesproken worden op iets dat ze nu juist het aller-moeilijkst vinden. “Moet ik nu alweer dat moeilijke boek lezen?” Of, “ik oefen echt heel hard, maar ik ga nog steeds niet beter lezen”.
Hetzelfde maak jij ook wel eens mee als je graag iets nieuws wilt leren. Dan blijkt het ineens toch niet zo snel te gaan als je had gehoopt. Ik had dat met gitaarspelen. Voor velen een fluitje van een cent, maar ik moest over onoverkomelijke hindernissen heen. Ik had gedacht dat ik heel snel, heel goed zou worden. Resultaat: inmiddels heb ik de gitaar toch maar weer opgeborgen…

Lezen is essentieel

Ik kan me ook zonder gitaar prima staande houden in het dagelijks leven. Dat is het grote verschil tussen ons en onze kinderen met dyslexie.
Kinderen met dyslexie hebben lezen op veel momenten gewoon hard nodig. Ze kunnen niet zomaar ophouden met leren lezen zoals ik dat kon met leren gitaarspelen.

Wat is essentieel? Succes ervaren en complimenten krijgen! Leg de nadruk op goed gelezen zinnen in plaats van fout gelezen woorden. De kinderen genieten als ze weer sneller zijn gaan lezen en daar ook nog een schouderklopje voor krijgen. Kinderen praten graag over hoe het lezen gaat, maar dan moeten we er wel naar vragen.

Lezen is en blijft leuk

Wat en hoe ga jij morgen met je kind lezen en wat zeg jij tegen je kind na dat leesmomentje? Ik ben benieuwd of het je gelukt is om je kind leuker aan het lezen te krijgen en/of te houden.

Meer weten over kinderen met dyslexie?

Neem gerust contact op met onze specialist Joost van Berkel (e-mail) of plaats een reactie hieronder.

Deel dit artikel
Auteurs

Joost van Berkel

Joost van Berkel is senior adviseur en GZ-psycholoog. Hij werkt samen met besturen, directeuren, begeleiders en leerkrachten/leraren aan het nog beter maken van het onderwijs aan kinderen en jongvo…

Meer over Joost van Berkel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.