Home » Artikelen » Lezen met dyslexie: welk boek past perfect?

Lezen met dyslexie: welk boek past perfect?

Datum: 16 november 2015

“Ja, mijn kind leest het boek uit!”

Het boek met het mooiste plaatje op de omslag wordt direct uitgekozen. Logisch! Maar past het ook bij het leesniveau van je kind? En belangrijker; vindt je kind het ook interessant? Er is zoveel keus aan boeken. Hoe vind je het boek dat ook écht gelezen wordt? Wat zijn de do’s en dont’s bij het uitzoeken van een passend boek?

Door de bomen het bos niet meer zien

Boeken zijn er in allerlei soorten en maten. Grote zware boeken en dunne kleine boekjes. We kennen fictie en non-fictie. Sprookjesboeken, stripverhalen, toneellezen, spannende boeken en informatieve boeken. Alles is natuurlijk goed en leerzaam. Juist de verschillende soorten boeken zorgen dat er voor ieder kind en voor ieder moment iets leuks is.
Veel kinderen met dyslexie houden van boeken met plaatjes. De woorden en zinnen krijgen zo al betekenis voordat de kinderen een letter gelezen hebben. Dat maakt het lezen makkelijker en vaak ook leuker.

Lezen is samen bespreken

Veel, weinig of misschien wel geen plaatjes: het is altijd leuk (en belangrijk) om zelf met je kind over de inhoud van het boek te praten. Waar denk je dat het boek over gaat? Wat weet je daar al over en wat zou er kunnen gebeuren in het boek? Welke personen spelen een rol in het boek? Op die manier komt er een stuk herkenning (en meer plezier) bij het lezen.

Prikkelen

Daarnaast is het belangrijk dat wat je leest je ook aanspreekt. Bij kinderen met dyslexie moet het lezen een doel hebben. Het vraagt toch meer inspanning en dat moet beloond worden. Een spannend verhaal, nieuwe weetjes, avonturen op de manege of het alles boek over dinosaurussen; het kan allemaal.
Je kunt je kind helpen kiezen door te vragen: Waar zou je graag over willen lezen? Zo heeft je kind ook echt het gevoel dat het boek zelf gekozen is en zo stimuleer je het kind om het boek des te meer te verslinden!

Leesniveau

Welk boek past het beste bij het leesniveau van je kind? Dat ligt vaak aan het soort woorden dat in het boek wordt gebruikt:

  • Korte woorden met 1 lettergreep zoals; boom, mam en bal
  • Of woorden met meerdere lettergrepen zoals; bomen, moeder en voetbal
  • Of nog lastiger zoals; kerstbomen, grootmoeder en voetbalschoenen of voetbalcompetitie

Welk soort woorden leest en oefent je kind nu in de klas? Een boek is passend als het tussen het huidige leesniveau en het niveau waar je kind naartoe gaat zit. Op school gebruiken ze daar het AVI-niveau voor. Ze hanteren daar verschillende afkortingen voor:

  • Beheersingsniveau: op dat niveau lezen ze nu
  • Instructieniveau: op dat niveau zijn ze aan het oefenen met het lezen
  • Frustratieniveau: dat zijn teksten/woorden die nog lastig zijn

Vraag aan de leerkracht op welk niveau je kind zit en probeer daar op aan te sluiten. Natuurlijk kun je ook best eens een makkelijker boek kiezen wat je kind helemaal alleen kan lezen (Beheersingsniveau). Of kies een moeilijker boek dat je samen leest (Frustratieniveau). Uiteindelijk gaat het erom dat je kind een boek leest wat hij/zij leuk vindt!

Plekje om te lezen

Lekker lezen doe je vaak niet aan de keukentafel. Extra fijn lezen doe je in een zelfgebouwde tent, onder de dekens met een zaklamp of buiten onder een boom. Alle plekken zijn goed als ze bijdragen aan het leesplezier. Het gaat tenslotte om lekker lezen.

Ik hoop dat de zoektocht naar een passend boek nu wat makkelijker is geworden. Vooral voor kinderen met dyslexie is het zo ontzettend belangrijk om meteen in een verhaal te zitten en geprikkeld te blijven. Lezen omdat het leuk is en niet omdat het moet. Op een heerlijk eigen leesplekje. Veel uitzoekplezier!

Meer weten?

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Stel je vraag aan Sonja Bruggeman e-mail.

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.