Home » Artikelen » Luisterboeken: dé uitkomst voor kinderen met dyslexie

Luisterboeken: dé uitkomst voor kinderen met dyslexie

Datum: 22 mei 2017

Luisterboeken groeien in populariteit en zijn echt niet meer alleen voor ouderen. Leuk juist, even lekker luisteren in plaats van gamen en tv-kijken. Even die fantasie de vrije loop laten en zelf beelden maken bij het verhaal. En het is ook nog eens heel leerzaam, in het bijzonder voor kinderen met dyslexie.

Dyslexie

Juist voor kinderen met dyslexie is het erg prettig om gewoon eens naar een fijn boek te luisteren. Zij kunnen zich dan volledig richten op de inhoud en zijn veel minder met de techniek bezig. De boeken die ze zelf kunnen lezen zijn ook niet altijd precies op hun eigen belevingsniveau geschreven. Daar komen ze lang niet alle woorden tegen die al wel onderdeel van hun leefwereld uitmaken. Hoe fijn is het dan dat een goed verhaal aan je verteld wordt? Daar groeit ook je woordenschat enorm van. Een win-win situatie!

Kinderen luisteren graag wanneer er wordt voorgelezen. Het is heel fijn als de juf of meester op school dat regelmatig doet. Maar ook als ouders kun je daar een belangrijke rol in spelen. Lees bijvoorbeeld spannende kinderboeken voor. Gebruik verschillende stemmen en fluister en schreeuw waar nodig! Maar het is tenslotte de week van het luisterboek. Het luisterboek is een fantastische uitvinding voor als je kind het fijn vindt om ook eens naar een ander te luisteren.

LuisterBieb

De LuisterBieb is er voor iedereen. Een groot aantal luisterboeken is gratis. Als je lid bent van de Bibliotheek, kun je je bibliotheekpas koppelen aan de app en krijg je toegang tot nog veel meer titels! Hoe dat werkt? Luisterboeken downloaden is heel eenvoudig. Met de LuisterBieb-app download je de luisterboeken die je leuk vindt. Om te luisteren heb je géén internet nodig. Luistert je kind in bed? Maak dan gebruik van de Slaaptimer, briljant bedacht! En ook heel handig, want dan weet je zeker dat ze niet langer lezen dan de afgesproken bladzijdes.

Vertelstem

Naar de ene stem luister je fijner dan naar de andere. Een goede verteller kan je boeien zonder dat de inhoud al te sprankelend is, maar ook zonder de aandacht van de inhoud af te leiden. Ik denk dat we het luisteren op zich onderschatten. Het hangt er dus echt wel van af wie er vertelt. Zo zijn er schrijvers van kinderboeken die hun eigen boek vertellen. Heel leuk als je een fijne om-naar-te-luisteren-stem hebt, maar er zijn gelukkig ook alternatieven. Een goed voorbeeld is Superjuffie, verteld door Georgina Verbaan. Die kan zo heerlijk vertellen, daar luister je gewoon graag naar. Gelukkig heeft ze nog veel meer boeken ingesproken, een soort van omgekeerd zoeken. Hoor je ook eens een keer een ander verhaal waarvan je zeker weet dat het fijn verteld wordt.

Overal luisteren

Onderweg in de auto, op de camping of gewoon op de bank omdat het regent: luisteren kan je overal doen en met je ogen dicht. Omdat je geen internet nodig hebt kan het dus ook gewoon in de auto. Heerlijk rustig op de achterbank. Het leukste zijn dan wel de grappige boeken, zodat je vanaf de achterbank af en toe een schaterlachje hoort.

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

José van Gelder

23 mei 2017

Altijd goed om mensen tips te geven, wat ik alleen mis is Superboek.nl, ook daar na aanmelden heel veel luisterboeken, nog veel meer dan de luisterbieb

alwien tulner

26 november 2018

beset sonja,weet jij misschien of er ook luisterboeken voor het onderwijs zijn?aardrijkskunde geschiedenis etc dit vanwege een jongetje met dislectie. mvg a Tulner

Sonja Bruggeman

27 november 2018

Beste Alwien, Je hebt natuurlijk voorleessoftware, bijvoorbeeld Kurzweil. Daarbij scan je de tekst die je voorgelezen wil hebben. Handig dus voor alle vakken. Op google kwam ik ook nog deze site tegen: https://sites.google.com/a/am.svpo.nl/luisterboeken/ Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt.