Home » Artikelen » De Luizenmoeder: Zo heeft iedereen een leuk schoolfeest! [Recap + tips]

De Luizenmoeder: Zo heeft iedereen een leuk schoolfeest! [Recap + tips]

Datum: 12 maart 2018

Pfoeh! Het is gelukt: op De Klimop hebben de leerlingen, hun ouders, de leerkrachten en Anton heelhuids het einde van het schooljaar gehaald. Gezien de ontwikkelingen in de afgelopen afleveringen mag dat met recht een prestatie genoemd worden. De laatste schooldag verloopt echter niet zonder slag of stoot. Stress vanwege het schoolfeest en een slinkse flexmanager die op de functie van Anton aast: als dat maar goed komt.

Het decor dat Anton €15.000 heeft gekost gaat eindelijk het levenslicht zien tijden het Zomerfeest. Dit spektakel, dat traditioneel op de avond van de laatste schooldag plaatsvindt, heeft als thema circus. Hannah is gebombardeerd tot chef feest en rent van hot naar her om alles te regelen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, moet ze ook nog een rectificatie naar alle ouders sturen. Clowns zijn niet meer welkom op het feest vanwege de… eh… ja, vanwege wat eigenlijk? Toch niet alleen de clownsfobie van Maledief?

Terwijl Hannah wat extra grijze haren kweekt wordt Anton onaangenaam verrast met een bezoekje van Pjotr-Jan, directeur van De Koepel, en flexmanager Agnes Agnès. Hoewel Anton dit jaar slechts drie leerlingen verloren is, is er op het gebied van onderwijsmanagement en bedrijfsvoering nog wel wat verbetering mogelijk. Agnès kan volgens eigen zeggen ‘kwaliteitszorg leveren op basis van de visie van de school’ en komt een dagje meekijken.

Agnès en Pjotr-Jan komen even ‘pingpongen’. Een stukje feedback geven. © AVROTROS

De eerste verrassing die ze krijgt is een rokende juf Helma in het raam van haar lokaal. De tweede is dat Anton de kwaliteiten van zijn team nogal overschat. Als ze bij het buffet nog even wordt geïntimideerd door Ank, Helma en Nancy, is de maat wel redelijk vol. Samen met Pjotr-Jan wordt de beslissing gemaakt dat ze na de zomervakantie Anton zal gaan vervangen. Hier is het team het echter niet mee eens. Juf Ank heeft namelijk ‘liever een slappe lul dan een zure pruim’. Terwijl Anton vol emotie Hij was maar een clown zingt op het podium, druipen Pjotr-Jan en Agnès af. Maar voor hoe lang? Gelukkig is er nog één zekerheid: het schooljaar wordt geëindigd zoals hij begon, met een zoenende Anton en Nancy in het fietsenhok.

Don’t mess with Helma en Ank. Voor je het weet ben je een dode vlieg op de muur. © AVROTROS

Hoe zorg je ervoor dat een schoolfeest een succes wordt?

In bijna iedere aflevering van De Luizenmoeder stond communicatie centraal. Anton heeft wekenlang geïnvesteerd in de relatie met zijn collega’s, ouders en kinderen. De participizza-avond, de ouderavonden, Winterklaas: het ging niet allemaal even goed, maar het werd wel georganiseerd. In de laatste aflevering staat Hannah er echter alleen voor. Hoe voorkom je dit en zorg je ervoor dat iederéén een leuk schoolfeest heeft?

Maak een groep ouders verantwoordelijk

Voorkom dat alles op de schouders van één of twee ouders terecht komt en maak een groep ouders verantwoordelijk voor de organisatie van een evenement. De taken kunnen zo evenwichtiger verdeeld worden.

Betrek de organisatie bij belangrijke keuzes

Je kunt wel een groep ouders verantwoordelijk maken, maar als het thema dan al vast staat, sla je de plank mis. Laat ouders (eventueel samen met kinderen en leerkrachten) het thema bepalen of andere belangrijke keuzes maken. De motivatie om taken op te pakken is dan ook een stuk groter.

Stel belangrijke data vroeg vast

Als je zoveel mogelijk betrokken ouders wilt, zorg er dan voor dat belangrijke data al vroeg in het jaar vast staan. Dan kan iedereen dit in zijn agenda zetten en er rekening mee houden.

Schakel leerlingen in

We hebben het steeds over ouders in de rol van organisatie, maar de kinderen uit groep 7 en 8 kunnen ook een belangrijk deel van de organisatie vormen. Ze hebben vaak hele leuke ideeën en kunnen ook prima om een boodschap gestuurd worden. Zo hebben de leerlingen het gevoel dat het schoolfeest ook echt hún feest is!

Meer weten

Ben jij een Anton die graag eens met een onderwijsadviseur wil pingpongen over zijn bedrijfsvoering? Dat kan! Of ben jij een juf Ank die stiekem wel wat coaching kan gebruiken? Ook dat kan. Marant is een veelzijdig onderwijsadviesbureau dat graag met onderwijsprofessionals meedenkt over ‘hoe het beter kan’. Neem gerust contact met ons op!

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Sonja Bruggeman, Céline Ploeger en Diane van Tuijl. 

De afbeeldingen zijn eigendom van AVROTROS.

Deel dit artikel
Auteurs

Judith Bosch

Judith Bosch is communicatieadviseur bij Marant. Ze schrijft en redigeert teksten, blogs en informatieve uitingen als flyers en folders. Daarnaast denkt ze ook op strategisch niveau na over de inte…

Meer over Judith Bosch

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.