Heb ik iets gemist? In mijn agenda staat voor vanavond een gesprek met de mentor. Ik verheug me op dit eerste gesprek. Benieuwd hoe mijn zoon zich gedraagt in de klas, of hij meedoet met de les en …
Datum: 12 maart 2018
Pfoeh! Het is gelukt: op De Klimop hebben de leerlingen, hun ouders, de leerkrachten en Anton heelhuids het einde van het schooljaar gehaald. Gezien de ontwikkelingen in de afgelopen afleveringen mag dat met recht een prestatie genoemd worden. De laatste schooldag verloopt echter niet zonder slag of stoot. Stress vanwege het schoolfeest en een slinkse flexmanager die op de functie van Anton aast: als dat maar goed komt.
Het decor dat Anton €15.000 heeft gekost gaat eindelijk het levenslicht zien tijden het Zomerfeest. Dit spektakel, dat traditioneel op de avond van de laatste schooldag plaatsvindt, heeft als thema circus. Hannah is gebombardeerd tot chef feest en rent van hot naar her om alles te regelen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, moet ze ook nog een rectificatie naar alle ouders sturen. Clowns zijn niet meer welkom op het feest vanwege de… eh… ja, vanwege wat eigenlijk? Toch niet alleen de clownsfobie van Maledief?
Terwijl Hannah wat extra grijze haren kweekt wordt Anton onaangenaam verrast met een bezoekje van Pjotr-Jan, directeur van De Koepel, en flexmanager Agnes Agnès. Hoewel Anton dit jaar slechts drie leerlingen verloren is, is er op het gebied van onderwijsmanagement en bedrijfsvoering nog wel wat verbetering mogelijk. Agnès kan volgens eigen zeggen ‘kwaliteitszorg leveren op basis van de visie van de school’ en komt een dagje meekijken.
De eerste verrassing die ze krijgt is een rokende juf Helma in het raam van haar lokaal. De tweede is dat Anton de kwaliteiten van zijn team nogal overschat. Als ze bij het buffet nog even wordt geïntimideerd door Ank, Helma en Nancy, is de maat wel redelijk vol. Samen met Pjotr-Jan wordt de beslissing gemaakt dat ze na de zomervakantie Anton zal gaan vervangen. Hier is het team het echter niet mee eens. Juf Ank heeft namelijk ‘liever een slappe lul dan een zure pruim’. Terwijl Anton vol emotie Hij was maar een clown zingt op het podium, druipen Pjotr-Jan en Agnès af. Maar voor hoe lang? Gelukkig is er nog één zekerheid: het schooljaar wordt geëindigd zoals hij begon, met een zoenende Anton en Nancy in het fietsenhok.
In bijna iedere aflevering van De Luizenmoeder stond communicatie centraal. Anton heeft wekenlang geïnvesteerd in de relatie met zijn collega’s, ouders en kinderen. De participizza-avond, de ouderavonden, Winterklaas: het ging niet allemaal even goed, maar het werd wel georganiseerd. In de laatste aflevering staat Hannah er echter alleen voor. Hoe voorkom je dit en zorg je ervoor dat iederéén een leuk schoolfeest heeft?
Voorkom dat alles op de schouders van één of twee ouders terecht komt en maak een groep ouders verantwoordelijk voor de organisatie van een evenement. De taken kunnen zo evenwichtiger verdeeld worden.
Je kunt wel een groep ouders verantwoordelijk maken, maar als het thema dan al vast staat, sla je de plank mis. Laat ouders (eventueel samen met kinderen en leerkrachten) het thema bepalen of andere belangrijke keuzes maken. De motivatie om taken op te pakken is dan ook een stuk groter.
Als je zoveel mogelijk betrokken ouders wilt, zorg er dan voor dat belangrijke data al vroeg in het jaar vast staan. Dan kan iedereen dit in zijn agenda zetten en er rekening mee houden.
We hebben het steeds over ouders in de rol van organisatie, maar de kinderen uit groep 7 en 8 kunnen ook een belangrijk deel van de organisatie vormen. Ze hebben vaak hele leuke ideeën en kunnen ook prima om een boodschap gestuurd worden. Zo hebben de leerlingen het gevoel dat het schoolfeest ook echt hún feest is!
Ben jij een Anton die graag eens met een onderwijsadviseur wil pingpongen over zijn bedrijfsvoering? Dat kan! Of ben jij een juf Ank die stiekem wel wat coaching kan gebruiken? Ook dat kan. Marant is een veelzijdig onderwijsadviesbureau dat graag met onderwijsprofessionals meedenkt over ‘hoe het beter kan’. Neem gerust contact met ons op!
Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Sonja Bruggeman, Céline Ploeger en Diane van Tuijl.
De afbeeldingen zijn eigendom van AVROTROS.