Home » Artikelen » Meekijken bij een dyslexiebehandeling

Meekijken bij een dyslexiebehandeling

Datum: 29 oktober 2018

In de week van 9 oktober hoefden kinderen met dyslexie niet in hun eentje naar hun behandeling toe: in het kader van de Meekijkweek, die het thema ‘Vriendschap’ had, mochten ze een vriendje of vriendinnetje meenemen. Voor de kinderen in behandeling is dat ieder jaar een moment om naar uit te kijken: eindelijk kunnen ze laten zien waar ze iedere week zo hard aan werken. En het leukste: diegene die meekijkt wordt ook echt aan het werk gezet!

Loes Knaapen, orthopedagoog bij Marant, vertelt over de meekijkweek-behandeling van Boy. Hij had zijn vriendje Xavi uitgenodigd om mee te gaan. Loes: “Eigenlijk proberen we tijdens de Meekijkweek zo goed mogelijk te laten zien wat er iedere week gebeurt tijdens de behandeling. Daarom zijn we gestart zoals elke week: we hebben de woordjes van de week daarvoor geflitst (snel en nauwkeurig gelezen) en de tekst van de week daarvoor gelezen. Daarna gingen Boy en Xavi samen aan het werk.”

Een krul verdienen

Een belangrijk onderdeel in de behandeling is het schrijven van woorden. Loes: “Boy en Xavi gingen samen aan de slag in het online behandelprogramma Letterlicht voor de schrijfoefeningen. Eerst schreef Boy vijf woorden, daarna Xavi. Boy mocht controleren of Xavi het goed deed en of hij een krul verdiende. Daarna hebben we nog wat luisteroefeningen gedaan en woordrijen opgelezen. Als laatste hebben ze samen de tekst voor komende week gelezen. Dit deden ze door tegelijkertijd hardop (in koor) te lezen. De lol die ze er samen in hadden en de manier waarop ze elkaar hielpen – dat was zo mooi om te zien!”

Waarom een Meekijkweek?

Waarom organiseert Marant een Meekijkweek? Loes: “Het is voor kinderen in behandeling heel leuk (en goed) dat zij nu eens een keer wat uit kunnen leggen, bijvoorbeeld hoe de steunkaarten werken. Het was heel lief om te zien hoe Boy en Xavi elkaar hielpen. Xavi hielp Boy bij het lezen of spellen van moeilijke woorden en andersom kon Boy een steunkaart uitleggen. De kinderen in behandeling worden heel enthousiast van deze meekijkbehandelingen en willen graag laten zien wat ze geleerd hebben. Er was bij sommige kinderen zelfs strijd over wie er mee mocht naar de dyslexiebehandeling!”

Mee naar een behandeling

Ken jij ook iemand die behandeld wordt voor dyslexie? Vraag dan gerust eens aan de behandelaar of je mee mag naar een behandeling. Leuk voor jou én voor het kind in behandeling!

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.