Home » Artikelen » Methode- of Cito-toets rekenen; wat wordt getoetst?

Methode- of Cito-toets rekenen; wat wordt getoetst?

Datum: 16 april 2015

In de regel worden de toetsen van de rekenmethode beter gemaakt dan de Cito-toetsen (LOVS). Hoe dat kan? Het antwoord is simpel; er worden verschillende zaken getoetst.

Methodetoetsen

De methodetoetsen voor rekenen worden zes tot acht keer per jaar afgenomen. In deze toetsen wordt de leerstof van het voorafgaande blok getoetst. Hebben de kinderen de aangeboden leerstof voor rekenen van dat blok goed begrepen en voldoende geoefend? Dit is in sterke mate afhankelijk van de kwaliteit van de instructies die leerlingen krijgen. Hoe hoger de scores op de methodetoetsen rekenen, hoe beter de leerkrachtvaardigheden op het gebied van rekeninstructie.

Cito-toets

De geleerde stof heeft invloed op de rekenvaardigheid van kinderen en deze wordt getoetst door twee keer per jaar de Cito-toets LOVS af te nemen. De score op de Cito-toets is dus afhankelijk van het hele leerproces door de jaren heen. En daarnaast zegt deze toets iets over de capaciteiten en grenzen van de kinderen.

Het zijn dus twee heel verschillende toetsen:

  1. Methodetoets: toetst de beheersing van de leerstof rekenen van het voorgaande blok, waarop je acties kunt nemen ten aanzien van je rekenonderwijs (groepsplan).
  2. Cito-toets LOVS: toetst de rekenvaardigheid in het algemeen en zegt iets over de capaciteiten en groeimogelijkheden van het kind op het gebied van rekenen.
Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

N.M

1 juli 2022

Vraag: een kind met een OPP rekenen: Zit in groep 7, maar functioneert op gr 5/6 niveau. Krijgt de rekenstof van gr 7 aangeboden, minimumstof en werkt daarnaast, merendeels zelfstandig, in een bijwerkboek, (op gr 7 niveau), wordt getoest in gr 7 ( in febr, Mtoets) met de Citotoets op M6 en E6 niveau ( juni gr7, Etoets). Is dit logisch?