Home » Artikelen » Naar school, thuisonderwijs én dyslexiebehandeling: hoe combineer je dat?

Naar school, thuisonderwijs én dyslexiebehandeling: hoe combineer je dat?

Datum: 27 mei 2020

Sinds de meivakantie gaan basisschoolleerlingen de ene helft van de week naar school en krijgen ze de andere helft van de week thuisonderwijs. De kinderen die bij ons dyslexiebehandelingen krijgen, hebben daarnaast óók nog wekelijks een digitale behandeling met bijbehorend huiswerkHoe houden deze kinderen alle ballen in de lucht in deze tijd? Orthopedagoog Loes Knaapen vraagt het haar collega-behandelaars die samen wekelijks honderden kinderen spreken.  

De meeste kinderen zijn blij dat ze weer naar school gaan. Ze vinden het vooral fijn om weer contact te hebben met hun leerkracht en klasgenoten. De dyslexiebehandelingen vinden ze volgens collega Laura fijn en leuk. In het begin was het even wennen (thuis videobellen was iets wat de meesten niet eerder hadden gedaan), maar de kinderen springen soms enthousiast op als ze Laura in beeld zien verschijnen!  

Eigen tempo 

Orthopedagoog Maaike vertelt dat kinderen het thuis aan de slag zijn toch ook wel fijn vinden. Ze kunnen beter het tempo bepalen en ervaren meer individuele aandacht. Collega-behandelaar Nadine herkent dit: de kinderen zien hun klasgenoten, krijgen uitleg, kunnen vragen stellen en dan kunnen ze thuis hun werk afmaken in hun eigen tempo. Een andere behandelaar (die ook Maaike heet), hoort van kinderen terug dat ze het heel fijn vinden dat de klas er maar half is, omdat het nu minder onrustig in de klas is.  

Huiswerk maken 

Het huiswerk voor de dyslexiebehandelingen wordt over het algemeen beter gemaakt dan ooit! Maaike en Nadine geven aan dat kinderen het huiswerk opnemen in hun weekplanningen en ze zorgen ervoor dat het werk gedaan is vóórdat ze gaan spelen. 

Gewoon, normaal 

Dat de situatie anders is dan voorheen vinden de kinderen eigenlijk helemaal niet zo gek. Nadine vertelt: Vaak zeggen ze in eerste instantie dat er niks anders is, om er vervolgens aan toe te voegen dat ze wel veel hun handen moeten wassen, uit elkaar moeten zitten, niet bij de juf mogen komen en in een kleine groep pauze hebben. Dat vinden de kinderen eigenlijk al vrij normaal. Ook orthopedagoog Ellen hoorde dit de eerste schooldag van een kind terug: “Hij zei al schouderophalend dat het naar school gaan ‘gewoon, zoals normaal’ was. Hij vindt het fijn om zijn klasgenoten weer te zien, maar dit went gauw. Ook het feit dat kinderen thuis hun huiswerk maken bestempelen ze vaker als ‘normaal’, volgens collega-behandelaar Babs. 

Dyslexiebehandeling buiten schooltijd 

Eerlijk is eerlijk: ondanks dat de kinderen in de ‘thuiswerk-coronaperiode’ in een ritme zaten met het thuiswerken, lijkt het de kinderen volgens Ellen nu zwaarder te vallen om buiten de schooltijden om de dyslexiebehandeling te volgen. Normaal gesproken vallen dyslexiebehandelingen onder schooltijd, maar nu wordt er tijdelijk (in overleg) voor gekozen om de behandeling buiten schooltijd te laten plaatsvinden. Kinderen missen op die manier niets uit het aanbod uit de klas.  

Psycho-educatie inzetten 

Orthopedagoog Marrit geeft aan dat het thuiswerken wel zwaarder valt bij de zwakkere kinderen. Bij deze kinderen kost het huiswerk sowieso al meer moeite. Daarnaast willen sommige kinderen heel nauwkeurig werken, waardoor zij veel meer tijd kwijt zijn aan hun opdrachten dan klasgenoten. School schrapt wel wat opdrachten, maar daar voelen sommige kinderen zich niet fijn bij, omdat ze bang zijn anders te zijn en minder te leren dan klasgenoten. Herken je dit als ouder of leerkracht? Dan is dit een mooi moment om aandacht te besteden aan psycho-educatie, waar mijn collega-orthopedagoog Lisa tips over geeft. Bij psycho-educatie praat je met het kind over wat dyslexie inhoudt en vervolgens geef je tips en adviezen hoe er mee om te gaan. Je leest er hier meer over.

Hou vol jongensmeisjes en ouders: wij zijn supertrots op jullie! 

Hebben jullie tips voor hoe jullie dit thuis combineren? Laat het ons weten. 

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.