Home » Artikelen » 3 (voor)leestips voor de Nationale Voorleesdagen

3 (voor)leestips voor de Nationale Voorleesdagen

Datum: 24 januari 2022

De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen! Van 26 januari tot en met 5 februari wordt overal in het land extra veel aandacht besteed aan voorlezen. Samen lezen is, naast heel gezellig, ook heel leerzaam: het heeft een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Reden genoeg om een leuk boek uit de kast te trekken!

Een boek kiezen

Er zijn zoveel boeken om uit te kiezen in de boekwinkel of bibliotheek, dat het soms lastig kan zijn om een geschikt voorleesboek te selecteren. Daarom helpen wij graag een handje! Bij onze Edutheek kunnen scholen leermaterialen, waaronder voor- en samenleesboeken, lenen. Wij weten precies welke boeken aansluiten bij de belevingswereld van het kind en kunnen adviseren over het niveau of over het onderwerp. Daarnaast hebben wij een grote collectie boeken voor kinderen met dyslexie.

Populaire voorleesboeken

Welke voorleesboeken zijn een regelrechte hit bij kinderen? Wij hebben een top 3 samengesteld van boeken die kunnen worden voorgelezen, maar die ook samen met het kind gelezen kunnen worden. Alle drie de boeken zijn ook geschikt voor kinderen met dyslexie.

Tranen om Stippie

Tom houdt zijn spreekbeurt over zijn konijn Stippie. Hij heeft alles goed voorbereid maar is wel erg zenuwachtig. Hij kan bijna niets eten tijdens het ontbijt! Dan rent zijn zus Tinka binnen. Ze is in paniek. Wat is er aan de hand?

Tranen om Stippie (AVI E4, 8-9 jaar) van Marlies Verhelst is onderdeel van de Zoeklicht Dyslexie-serie. De boekjes in deze serie zijn zo geschreven dat kinderen met dyslexie er goed mee uit de voeten kunnen: korte zinnen, een duidelijk lettertype en de tekst is opgedeeld in korte alinea’s. De boeken kunnen worden voorgelezen, maar je kunt ze ook samen lezen: om de beurt een alinea, bijvoorbeeld.

Op de Noordpool!

Max, Milan en Makoto gaan naar de Nolympische Spelen in Amerika. Het vliegtuig waarmee ze reizen dreigt echter neer te storten. De jongens duiken in paniek uit het vliegtuig en landen met een vlot in de ijskoude poolzee. Ze leven nog, maar wat nu?

Op de Noordpool (AVI E6, 9-12 jaar) van Marco Kunst hoort bij de B.O.J.-boeken (Boeken Over Jongens). Deze boeken bevatten veel humor en ook lekker wat spanning, wat het kind motiveert om meer te willen horen of verder te lezen.

Dubbel jarig

Rick en Lieke zijn bijna jarig. Niet zomaar jarig, maar dubbel jarig! Ze zijn namelijk een tweeling en vieren op dezelfde dag feest. Maar wie is het oudst? Wie is het slimst? En wie krijgt het grootste cadeau?

Dubbel jarig (AVI 3-6, 8-9 jaar) van Arend van Dam is een van de boeken uit de leesmethode ‘En… Actie!’, ook wel Toneellezen genoemd. In korte zinnen en eenvoudige woordkeus worden herkenbare situaties uit de directe leefomgeving van de tweeling verteld. Het verhaal bevat zes personages en kan dankzij de verschillende AVI-niveaus goed samen gelezen worden.

Deel dit artikel
Auteurs

Judith Bosch

Judith Bosch is communicatieadviseur bij Marant. Ze schrijft en redigeert teksten, blogs en informatieve uitingen als flyers en folders. Daarnaast denkt ze ook op strategisch niveau na over de inte…

Meer over Judith Bosch

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.