Home » Artikelen » Nog een keer: 9x thuis oefenen met lezen en spellen

Nog een keer: 9x thuis oefenen met lezen en spellen

Datum: 30 maart 2020

Sinds de coronacrisis komen dyslexie-behandelaren niet meer naar de scholen toe, maar wordt de behandeling online gegeven. Dit gaat tot nu toe heel goed en heeft al veel leuke situaties opgeleverd. Kijk maar eens op deze bingokaart.

Om het oefenen nog leuker te maken staan hier 9 nieuwe tips op om te kunnen blijven oefenen met lezen en spellen.

1.     Stuur een kaartje of ga videobellen met opa of oma

In deze gekke tijden waarin de mensen binnen moeten blijven, kun je veel mensen een groot plezier doen door ze een kaartje te sturen. Stuur bijvoorbeeld een kaartje op naar een verzorgingstehuis of stuur een gratis kaartje via handicap.nl. Wil je jouw eigen opa of oma opvrolijken? Kies dan een leuk boek uit en lees deze voor via videobellen!

2.     Luister en lees mee met Jacques Vriens

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens leest op YouTube zelf voor uit Meester Jaap. Je kunt meeluisteren, maar ook meelezen. Wist je dat Jacques Vriens dyslexie heeft? Hij weet dus als geen ander hoe lastig lezen soms kan zijn!

3.     Challenge van de bieb

De Bibliotheek Gelderland Zuid zet iedere schooldag een video online met een uitdaging voor de kinderen. Hierin word je uitgedaagd door de BiebBoys! Bouw bijvoorbeeld een leesfort of luister een luisterboek.

4.     Zoek de songtekst op van een liedje

Ben jij ook zo gek op TikTok? Maar lukt het je nog niet helemaal om de tekst te volgen? Zoek dan de songtekst van het liedje op en probeer het nog eens. Waarschijnlijk weet je nu nog beter waar het liedje over gaat.

5.     Luister of lees een (bijna) gratis boek

Bol.com heeft allerlei coole digitale lees- en luisterboeken voor kinderen uitgezocht. Deze kosten bijna niks, namelijk maar 1 cent per digitaal boek! Ook vind je hier elke dag nieuwe video’s waarin een verhaal wordt voorgelezen door bekende mensen.

6.     Creatief met klanken

Zijn er nog klanken die je moeilijk vindt? Zoals de eu, uu of b? Dan is dit een mooi moment om deze letters te kleien, schilderen of te stoepkrijten. Je kunt er ook een gave poster van maken! Knip de klank uit kranten, folders en tijdschriften en vul deze aan met uitgeknipte plaatjes of tekeningen waar de klank in voorkomt.

7.     Dobbelen met Zoef

Knip en plak onderstaande dobbelsteen. Geen zin in? Pak dan een gewone dobbelsteen. Kies een leuke tekst om samen te lezen. Spreek met elkaar af of je per zin, alinea of bladzijde dobbelt. Gooi vervolgens de dobbelsteen. Hoeveel ogen heb je gegooid? Voer de opdracht uit. Je vindt de opdrachten op het blad. Daarna is de ander aan de beurt. Wie heeft de meeste zinnen, alinea’s of bladzijdes gelezen?

8.     Speel hints met een leesboek

Kies na het lezen van iedere pagina (of halve pagina) een woord om uit te beelden. De ander moet raden welk woord je uitbeeldt. Als de ander het niet kan raden mag hij/zij in de tekst zoeken om te kijken welk woord het kan zijn.

9.     ThuisBieb

Weet je nog dat je in de zomervakantie via de VakantieBieb gratis boeken kon lezen in een app? De makers zijn bezig met een soortgelijke tijdelijke app met e-books: de ThuisBieb. Ze hopen de ThuisBieb snel te kunnen lanceren!

Wil je nog meer tips lezen? Kijk dan eens bij mijn vorige blog!

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.