Home » Artikelen » Drie nieuwe spelideeën voor nog meer speelplezier met Dizzy!

Drie nieuwe spelideeën voor nog meer speelplezier met Dizzy!

Datum: 20 februari 2017

Opa’s, oma’s, papa’s en mama’s; allemaal zijn ze waarschijnlijk weleens dizzy geweest. Inmiddels heb jij het geheugenspel Dizzy waarschijnlijk al vaak gespeeld. Zo heb je spelenderwijs geoefend met het lezen van klanken en woorden. Maar Dizzy is niet alleen een geheugenspel; met Dizzy kun je veel meer! Hieronder staan drie nieuwe spelideeën voor nog meer speelplezier met Dizzy.

Over Dizzy

Samen Dizzy spelen maakt oefenen met lezen en spellen beter én leuker! Marant ontwikkelt op basis van de wetenschappelijke onderzoeksresultaten steeds nieuwe behandelmaterialen. Het geheugenspel Dizzy is hier een succesvol voorbeeld van. Ook Dizzy bestellen? Klik hier en bestel direct!

Spelvariant 1: Welke is het?

Dit is een variant op het bekende spelletje ’Wie is het?’

 1. Kies een aantal klanken uit. Dit kunnen klanken uit één categorie zijn, zoals tweetekenklanken, maar het kan ook een mix van verschillende klanken zijn.
 2. Verdeel de gekozen kaartjes in twee stapels en zorg ervoor dat je allebei een stapel hebt.
 3. Zet een scherm tussen de beide spelers in, bijvoorbeeld een boek of een doos. Leg allebei achter het scherm de kaartjes uit met de goede kant (de kant waarop de klank staat) naar boven.
 4. Kies een klank uit die de ander moet raden en leg daar een paperclip of elastiekje op, zodat je kunt onthouden welke klank jouw tegenspeler moet raden. Dan zijn jullie klaar om te beginnen met het spel!
 5. Stel om de beurt een vraag die de ander alleen met ja of nee mag beantwoorden.
  Voorbeeldvragen:
  – is het een tweetekenklank?
  – zit de klank in het woord kruisspin?
  – bestaat de klank alleen uit medeklinkers?
 6. De klanken die het niet zijn, kun je dan omdraaien. Onthoud goed of het kaartje met het elastiekje of de paperclip nog meedoet. Degene die de klank van de ander als eerste raadt, heeft gewonnen!

Spelvariant 2: Stapel maar raak!

 1. Leg alle roze klanken op tafel, met de goede kant (de kant waarop de klank staat) naar boven. De plaatjes met Lizzy en Bobby erop doen niet mee.
 2. Hussel de kaartjes goed en zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen.
 3. Alle spelers gaan nu tegelijkertijd zo snel mogelijk op zoek naar twee dezelfde klanken. Die mag je op je eigen stapel leggen. Schiet op, want het spel is pas afgelopen als alle kaartjes op zijn!
 4. Wie heeft de grootste stapel op het eind? Diegene heeft gewonnen!

Spelvariant 3: Zoek de klank!

 1. Kies een of meerdere categorieën van klanken uit die je gaat gebruiken. Je kunt beginnen met één categorie klanken en dit uitbreiden als het wel wat moeilijker mag.
 2. Splits de kaartjes in twee groepen. Zorg ervoor dat in elke groep dezelfde kaartjes zitten, bijvoorbeeld een roze kaartje met een A in groep 1 en een roze kaartje met een A in groep 2. Één groep kaartjes stop je in een dichte zak. De andere groep kaartjes leg je met de goede kant naar boven op tafel.
 3. Nu kan het spel beginnen! Pak om de beurt een kaartje uit de zak en leg die voor je neer op tafel. De spelers zoeken tegelijkertijd naar die klank op tafel. Heb je hem gevonden? Leg je hand dan plat op de klank. Dat kaartje is dan voor jou; je mag beide kaartjes op je stapel leggen. Degene met de grootste stapel aan het eind heeft gewonnen.

Nóg een extra variant? Bingo!

Splits de kaartjes in twee groepen, zodat in elke groep dezelfde klanken zitten. Één groep kaartjes mag je in een dichte zak stoppen. De andere groep kaartjes verdeel je over de spelers. Leg deze kaartjes voor je met de goede kant naar boven. Om de beurt trek je een kaartje uit de zak. Heb jij dezelfde klank voor je liggen? Dan mag jij beide kaartjes hebben en op een stapel leggen. Wie heeft er als eerste geen klanken meer? Die heeft bingo!

Weet jij ook een leuke variant op Dizzy? Laat het mij weten via e-mail

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Aarthi

4 november 2019

Geachte mevrouw, De vorige week hoorde ik dat mijn dochter van 10 jaar in de groep 6 een dylexsie. Ik wil als een moeder haar helpen met stimuleren met een leuke spelletjes. Heeft u een tip hoe het heet de spelletjes. Dank u wel en groeten, Aarthi

Judith Bosch

5 november 2019

Dag Aarthi, dank voor je bericht! Je zou bijvoorbeeld Dizzy met haar kunnen spelen, zie https://marant.nl/behandelpraktijk/dyslexie/behandelmaterialen/dizzy/. Op deze pagina vind je nog meer spelideeën met Dizzy: https://marant.nl/artikelen/nog-meer-speelplezier-dizzy/. Groet, Judith.