Home » Artikelen » Oefenen zonder strijd: spelenderwijs lezen en spellen in de vakantie

Oefenen zonder strijd: spelenderwijs lezen en spellen in de vakantie

Datum: 1 juli 2020

Joepie, het is (bijna) zomervakantie! Ook in de vakantie is het erg belangrijk om te blijven oefenen met lezen en spelling. Je ziet kinderen gedurende het schooljaar sprongen maken, maar als ze na de zomervakantie terugkomen, blijkt hun Avi-niveau te stagneren of zelfs terug te vallen. Dat is zonde! Lezen is een technische leesvaardigheid die je moet blijven oefenen. Ook in vakanties. Maar heel eerlijk: wie heeft er nog zin om te oefenen als je lekker vrij bent? Wij hebben het oefenen voor de kinderen die bij ons dyslexiebehandelingen krijgen leuker gemaakt. Wil je weten hoe? Lees dan vooral verder!

Doolhof

Elke behandelaar raadt kinderen aan om in de zomervakantie een leuk boek te lezen. Lees je liever online? Dan is de vakantiebieb, gratiskinderboek.nl of Yoleo een aanrader. Veel kinderen die wij kennen hebben hun boekbespreking op school gehouden over Een Kroon voor een Kanjer. Wist je dat je met een app de plaatjes uit het boek tot leven kan brengen? Via deze link kun je het boek zelf aanschaffen.

Klik op de afbeelding om Raf, de hoofdpersoon uit Een kroon voor een kanjer, te helpen zijn kroon te vinden!

 

Zoeflezen

Ben je het flitsen van losse woorden of het lezen van losse woordrijen een beetje zat? Dan is ‘Zoeflezen’ misschien iets voor jou! Lees de woorden van links naar rechts of van boven naar beneden. Kom je Zoef tegen? O jee! Lees dan het woord dat bij zijn kop staat, glijd daarna naar zijn pootjes en lees daar verder. Lukt het steeds nauwkeuriger? Ja? Lukt het dan ook nog sneller? Knap, zeg! Houd maar eens een stopwatch erbij. Wie kan dit het beste?

Klik op de afbeelding om Zoeflezen te downloaden.

Dizzy

Ken je het memoryspel Dizzy al? Bij dit spel oefen je met klanken en woorden. Je kunt dit spel op verschillende manieren spelen. In de blog van mijn collega Maaike lees je de verschillende oefenvarianten. Weet jij nog een leuke manier? Laat het ons weten, we zijn benieuwd.

Stripverhaal

Dat lekkere weer buiten nodigt uit tot een waterballonnengevecht. In deze strip gebeurt dit terwijl Lizzy lekker aan het lezen is. Vul de tekstwolkjes van de strip in en maak de strip zelf af. Hoe loopt het verhaal af?

Klik op de afbeelding om het stripverhaal te downloaden.

Letterster

In het vakantieboek dat de behandelkinderen hebben gekregen staan nog meer leuke opdrachten om spelenderwijs te oefenen met lezen en spelling. Krijgt jouw kind geen dyslexiebehandeling, maar vindt hij/zij het lezen en/of spellen wel lastig en wil je op een effectieve manier oefenen met lezen en spelling? Oefen dan met Letterster: het computergestuurde programma dat geschikt is voor kinderen uit groep 4 tot en met 8.

Veel oefenplezier en… fijne zomervakantie allemaal!

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.