Home » Artikelen » Onderwijs op de nieuwe manier: zo kun je dat vormgeven

Onderwijs op de nieuwe manier: zo kun je dat vormgeven

Datum: 23 april 2020

Wat kun je van zes weken afstandsonderwijs leren? Welke dingen behoud je nu de scholen weer open gaan? En hoe geeft je daarbij ook nog eens invulling aan de anderhalve meter-regel en het 50%-onderwijs? Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen voor het onderwijs die minister-president Rutte op 21 april afkondigde, staken onderwijsadviseurs Sanne Kokkeler, Myrthe van den Blink en Regina Reiniers digitaal hun koppen bij elkaar. Via Teams en aan de hand van de methode Design Thinking bedachten zij een aantal oplossingen voor het onderwijs op de nieuwe manier. En om de leerkrachten te ontzien (maar wel alvast te inspireren!) dachten drie leerlingen met ze mee.

Myrthe: “We zijn gestart zonder de leerlingen met de werkvorm ‘Purge’: een werkvorm waarin je jouw eigen eerste ideeën kwijt kan en deelt met anderen, om zo alles uit je hoofd op papier te krijgen. Door deze ideeën te clusteren zie je waar de grote thema’s liggen. Hier zie je een voorbeeld van onze eerste ‘purge’ rondom de vraag: waar denk je aan bij ‘voor de helft naar school?’.”

Inleven in de leerkracht

Sanne: “Vervolgens hebben we een ‘Empathy Map’ ingevuld. Vanuit Design Thinking is het belangrijk om je in te leven in de ‘gebruiker’, in dit geval de leerkracht. Wat zien, horen, zeggen, denken en doen zij in de nieuwe, ideale situatie? Dit kan goed gebruikt worden als aanknopingspunt om nieuwe ideeën te gaan bedenken.” Hieronder zie je een voorbeeld van de eerste ‘Empathy map’ rondom het vraagstuk over heropenen van de scholen in het primair onderwijs.

Input van leerlingen

Regina: “Na deze sessie schoven er drie leerlingen aan: Eva, Sven en Lasse. We hebben met hen een een ‘Four action framework’ ingevuld. We wilden ideeën verzamelen om terug te kijken naar hun ‘oude’ situatie (sinds 16 maart), het afstandsonderwijs: “wat kunnen we hiervan leren?”. Het ‘Four action framework’ was voor de leerlingen ingedeeld in vier vragen: wat wil je niet meer? Wat wil je meer? Wat wil je minder? Welke nieuwe ervaring / werkwijze vond je echt leuk?” Hieronder zie je een deel van deze opbrengst.

Ideeën en aanbevelingen voor het onderwijs

Volgens Myrthe, Sanne en Regina waren de sessies een succes: “Het leverde verrassende eerste ideeën op!”

Hieronder zie je de eerste ideeën en aanbevelingen die zijn ontstaan tijdens de sessies:

  • Maak bewuste keuzes in je programma: wat moet, wat vind je als professional/leerkracht echt belangrijk, wat is voor de kinderen echt belangrijk?
  • Werk vanuit leerdoelen (formatief handelen)
  • Zorg voor een portfolio waarin kinderen zelf kunnen bijhouden hoe ver ze zijn en waarin de leerkracht (digitaal) feedback kan geven
  • Werk meer met instructiefilmpjes: dit geeft mogelijkheid om op eigen niveau/tempo te werken, en het biedt de leerling de keuze om de instructie wel of niet te volgen. Zoals je ziet in ons Four-action-framework vinden sommige leerlingen de instructiefilmpjes beter dan de ‘live’ instructie.
  • Creëer een maatjessysteem: koppel een kind in de klas aan kind thuis. Ze kunnen elkaar helpen, uitleg geven, en feedback geven.
  • Laat de leerlingen (zowel thuis als in de klas) vragen stellen via Teams op het digibord
  • Experimenteer samen met je klas, met bijvoorbeeld de faalbokaal van de dag😊

Myrthe, Sanne en Regina delen hun uitgebreide en uitgewerkte opbrengst begin volgende week met jullie. Houd onze website dus in de gaten!

Wil je meedenken?

Daarnaast is dit artikel een uitnodiging. Myrthe, Sanne en Regina: “We willen graag met alle verschillende perspectieven in het onderwijs (van ouders tot schoolleiders) een korte sessie houden. Op deze manier verzamelen we informatie en inspiratie voor iedereen die in het onderwijs werkt in Nederland. Lijkt het je leuk om aan te sluiten bij een Design Thinking-sessie om samen na te denken over het onderwijs in de ‘nieuwe realiteit’?  Reageer dan op dit artikel of stuur een e-mail naar e-mail.

Met jouw eigen team aan de slag met Design Thinking?

Wil jij met je team aan de slag met activiteiten om jullie onderwijs te ontwerpen middels Design Thinking? Neem dan contact met ons op, wij doen dit graag (op afstand) met jullie samen!

Eva, Sven en Lasse: ontzettend bedankt voor het meedenken!

Deel dit artikel
Auteurs

Myrthe van den Blink

Myrthe van den Blink is trainer en adviseur bij Marant Interstudie. Ze werkt met zij-instromers in het beroepsonderwijs en met docenten en teams in het VO, MBO en HBO. Pedagogisch, didactisch en pr…

Meer over Myrthe van den Blink

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.